Ponavljam se, vem! Sedaj, ko je tranzitni promet čez Slovenijo na vrhuncu in se na naših cestah znajdejo tudi “eskotične” registrske tablice, je fenomen prehitevalnega pasu še precej bolj očiten.

Vendar gremo po vrsti – prehitevalni pas je namenjen prehitevanju in NI ENAK kot je vozni pas, ki je namenjen vožnji po avtocesti! Če se peljemo po naših avtocestah, potem hitro ugotovimo, da to pravilo ne drži, oz. da se pri nas vozi po prehitevalnem pasu (kot je spodaj na fotografiji), vozni pas pa je namenjen tovornjakom.

In če se vsakodnevno prevoziš več kot 100km po avtocesti, je zgoraj omenjena situacija precej moteča, saj vožnja po prehitevalnem pasu ne poteka hitreje kot s hitrostjo 120km/h. In marsikateri voznik namesto da bi prehiteval po prehitevalnem pasu, se pelje s hitrosjo 130km/h po voznem pasu in prehiteva kolono vozil na prehitevalnem pasu!

Vsi vozniki, ki zjutraj po avtocesti vozite s hitrostjo 100 km/h ali manj po prehitevalnem pasu in prehitevate sami sebe – prehitevalni pas na avtocesti je namenjen prehitevanju! In če mogoče kdo ne razume, še enkrat – prehitevalni pas na avtocesti je namenjen prehitevanju!

Pogoji sodelovanja v novem slovenskem športu – vožnji po prehitevalnem pasu so preprosti in imajo samo eno pravilo. Kupiš vinjeto in se odpraviš na najbližjo avtocesto. Zapelješ nanjo in takoj, ko je mogoče zapelješ na prehitevalni pas in ne glede na hitrost, se ne odmakneš iz prehitevalnega pasu!

Ukinimo avtoceste in jih prekategorizirajmo v ceste rezervirane za motorna vozila! Vem, veliko “jamram” in vem, da bi bil lahko kdaj tudi malce bolj uvideven in strpen. Ampak odkar imamo nove, višje kazni za prometne prekrške, je vožnja po naših avtocestah “nočna mora”!

Prosim, ampak resnično lepo prosim – če ne prehitevate, se odstranite iz prehitevalnega pasu in pustite tistim, ki si upajo peljati 130km/h po avtocesti, da peljejo mimo vas!
In če sami nimate jajc, da bi, kljub temu da imate BMW-ja, Audija, ali pa Golfa, vozili po voznem pasu, vam povem, da jih imate, saj boste prav pošteno drugačni od vseh ostalih voznikov, ki imajo občutek da z nakupom “dobrega” avta dobijo tudi licenco za trajno vožnjo po prehitevalnem pasu!

Prehitevajte in pustite prehitevati tudi drugim! Matr vola eva na kubik!