had had

Dan upora proti okupatorju / smrt fašizmu – svoboda narodu

Včasih smo 27. aprila praznovali Dan osvobodilne fronte – OF. Vendar so se časi spremenili in sedaj 27. aprila praznujemo Dan upora proti okupatorju. Zgodovino je potrebno spreminjati, kajne? In jo potvarjati, predvsem pa spremeniti tako, da bodo domobranci tisti, ki so Slovenijo rešili pred fašizmom in nacizmom! No, tako mislijo nekateri, ki vodijo oddaje na nacionalni televiziji in so včeraj prikazali svoj pogled na ta dan na nacionalki. Sramota! Smrt fašizmu – svoboda narodu!

Naj se še tako trudijo, da bi spremenili zgodovino, jim to ne uspeva. Se pa vsak dan znova in znova trudijo, da bi prikazali partizane in narodno osvobodilni boj za nekaj slabega in domobranstvo kot nekaj, kar je pozitivno in kar je rešilo Slovenijo pred okupatorjem. Laž, ki jo ponavljaš v neskončnost, nikoli ne bo postala resnica, čeprav se močno trudijo, da bi jim uspelo.

Zadnje čase je vse več tega na nacionalki, ki jo vodi desnosučna falanga. Tudi včeraj je bilo tako, ko sem preklapljal med programi. Žalostno in skrajno zavržno je, da si ti desnosučni želijo ponarediti zgodovino in prikazati stvari drugače, kot so bile dejansko.

Brez OF ne bi bilo Slovenije. Upam, da se tega vsi zavedamo.

Da ne pozabimo:

Temeljne točke OF (vir)

 1. Proti okupatorjem je treba vršiti neizprosno oboroženo akcijo.
 2. Ta akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev.
 3. Stoječ na stališču naravne in usodne skupnosti jugoslovanskih narodov OF ne priznava razkosanja Jugoslavije in deluje z vsemi silami za slogo in enotnost njenih narodov. Hkrati stremi k povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom velikega ruskega naroda na temelju pravice slehernega naroda do samoodločbe.
 4. Z osvobodilno akcijo in aktivizacijo slovenskih množic preoblikuje OF slovenski narodni značaj. Slovenske ljudske množice, ki se borijo za svoje narodne in človeške pravice, ustvarjajo nov lik aktivnega slovenstva.
 5. Vse skupine, ki sodelujejo v OF, so se obvezale, da bodo lojalne v medsebojnih odnosih.
 6. Po narodni osvoboditvi prevzame na slovenskem ozemlju oblast OF slovenskega naroda kot celota.
 7. Po narodni osvoboditvi uvede OF dosledno ljudsko demokracijo. Vsa vprašanja, ki presegajo okvir narodne osvoboditve, bodo reševala na dosleden ljudski demokratični način
 8. V skladu s slovesnimi izjavami Churchilla, Roosevelta in Stalina bo po svoji narodni osvoboditvi o notranji ureditvi Združene Slovenije in o svojih zunanjih odnosih odločil slovenski narod sam. OF bo to elementarno pravico slovenskega naroda uveljavila in branila z vsemi sredstvi.
 9. Narodna vojska na slovenskem ozemlju raste iz Slovenskih narodno-osvobodilnih partizanskih čet in Narodne zaščite, kamor se pozivajo vsi zavedni Slovenci.

Gesla OF

 1. Pravica slovenskega naroda do samoodločbe, vključno s pravico do odcepitve in združitve z drugimi narodi.
 2. Osvoboditev in združitev razkosanega slovenskega naroda, vključno s koroškimi in primorskimi Slovenci.
 3. Sloga in enotnost zasužnjenih narodov Jugoslavije in vsega Balkana v njihovem boju za osvoboditev.
 4. SZ je vodilna sila in glavna opora v osvobodilnem boju slovenskega naroda in vseh zatiranih narodov, je vzor enakopravnega sožitja med narodi.
 5. Osvoboditev je možna samo na ruševinah imperializma.
 6. Brez boja proti lastni izdajalski kapitalistični gospodi se zatirani narod ne more osvoboditi. Bratstvo in mir med narodi morata biti rezultat protiimperialističnega boja, ki bo porušil imperializem.
 1. Spominjam se tistih časov, ko je bil to eden mojih ljubših praznikov… V šoli smo z zanosom barvali zastave in z njimi mahali na šolski povorki. Živel dan OF!

 2. Ja tole je zelo lepo napisano in resnično! Sramota, da si upajo povzdigovati domobranstvo, o partizanih se pa sploh ne sme govoriti, ampak večini spomin še zelo dobro služi in ne bomo dovolili, da se pozabi, zakaj lahko hodimo po svoji zemlji, predvsem zaradi partizanov in še kako je imel tudi Sašo Hribar prav v zadnji oddaji radija Ga Ga!

Komentarji so zaprti.