Pred časom sem potreboval izdelek, ki ga v fizičnih trgovinah ni bilo na voljo, kljub temu, da sem jih obiskal precej. Sem pač tiste sorte človek, ki bi imel v tistem trenutku rad to kar sem si zamislil in posledično sem to pripravljen tudi dražje plačati. In tako pridemo do nakupa v spletni trgovini, kjer pa prvega vtisa ne moreš popraviti drugič.

Ker v fizičnih trgovinah ni bilo sreče, sem jo poiskal na internetu. No, mislil sem, da jo bom poiskal. Najbolj preprosta izbira je bila seveda Bolha, kjer sem našel prodajalca, ki je prodajal to kar sem iskal. Klic in dogovor kdaj in kje se dobiva, da prevzamem izdelek. Seveda mu natančno povem za kaj ga potrebujem in reče, da ni težav, da je to to. Cena okoli 80 evrov. Dobil sem zapakiran izdelek in ko sem prišel domov, ga priključil in ugotovil, da ne podpira tega kar jaz potrebujem.

Glede na to, da izdelek kot tak ne služi svojemu namenu, sem to tudi sporočil prodajalcu. Niti pod razno nisem imel v mislih zamenjave ali pa da bi zahteval vrnitev denarja. Niti se mi ne da ukvarjati s tem, ampak ko sem povedal, da pač lahko izdelek, ker ni bil kupljen v “fizični trgovini” v EU vrnem brez razlage nazaj, sem dobil nazaj celo vrsto SMSov, kjer mi je prodajalec skušal razložiti, da se pač motim in da on ne bo kril stroška, ker sem jaz že odprl napravo.

Seveda. Kako drugače naj bi jo preizkusil in ugotovil, da pač ne deluje s konfiguracijo, ki jo sam potrebujem. Kot sem že omenil – ne da se mi ukvarjati s takšnimi stvarmi, ampak priznam pa, da me je pošteno razjezil odnos in poskus prenašanja krivde name in napačno tolmačenje zakonov. Bolj kot 80 evrov me je presenetil odnos, ki vsekakor ni bil takšen kot bi ga pričakoval.

Ker naprava ni delovala, sem poiskal izdelek na internetih. Našel spletno trgovino, ki je imela izdelek na zalogi. Kliknil nanj, plačal in naročil. Cena je bila okoli 30 evrov. Na elektronski naslov dobil tudi potrdilo o plačilu in potem tišina.

Po več kot tednu dni sem se odločil, da vseeno preverim kako je z mojim naročilom. Odgovor je bil zanimiv. Da pač tega izdelka ni na zalogi in da ga pričakujejo v roku 14 dni?!? Torej 3 tedne od naročila bi mogoče dobil izdelek, če bi ga oni dobili. In omenili so še, da verjetno njihov sistem ni poslal obvestila, da izdelka ni na voljo.

Še enkrat “preobrnil” celoten poštni nabiralnik, vendar tega sporočila nisem dobil. Torej ni deloval njihov “marketing automation”? Glede na to, da so mi ponudili varianto z BT povezavo, ki mi ne pride prav, sem se jim zahvalil in so potrdili, da mi vrnejo denar. Ker pač po tednu dni ugotovijo, da izdelka ne morejo dobaviti, mi dopišejo v mailu še – Kot opravičilo vam lahko ponudimo kakšen dodaten popust in pa brezplačno dostavo pri naslednjem naročilu.

Ne, hvala! Prvega vtisa ne moreš popraviti drugič. Predvsem pa gre osel samo enkrat na led in čeprav je ta spletna trgovina precej prepoznavna v svoji branži in je dobila kup “priznanj”, je bila moja izkušnja vse prej kot dobra. In še podatek, da kljub temu, da so mi pred tremi dnevi že “kao vrnili denar”, le tega še vedno ni na mojem računu.

Ne gre za denar. Gre za odnos. Gre za fair play. Gre zgolj za to, da me ne nategovat, če sem kupec in če sem pripravljen nekaj kupiti pri vas. Prav tako me ni potrebno obravnavati kot osebo, ki nima blage veze o spletnih trgovinah, sistemih za njimi in pravicah potrošnikov. Danes sem bil jaz tisti, ki ni bil zadovoljen, jutri bo nekdo drug. Seveda ni nobena spletna trgovina pizza, da bi osrečila vse, ampak včasih res ni potrebno veliko, da bo kupec srečen. Če bi me taista spletna trgovina opozorila, da izdelka ni na zalogi, bi ga seveda iskal drugje. Tako pa sem zopet izgubil več kot teden dni časa in na koncu sem se počutil kot kreten.

Na koncu sem šel na enaa.com in naročil izdelek in ga dobil v dveh dneh. Brez natega in brez komplikacij. In za nižjo ceno. Definitivno bi to moral storiti že takoj na začetku in ne bi izgubljal časa in tudi denarja!

nakup v spletni trgovini