Nov slovenski šport – vožnja po prehitevalnem pasu

Pogoji sodelovanja v novem slovenskem športu – vožnji po prehitevalnem pasu so preprosti in imajo samo eno pravilo. Kupiš vinjeto in se odpraviš na najbližjo avtocesto. Zapelješ nanjo in takoj, ko je mogoče zapelješ na prehitevalni pas in ne glede na hitrost, se ne odmakneš iz prehitevalnega pasu!

Mogoče se komu zdi ta šport smešen, vendar je del vsakdanjika. Ljudje imajo občutek, da obstaja samo prehitevalni pas na avtocesti. In se ga držijo kot pijanec plota, ne glede na to ali vozijo 90km/h ali pa 94km/h. Da o tem, da je vozni pas povsem prazen, sploh ne pišem.

In ko poskusiš prehiteti avto, ki je udeležen v tem športu, se ti lahko zgodi, da boš kaj hitro tudi sam v istem položju, ko ne boš prehiteval nikogar, ampak boš vozil po prehitevalnem pasu s hitrostjo 90km/h. Ko ugotoviš, da se ti vodilni v koloni, pa ne zaradi hitre vožnje, da ne bo pomote, ne bo odmaknil, pomisliš, da bi šel prehitevati po desni strani. Kljub temu, da s tem ne bi nikogar ogrožl, bi bil v prekršku, ki ga policisti ne bi tolerirali.
Ampak če pomislim kako redko jih vidim na avtocesti, je tudi možnost, da bi me dobili med prehitevanjem po desnem pasu, zanemarljiva. Zaenkrat tega še ne prakticiram, ampak če bo šlo tako naprej, bom imel dve možnosti. Prehitevati počasneje kot vozijo tovornjaki na voznem pasu, ali pa prehitevati po desni strani.
In vse bolj se mi zdi, da bi bilo veliko boljše, če bi naše avtoceste ukinili in iz njih naredili ceste rezervirane za motorna vozila. Tam bi prišli na svoj račun rekorderji, s povprečno hitrostjo 90km/h, na prehitevalnem pasu.

Ali prehitevaš po desni, če se ti noče voznik, ki vozi po prehitevalnem pasu in nikogar ne prehiteva, odmakniti?

 1. Zato se po avtocesti vozim redko, ker me teli 90 km/h šoferji na prehitevalnem čist iz tira vržejo. Grrrr!

  Na, zdej sm pa živčn!

 2. To se res dogaja ves čas, pa se redno (vsak dan) vozim samo po nekaj kilometrih avtoceste. :(

  Tvoja rešitev je, če se najdete vsaj trije, ki bi prehitevali po desni, kajti to je že kolona, vožnja kolone po desni mimo kolone na levi pa ne šteje za prehitevanje. ;)

 3. S tem problemom se še nisem srečal. Nisem toliko na avtocesti. Imam pa dnevno priložnost občudovati mojstrsko prehitevanje po desni. Ali vožnjo po odstavnem pasu s 140 km/h. Seveda v kombinaciji s telefoniranjem.

 4. Dinozaver, če tebe prehitevajo po desni strani, zakaj si na prehitevalnem pasu, če je vozni prazen? Ali veš, da si v prekršku?

 5. Tudi sam sem opazil, da se je ta sindrom precej razširil. Sem jih že nekaj prehitel po desni. Sicer sem pri temu hudo previden, ker od takšnih voznikov tudi pričakujem, da ne spremljajo prometa – torej pričakujem, da če se bo slučajno odločil spremeniti pas ne bo vedel, da sem jaz na desni oz. ne bo pogledal ogledal pred spremembo “smeri”.

 6. Jaz prej poskusim vse ostale manevre :)

  Najprej mu nežno vklopim smernik, da mogoče vidi… potem poblendam…. potem pridem bližje in poblendam… potem potrobim, na koncu mi dopizdi :-)

  ’nuff said, lol

 7. he he fantje a vi slucajn mal premal sexate, da ste tko naspidirani :D men ste zmeri tko vsec :D

 8. Glede na to, da tudi zapeljejo v predore z rdečo lučjo, vozijo vzvratno in vse to, me to nič ne preseneča. Če pa bi policajčki to vestno kaznovali kot samo merili hitrost, bi jih hitro minila vsa topoglavost. Morda bi zalegli že kartonasti policaji ali pa kamere. ;)

 9. Mene pa razpizdi, da se peljem po prehitevalnem pasu 140 in ravno, ko prehitevam avto na svoji desni pride nek pizdun z BMW-jem ali Audijem in se mi pripopa na rit ter poleg tega še žmika in trobi. V takem primeru zanalašč začnem premzat in peljem ponavadi 110 brez da bi se mu umaknila iz prehitevalnega pasa. Seveda bi se pa najrajši ustavla in ga enkrat po gobcu.

