avtocesta avtocesta

Ob zastojih je vožnja po desnem pasu hitrejša, razen kadar ni

Kdor se dnevno vozi po naših avtocestah, razume moje “pizdenje” nad Darsom. Kdor dnevno stoji uro in več v zastojih, ki so stalnica na naših cestah, pa je verjetno tudi ugotovil, da je ob zastojih vožnja po desnem pasu hitrejša, razen kadar ni. Upam le, da ne bodo sedaj šli vsi na desni pas ob zastoju in se bo moja teorija podrla!

Vsako jutri vsaj pol ure stojim v zastojih. Vem, jaz sem kriv za zastoj – ker sem del njega. Ampak če želim priti v pisarno, če želim dati državi, kar ji pripada, potem moram vsako jutro na pot in potem vsako jutro pizdim nad nesposobnostjo Darsa. Pa tokrat ne bom o njih in o tem, da odcek Nove Jarše delajo že več kot 9 mesecev in se še ne vidi luč na koncu tunela.

To, da je vožnja po desnem pasu hitrejša, sem ugotovil na podlagi “testov”. Poskusil sem že čisto vse mogoče kombinacije. Vožnja po levem pasu, ob zastoju, menjavanje pasov ko gre, je vožnja po enem pasu hitrejša in na drugem počasnejša, in potem menjavanje pasu in tudi vožnjo po desnem pasu.

Rezultat je bil tudi zame presenetljiv, saj je ponavadi na desnem pasu polno tovornjakov, ki so precej počasnejši pri premikanju z mesta, kot pa so osebna vozila, ampak dejansko sem ugotovil, da kljub temu sem bil hitreje na cilju kot pa tisti, ki so se peljali po levem pasu v upanju, da bodo prehiteli vsa ostala vozila.

Zakaj torej, razen kadar ni? Ker gre za teorijo, ki sem jo testiral v praksi z opazovanjem vozil, s katerimi sem bil istočasno v koloni. Pač imam rad registrske številke in posledično mi ni težko primerjati kater pas je hitrejši. Seveda obstaja možnost, da se mi je v n-poskusih zgolj “posrečilo” in da to še ni dovolj dober razlog, da lahko mirno trdim, da je vožnja po desnem pasu ob zastojih hitrejša. Je pa blizu.

V naslednjih letih, ko bo Dars obnavljal ceste, bom imel še veliko več priložnosti, da svoje teorije podkrepim v praksi! In ni hudič, da ne bodo potem vsi vozilo po desnem pasu in bo posledično levi pas hitrejši. Ali pa sem želel zgolj to, da začnejo ljudje tako razmišljati, da bom lahko vozil hitreje po levem pasu. Kdo bi vedel, kajne?

  1. Pa to se ze dolgo ve. Avtomobili vozijo stop&go, medtem ko kamjoni pocasi vlecejo kolono in gre. Ko pa to kaksen avtomobilist ugotovi in vidi se vrze med 2tovornjaka in seveda zajeba situacijo.

    Je pa na youtube krasna animacija voznje kamjonov v koloni v primerjavi z avtomobilisti in njihovim stop&go ter ostalim cincanjem.

Komentarji so zaprti.