resevalni pas motor resevalni pas motor

Ali je reševalni pas namenjen vožnji in prehitevanju motoristov?

Ob zastojih se na naših cestah vzpostavi reševalni pas. Vozila se pomaknejo skrajno levo in desno in tako ustvarijo pas za reševalna vozila. No, tako je v teoriji, vendar v praksi pa postane ta reševalni pas namenjen vožnji motoristov ali pa ministrom, ki se jim mudi v službo v spremstvu in izkoristijo modre lučke in “prazen” pas, medtem ko plebs stoji ure v kolonah.

Dogodek današnjega dne. Kot ponavadi stojimo v koloni proti Ljubljani (v povprečju zjutraj za 14 km od Blagovice do Šentjakoba porabim 45 – 60 minut). Vzpostavljen je reševalni pas. V ogledalu vidim motorista, ki se pelje po reševalnem pasu, in nekaj deset vozil pred seboj vidim vozilo, ki je s smernikom nakazalo spremembo voznega pasu.

Ko se premika iz voznega pasu na prehitevalnega – seveda v koloni, za njo pripelje motorist po reševalnem pasu. Namesto da bi zaviral in upočasnil, se odloči za manever in jo poskuša prehiteti po levi strani. Ker je voznica po menjavi pasu hotela zopet vzpostaviti reševalni pas, je moral voznik motorja prehiteti vozilo povsem od robu – skoraj ob sami ograji, ki ločuje pasove na avtocesti. Seveda je to vse skupaj pospremil z “ablendanjem,” žuganjem in kriljenjem z rokami.

Glede na to, da je vozil in prehiteval po reševalnem pasu, se mi zastavlja vprašanje – ali je takšna vožnja dovoljena za motoriste in če ni, zakaj nihče nikoli ne sankcionira tega – policisti bi lahko nadzirali vožnjo z nadvozov in tako ugotavljali takšne in podobne kršitve.

Moje mnenje je dokaz preprosto – poleti razumem, da gre voznik motorja z zelo zmanjšano hitrostjo po reševalnem pasu – čeprav bi se tudi to moralo tretirati kot prometni prekršek. Ker vročina, ker motor in brez klime. Ampak ko se takšne stvari dogajajo tudi v času, ko ni vročine in ko voznik motorja ne vozi z zmanjašno hitrostjo, ampak izkorišča reševalni pas za prehitevanje in hitrejše dospetje na cilj, pa se mi zdi takšna praksa zelo in močno narobe.

Danes je imel motorist srečo, da se ni končalo s poškodbo. Naslednjič je mogoče ne bo imel in bomo voznili vozil zaradi takšnega objestnega voznika stali še kakšno uro ali dve na avtocesti. Ker pač lahko, kajne?

resevalni pas motor