 10. Skoraj vsak dan se vozim po gorenjski cesti v Ljubljano in v povprečju vsak drugi dan prehitevam po desni.

  Bi pa zadevo razdelil naprej, katero pa ne vem če ti odobravaš :)

  Zakaj nekdo misli, da je lahko stalno na levem pasu če vozi 130km/h? Če meni paše voziti 200 potem naj se mi umakne, če je prostor na desni..

 11. @Anže fora je v tem, da na desni ni placa, ker avto na levi glih prehiteva avto na desni. In ne vem zakaj pol un debil od zadaj misli, da lahko ti poletiš, ko pride on, ker na desno se v tistem trenutku ne moreš umaknit???

 12. Had, zapelji se enkrat po Dolenjki od Višnje Gore proti Lj. Pri Grosupljem postavljajo protihrupno ograjo in je omejitev 80.

  Vsak dan se mi dogaja, da me na tem odseku, kjer delajo, prehitevajo avti z 90-100km/h (jaz se striktno držim 80). ko je konec dela na cesti, pospešim na 130, but guess what? Oni na prehitevalnem še vedno vozijo svojih “tempomat” 90-100km/h. In potem se sprašujem – jih naj prehitim po desni? Naj vozim po desni z njihovo hitrostjo? Ali naj se vključim na prehitevalni in spet vozim z njihovo hitrostjo?

 13. Ta “šport” tud men vsake toliko časa doku*či. Se je tudi že parkrat zgodilo, da sem koga prehitel po desni, ker se ni hotel umakniti. Ponavad takim pridm za sekundo čim bližje za njegovo rit in popustim (češ al se umakni al pa vozi hitreje) in to se ponavlja, če se ne umakne (če je samo en pred mano, če je kolona, tega ne počnem, ker ne vem, a je tist pred mano normalen al je mečkač). Me pa prov zanima, koliko takih so policisti že kaznovali? Verjetno je prstov na eni roki preveč.

 14. Blendam normalno :) Å e največ uspeha doživljam pri tovornjakih, ki jih zadne čase uspešno odblendam in odhupam od dejanja prehitevanja v domžlski klanec v smer Trojane.

 15. ooooo poznam ta nacionalni šport slovencljev. svašta, kaj folk počne na prehitevalnem pasu. me zanima, kolikokrat je kakšen policaj kaznoval koga, ki se je tako malo za hobi vozil po prehitevalnem?

  kljub smerniku, mogoče blendanju in še čem, se folk ne umakne, pa čeprav bi ga stalo malo v desno volan dat in potem nazaj v levo…

  kolikor govorijo čez italijane, lahko rečem, da sem se te dni vozila po njihovih cestah in so veliko boljši vozniki, kljub celi koloni tovornjakov na desni, se ti umaknje iz prehitevalnega pasu za tisti delček sekunde, da greš mimo in potem se naprej pelje…

  če bi imeli tripasovnice, verjemte, da se niti en kekec ne bi peljal skrajno desno, ker halo, jaz pa že nisem tako počasen, da bi se tam vozil. bebci ej…

 16. In potem bi še pisali po forumih, da se oni že ne bodo umikali na prehitevalnem pase ker vozijo po omejitvah.

  @Rebeka
  Verjetno že preveč mečkaš, da se ti toliko “lepijo na rit”. Ker meni se to zares redko zgodi. Če sem na prehitevalnem peljem dinamično… tudi ko skočim na njega je to dinamično in tako, da ne rabi noben bremzat zaradi tega. Ko me kdo dohiti ga pa z veseljem spustim mimo takoj, ko je mogoče – tudi če to pomeni, da grem na vozni pas in zaviram.

 17. Jah takle mamo, nekateri res radi vozijo ko da so kupili levi pas in je njihov private property. Å e znak na riti rabjo: No trespassing!

  Je pa tudi res, da me je zadnjič moja draga opozorila, da raje vozim po levem pasu kot pa po desnem. Čeprav po omejitvah in ni nikjer nikogar na desnem. Zanimivo, ampak očitno je to genska scena nas Slovencev.

