kolesarstvo kolesarstvo

Ko kolesarske dirke postanejo gladiatorski boji / dirka po Baskiji in poškodovani kolesarji

Včerajšnjo dirko po Baskiji je zaznamoval grd padec skupine kolesarjev, med katerimi so bili tudi Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel in Jay Vine, ki so dirko po padcu tudi zaključili. Med njimi jo je najbolje odnesel Primož, ostali so jo skupili huje. Kolesarske dirke so postale gladiatorski boji in vse več poškodb je med kolesarji na dirkah. Je to sploh še šport?

Kolesarstvo je v zadnjij letih zaradi Rogliča in Pogačarja postalo zelo zanimivo, predvsem pa pred “male ekrane” prikuje množice ljudi v Sloveniji. Bolj kot so dirke zanimive, več je poškodb med vrhunskimi kolesarji, ki po takšnih etapah, kot je bila včeraj, zaključijo z dirko in si morajo precej časa celiti rane in zdraviti razbite kosti.

Včerajšnji padec je izgledal precej zastrašujoče. Tudi posledice padca so bile takšne. Evenepoel je končal dirko z zlomljeno ključnico in lopatico, Jay Vine si je zlomil vratno in dve prsni vretenci, Vingegaard ima zlomljeno ključnico in več reber. Na srečo jo je tokrat Primož Roglič odnesel brez zloma in težjih poškodb.

Vse to zaradi korenin pod asfaltom, ki niso bile vidne, in seveda so kolesarji prehitro pridrveli v ovinek. Namesto da bi organizator z opozorilnimi tablami nakazal to, predvsem pa zaščitil zunanji del ovinka, le tega niso storili. Škoda je velika. Trije najboljši kolesarji sveta se bodo sedaj nekaj časa “sestavljali” in pod vprašajem so njihove ostale letošnje dirke.

Nihče si ne želi tako zaključiti sezone, bodo pa verjetno organizatorji morali začeti razmišljati o tem, da bodo dirke malce drugače organizirane in da bo za kolesarje malce drugače poskrbljeno. Ker šport res ne more biti gladiatorski boj, iz katerega pridejo samo najboljši, vsi ostali pa v krvi obležijo ob progi. In UCI si ob tem zasluži krepko zaušnico …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja