Verjetno ste že zasledili, da se bo z naslednjim letom spremenil obračun omrežnine in tudi sam obračun električne energije, ki bo 90, : 10, kar pomeni, da bo 90 odstotkov porabljene elektrike po vladno zamejeni ceni, 10 odstotkov pa po tržni ceni izbranega dobavitelja. Ampak to ne bo povzročilo ogromnega povišanja cen, to sledi s 1. julijem 2024, ko se spremeni obračun omrežnine, ki pa je hudičevo netransparenten in zakompliciran za izračun. In položnice bodo precej višje, še posebej ob dejstvu, da je veliko gospodinjstev šlo “full in v elektriko”.

Zadnja leta smo poslušali veliko o “zelenem prehodu”. O ogrevanju s toplotnimi črpalkami na elektriko, ki jih je država sofinancirala. O električnih vozilih, ki jih sofinancira država. In ko je v omrežju dovolj uporabnikov, potem se lahko začnejo mahinacije z omrežninami in posledično dvig cen le te omrežnine.

Omrežnina je namenjena delovanju distribucijskega operaterja (SODO), dejavnosti sistemskega operaterja in stroškov sistemskih storitev (ELES) in pokrivanju stroškov delovanja Agencije za energijo. Z drugimi besedami – omrežnino sestavljata dve postavki: cena za obračunsko moč v kilovatih in cena za omrežnino, ki se obračuna za vsako porabljeno kilovatno uro elektrike.

Z novimi cenami omrežnin naj bi razbremenili omrežje in iz nas ustvarili aktivne odjemalce električne energije. Kaj, prosim?

Prav tako pa bomo sofinancirali nova vlaganja v omrežje. Kaj, prosim? Podjetje, ki služi na naš račun, mu bomo plačevali večje zneske, da bo lahko posodobil omrežje, ki je bilo pred n-leti zgrajeno s prispevki naših staršev. Lepa igra, ni kaj. Kot če bi Petrol dvignil cene goriva, da bo lahko postavil več bencinskih črpalk. No, pri omrežnini nimamo “alternative”, ampak je monopol.

Da ne bom dolgovezil in ne boste po nepotrebnem trošili vašega časa na moja razmišljanja o tem, je spodaj kalkulator, s katerim lahko izračunate stroške, ki jih boste imeli po novem obračunu omrežnine. Sama formula za izračun je kompleksna, vendar se je Sebastian na tviterju odločil, da vse skupaj poenostavi – lahko uvozite svoje stare podatke in jih primerjate z novimi. Pri meni se mesečna cena dvigne za okoli 25 evrov, …

In ne, to ni zanemarljiv strošek. V bistvu so nas žejne pripeljali čez vodo z obljubami o zelenem prehodu. Sedaj bomo plačali za to.

Tole spodaj je povezava za preračun: