Pešci, ki se sprehajate po kolesarskih stezah, prosim, hodite skrajno levo

Prihaja pomlad. Čas kolesarjanja. Čas, ko gredo ljudje na sprehode v naravo. S psi, vozički, poganjavčki, rolerji, … Kot sem opazil v teh dneh, gredo zelo radi tudi na dvosmerne kolesarske steze, ki so rezervirane zgolj in samo za kolesarje in ne za sprehajalce. Vendar to za njih ni ovira, je pa za kolesarje. Zato prosim pešce, ki se sprehajate po kolesarskih poteh (še posebej po dvosmernih), da hodite skrajno levo.

Greš na kolo in na kolesarsko stezo. Tisto stezo, ki ima oznako, da je samo za kolesarjev. In kmalu pred seboj opaziš sprehajalce psov pešce, rolerje, ki se sprehajajo po desni strani v smeri vožnje. Oni te ne opazijo, ker zakaj bi kdo pogledal nazaj, če prihaja kolesar, saj se bo kolesar umaknil, kajne?

Ker se sprehajajo po desni strani in po več v “štric,” ne vidijo, kaj se dogaja zadaj. In seveda kolesar, če jih želi obiti, mora skoraj ustaviti in paziti, kaj bodo naredili pešci pred njim. Še posebej tisti s psi na vrvicah, ki dovolijo, da pes skače sem ter tja, so lahko težava, ker se lahko hitro zapleteš v vrvico, ko lastnik ne opazi, da mu prihajaš izza hrbta.

Zavedam se, da je na stezah, namenjenim kolesarjem, maksimalna hitrost 25 km/h, pa vendar tudi ta hitrost ni tako nizka, da če padeš, da ne zaboli. Če padeš, ker se umikaš pešcu, ki sicer nima kaj iskati na stezi, pa je jeza še precej večja.

Zato imam prošnjo. Če vsi sprehajalci in ostali “ne kolesarji” na kolesarskih stezah hodite oz. opravljate svoje poslanstvo na skrajnem levem delu kolesarske steze. S tem boste videli kolesarja, ki gre v vaši smer, in se mu boste posledično lahko umaknili – da, prav ste prebrali, vi se mu morate umakniti. Prav tako pa bo kolesar videl, da ste ga opazili, in bo lažje “manevriral,” ko vas bo poskusil obvoziti.

Prosim, ne zasedite celotne kolesarske steze, če se sprehajate štirje skupaj, ker kolesar lahko v takšnem primeru zapelje samo dol z nje in se ogne srečanju z vami. Tako kot vi pizdite, ko se kolesar pripelje po pločniku, čeprav ima zraven kolesarsko stezo, tako kolesarji pizdimo, ko se vi sprehajate po kolesarskih stezah.

Da ne bo kdo mislil, da odkrivam toplo vodo. Tudi v Zakonu o pravilih cestnega prometa je tako zapisano, sicer je zagrožena kazen 40 evrov.

83. člen
(udeležba pešcev v cestnem prometu)

(2) Če na vozišču ali ob njem ni pasu za pešce, pešpoti ali pločnika, je pa kolesarska pot ali steza, smejo hoditi pešci po kolesarski poti ali stezi, vendar tako, da ne ovirajo kolesarjev in voznikov koles s pomožnim motorjem.

(4) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka smejo hoditi pešci po vozišču tam, kjer ni pločnika, pešpoti ali kolesarske steze. Pešci morajo hoditi ob levem robu vozišča v smeri hoje.

  1. Ni tole morda malce pretirano napisano? Kot nekdo ki in kolesari in hodi, mislim da je treba v miru sobivati. Tako kot povsod ni na voljo kolesarske infrastrukture, tudi infrastrukture za pešce ni povsod na voljo. Konkretno ravno kolesarska steza od Mojstrane do Kranjske gore, tam ustrezne peš poti za pešce ni in edina alternativa je hoja ob glavni cesti kjer tvegaš smrt pri srečanju z 90 in več km/h pločevino. Normalno da bodo pešci hodili po kolesarski. Takih stez kjer pešci nimajo druge opcije je v Sloveniji kar veliko.

    Ne bi smelo biti vprašanje ko “je jači” in kdo ima prednost, ampak normalno sobivanje. To pomeni da pešci ne kolovratijo sem in tja in pazijo kaj počnejo, kolesarji pa zmanjšajo hitrost ko se bližajo pešcem (še posebej če jih ne vidijo) in jih obvozijo v miru. Pričakovati da bodo vsi hodili po levi je žal iluzorno. Da bi ob normalni vožnji zaradi česa takega padel moraš imeti res res veliko smolo ali pa voziti več kot 25 km/h.

    1. jaz sem samo zelel opozoriti na to, da je prav, da se pesci sprehajajo po levi strani :)

      in nisem zelel biti grob. strinjam se glede mojstrane, ampak v ljubljani je recimo pri podutiku ena pot, kjer je vec pescev kot kolesarjev, ceprav imajo na drugi strani sprehajalno pot .)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja