Ukinimo avtoceste in jih prekategorizirajmo v ceste rezervirane za motorna vozila!
Vem, veliko “jamram” in vem, da bi bil lahko kdaj tudi malce bolj uvideven in strpen. Ampak odkar imamo nove, višje kazni za prometne prekrške, je vožnja po naših avtocestah “nočna mora”!
Vožnja po voznem pasu poteka s hitrostjo 90 km/h, ker je potrebno biti pazljiv, ker so kazni hudičevo visoke!
Vožnja po prehitevalnem pasu poteka s hitrostjo 110 km/h, ker je potrebno biti pazljiv, ker so kazni hudičevo visoke!
Ljudje zapeljejo na prehitevalni pas in so “pohani in pečeni” na njem. Pa saj vozijo s hitrostjo 110 km/h, zakaj bi se torej odmaknili, kajne?!

In ko prevoziš 600 km po Italiji in njihovih avtocestah, kjer obstaja povsem drugačen režim vožnje, potem si popolnoma šokiran, ko prideš na naše avtoceste.
Ko mi je uspelo peljati 130 km/h po prehitevalnem pasu, je pred mene zapeljal “mariborski ata” in se odločil, da bo on urejal hitrost. Vozil je 105 km/h, ko sem dal smerokaz, da bi ga rad prehitel, je seveda začel zavirati. Ko sem šel na desni, vozni pas, je nenadoma začel pospeševati. Tudi ostali udeleženci so poskusili s prehitevanjem na obvoznici okrog Ljubljane. Vendar zaman. “Ata” je bil zmagovalec!
In tako sem se vozil po avtocesti od Ljubljane proti Kompolju 105 km/h. Potem pa se “ata” pred Lukovico odloči, da se bo končno odmaknil in spustil koga mimo. In ko sem bil z njim vštric, je sunkovito zapeljal proti meni, kot da me želi spraviti s ceste. Glede na to, da sem bil že 8 ur za volanom in rahlo nezbran za takšne igrice, sem se odpeljal naprej.
No, na ABC stezi me je poskušal prehiteti??? Oz. njegove dolge luči in njegovi smerokazi so delali svoje, vendar se mu nisem mogel nikamor umakniti, ker sem vozil po skrajnem levem pasu na ABC stezi v Kompolju.

Volk sit, koza cela. Upam, da se je “ata” pripeljal varno domov, da ni bilo vse skupaj posledica preveč zaužitega alkohola, meni pa se zastavlja vprašanje, zakaj sploh potrebujemo avtoceste, če promet na njih poteka z enako hitrostjo kot na cestah rezerviranih za motorna vozila, kjer je omejitev 110 km/h. Hmm..

p.s.: takole poteka vožnja po prehitevalnem pasu. Potrebno je upoštevati napako hitrosti pri števcu. In smo pri 110 km/h.