  Å e ena v glodanje: Recimo da se peljete po S ljubljanski obvoznici, kjer je omejitev 100. Peljete se po stari slovenski navadi po levi, natanko toliko kot znaša omejitev. Izza vas se seveda kmalu prikaže vozilo ki po grobi oceni vozi 150, vi pa se mu iz neznanega razloga nočete umakniti. Kdo je tu v prekršku? Teoretično oba: on ker vozi s preveliko hitrostjo in vi ker se mu ne umaknete. Pa vendar vaš prekršek ni popolnoma logičen … vozite se natanko najhitreje kot je dovoljeno in če bi oba vozila tako hitro se vajina razdalja ne bi smela spremeniti.

 18. morpheus7, tudi tvoj prekršek je popolnoma logičen. Prehitevalni pas je za prehitevanje. Če ni na voznem nikogar, nimaš kaj početi tam. Ne glede na hitrost, s katero voziš.

 19. Po vseh teh komentarjih, ste vsi sami vzorni vozniki. Kdo (kje) pa so potem tisti ki po prehitevalnem vozijo 90km/h?

 20. @xxx: ne vem kje je element mečkanja, če po prehitevalnem pasu pelješ 140? Očitno pa imaš pomanjkanje izkušenj s takimi vozniki zaradi premajhne udeležbe na avtocesti. Sama se vsak dan vozim na relaciji mb-lj in verjami, da je ogromno “ritoliznikov”.

 21. @Rebeka
  Moje izkušnje so zadostne ;). Statistično sem pa nekje 1/2 časa na prehitevalnem pasu in praktično nimam problemov s osebki, ki se popajo. Verjetno je 140 hitrost, ko te veliko vozil “dohiti” in posledično, če se stalno ne umikaš lahko hitro koga znerviraš.

  Raje se tudi umakni takšnim, kot pa da jih pravoviraš z bremzanjem in ustavljanjem na prehitevalnem pasu, da ne bo kdaj takšen pred tabo skočil in tebi v zahvala na polno zabremzal…

 22. drugače jaz tudi raje vozim po prehitevalnem pasu iz enostavnega razloga ker se mi ne da vijugat, ker večino časa prehitevam :). Avto, ki se približuje, pa vidim dovolj prej da se mu umaknem.

  Je pa mentaliteta voznikov, ki so krivi za ta zapis takšna da če vozijo po omejitvah je vseeno ali so na levem ali desnem pasu. Boli njih kura*, ker so itq sami sebi namen in sami na svetu. Boljši avto od njih ima pa tako ali tako samo sosed…

  Jeba je, treba je potrpet :).

 23. Ja, to je pa res. CPP je vzrok za večino prometnih nesreč. Obstajajo raziskave, ki pa ne smejo priti v javnost, se ve, zakaj. In z upoštevanjem pravil bebci ogrožjo najprej druge, boljše voznike, potem pa še sebe. Na hitrih cestah je najvarneje, da se vozi karseda hitro. Tako se izogneš večini sranja, ki doleti počasne in slabe voznike. Gas, miško!

 24. Rebeka, to namerno zajebavanje je najslabše kar lahko delaš. In kaj imaš od tega? Dvomim, da bi to počela v Franciji, Nemčiji ali kje drugje, čeprav tam prav tako blinkajo. Osebno se mi to nikoli ne zgodi, ker se hitrejšim takoj umaknem.

  @morpheus7: v prekršku je tisti, ki vozi po levem, ker tam nima kaj za delat (to je isto kot da bi avto parkiral na železniške tire, potli pa bi bil vlak sokriv), da sploh ne omenimo, da nisi usposobljen za ugotavljanje hitrosti drugih, še najmanj pa med vožnjo. Tudi če skočiš pred nekoga na prehitevalni pas, ne glede na to, da on vozi po tvojem mnenju prehitro, boš ti kriv, ker si mu odvzel prednost. Glavno pravilo na avtocesti je, da se po levi izključno prehiteva in da ima hitrejši prednost.

  In vse bolj se mi zdi, da bi bilo veliko boljše, če bi naše avtoceste ukinili in iz njih naredili ceste rezervirane za motorna vozila. Tam bi prišli na svoj račun rekorderji, s povprečno hitrostjo 90km/h, na prehitevalnem pasu.

  Na cesti, rezervirani za motorna vozila, veljajo POPOLNOMA enaka pravila kot na avtocesti, razen hitrostna omejitev. Tudi tam nimaš kaj iskati na prehitevalnem pasu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja