10 Diego Vitagliano Pizzeria Neapelj 7 10 Diego Vitagliano Pizzeria Neapelj 7

10 Diego Vitagliano Pizzeria, Neapelj / najboljša pizzerija na svetu / had testira pizze

Najboljša pizzerija po izboru organizacije 50 Top Pizza za leto 2023 je 10 Diego Vitagliano Pizzeria v Neapelju, ki si deli prvo mesto s pizzerijo I Masanielli – Francesco Martucci iz Caserte. In zaradi te marinare je vredno obiskati Neapelj. Cena marinare je 6,5 evra in ne 10 in več evrov, kot so marinare pri nas. Pizza je tako dobra, da sem si za sladico naročil še eno!

Do sedaj sem v Neaplju hodil v pizzerijo L’Antica, Pizzeria da Michele v centru mesta. Sedaj je potrebno za vstop v pizzerijo vzeti listek s številko in čakati v vrsti. Ker po dveh urah še vedno nisem prišel na vrsto, sem se odpeljal 5 km naprej, v pizzerijo 10 Diego Vitagliano Pizzeria, katere lastnik je Diego Vitagliano in je v letu 2023 postala najboljša pizzerija na svetu.

Kot je že razvidno iz imena pizzerije, je lastnik navdušenec nad Maradono, kar priča tudi ogromna slika na steni v pizzeriji. Kljub prestižni nagradi za pizzerijo ni potrebna rezervacija in kljub temu, da ni v samem centru mesta, je bila pizzerija polna tujcev, ki pridejo na njihove pizze.

Tri peči, dve za navadne pizze in ena za brez glutenske, povedo vse o odnosu, ki ga imajo v pizzeriji do obiskovalcev. Cene pizz so smešne proti cenam pizz v Sloveniji. Marinara stane 6,5 evra, kar se mi zdi realna cena, in ne 10+, kot so cene marinar v Sloveniji.

Seveda sem naročil marinaro. Ko sem jo dobil na mizo, sem bil kot majhen otrok. Komaj sem čakal, da zarežem in ugriznem vanjo. In že prvi grižljaj je bil zadosti, da sem bil navdušen. Ne bom omenjal paradižnikove omake in ravno pravšnje količine olja, ampak se bom “obregnil” ob testo.

Ni bilo žvečljivo, kot se pogosto zgodi pri pizzah pri nas. Ni bilo trdo ali pa preveč zapečeno. Bilo je mehko, vendar sem vseeno pizzo lahko jedel z roko in bilo je tako nežno, da se je topilo v ustih. Precej nenavaden občutek, ki ga kljub temu, da sem pojedel že ogromno “napolitanskih” pizz, do sedaj še nisem občutil.

Z drugimi besedami – mislim, da sem odkril pizza nebesa na zemlji. Ena pizza je bila povsem dovolj, ampak ker sem si zaželel sladico, sem naročil še eno pizzo. In jo zmazal v trenutku. Najboljša stvar pri tej pizzi je, da ne obleži v trebuhu, ampak je preprosto prebavljiva.

Če bi moral njihovo pizzo primerjati s katerokoli pizzo v Sloveniji – bi jo lahko primerjal samo s pizzo iz pizzerije Noro v Kopru, ki pa je že dolgo časa zaprta. Tudi pri njih sem za sladico vzel še eno pizzo!

  • cena marinare je 6,50 evra
  • moja ocena pizze 10 Diego Vitagliano Pizzeria, Neapelj je 5 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja