virus opicje koze virus opicje koze

Virus opičjih koz v Sloveniji / prvi sum okužbe z virusom opičjih koz tudi pri nas

V svetu je bilo do sedaj potrjenih že 92 okužb z virusom opičjih koz in včeraj naj bi imeli po poročanju portala N1 prvi sum okužbe z virusom opičjih koz tudi pri nas. Okužen naj bi bil moški, ki se je vrnil iz tujine, vendar NIJZ še ni komenital tega.

Zahodnoafriški tip virusa opičjih koz naj bi povzročal le blažjo obliko bolezni in v zadnjem valu okužb še ni bil zabeležen primer smrti kot posledica okužbe. Španske oblasti poročajo o okužbah na otoku Gran Canaria in pri udeležencih festivala, ki je potekal sredi maja.

Kakšni so simptomi opičjih koz?

Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade.
Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Kako se prenašajo opičje koze?

Opičje koze so virusna bolezen. Prenos na človeka se lahko zgodi s stikom z okuženo osebo ali s človeškim telesnim materialom, ki vsebuje virus. Prenos med ljudmi se večinoma dogaja preko velikih dihalnih kapljic. Virus lahko v telo vstopi tudi preko telesnih tekočin.

In tako smo po Covid-19 dobili novo grožnjo, kajne? Teoretiki zarot so zagotovo že v popolni pripravljenosti, da nas bodo poučili o tem virusu in zakaj je prišlo do izbruha v tem času.

Za vse ostale pa par povezav:

Komentarji so zaprti.