Najboljši sladoled v Sloveniji? Zame Toniš! Če se peljete po regionalni cesti od Pivke proti Ilirski Bistrici, potem se obvezno ustavite v kraju Parje, pri športnem igrišču, na sladoledu Toniš – Eko kmetije Penko. Ne bo vam žal. Če boste imeli srečo, boste lahko kupili tudi domače jagode in maline. Jaz se tam ustavim vsaj dvakrat tedensko! In vedno znova sem navdušen.
- Najboljši sladoled na svetu / Gelateria Dondoli, San Gimignano
- Najboljši sladoled v Trstu / Gelateria Zampolli
- Casa Perbellini 12 Apostoli / Verona / tri Michelinove zvezdice, chef Giancarlo Perbellini in njihov veganski meni
Ker se zelo pogosto vozim na relaciji proti Ilirski Bistrici, sem nekaj časa opazoval, zakaj se toliko vozil ustavi v kraju Parje. Ko sem se tudi sam ustavil, sem ugotovil, zakaj. Sicer s to objavo tvegam, da bom dlje čakal na sladoled, ampak zaprmej je vredno – vredno, da še drugi izvedo, kakšnega okusa je lahko sladoled.
Eko kmetija Penko ima ponudbi imajo par različnih vrst sladoleda Toniš, ki ga izdelujejo doma. Nekaj je iz sezonskega sadja, nekaj iz preizkušenih okusov. Narejen po metodi “gelato”. Njihov sladoled je neskončno boljši kot sladoled v “obratih” v Ljubljani.
Sam prisegam na jagodo in zadnje čase na gozdne sadeže. Seveda sta oba veganska. Ravno prav sladek in s čudovitim okusom. V bistvu je ta sladoled vreden, da se človek tudi zapelje v Parje samo na sladoled – kot je to pri Michelinovih treh zvezdicah.
Zahvalite se mi lahko kasneje …