had blog roni kordis had blog roni kordis

Fotkanje

Ko gledam vse te slike na netu, vse internetne albume, ki so polni fotografij, se zamislim. Zacnem razmisljati o razmahu digitalne fotografije in o vseh moznih programih, ki sedaj obstajajo. In na koncu si vedno postavim vprasanje, ce je to sploh se fotografija. Vsak, ki ima cas lahko poskljoca n-stevilo fotografij in od tega jih je lahko nekaj celo uporabnih. In s tem se razvrednoti poklic fotografa. Prav tako pa se s pojavo digitalnega medija pojavljata dve smernici: photo taking in photo making. Prva smernica je predvsem reporterska fotografija, ki ni vedno kompozicijsko, barvno ali kako drugace popolna, docim druga smernica je pa ze skoraj vsa ostala fotografija. In se mi postavi vprasanje, ki gledam fotografije v National geographicu, ce so vse te fotke posnete tako, da so pred tem preucili kako pada sonce, da so preucili zivali kako se gibljejo in potem po vsem tem so posneli serijo fotk. Jih na koncu s programsko opremo obdelali. Prav tako vse fotke zensk, ki se pojavljajo v casopisih, naslovnicah. Vse so brez dlacic, brez kakrsnegakoli znamenja, vse je popravljeno in spremenjeno, nic vec ni nic naravno. Pa tako je lep pogled na kaksno pregreto telo na obali, ki ni kot iz skatlice. In pa seveda znane osebnosti. Ko vidis njihove slike, se ti zazdi da so popolne, da jim v njihovem zivljenju ne manjka nicesar. Pa vendar se potem pojavijo slikce, ki pokazejo kruto realnost in dokaz, da so tudi one samo zive osebe.

V bistvu sem povsem zasel iz zacrtane smeri, katero sem hotel naceti in upam, da jo kasneje dopolnim in popravim :)

 1. No, moj prvi preblisk ob tvojem zapisu pa je bil ta:
  Le kaj mi pomaga, da imam kar dva digitalna fotoaparata, če pa jih nikoli, ko je potrebno kaj zabeležit, nimam ob sebi.

  Sicer pa ti dam prav. Odkar je vsa tehnologija tako mogočna in dostopna takšni količini ljudi, je postalo popolnoma normalno, da se “zlorablja”. Tako jaz namreč imenujem retuširanje, fotošopanje in podobne zadeve. In mladina v odraščanju bo še bolj zakompleksana. Prej so namreč imeli za idole suhcene ljudi. Zdaj pa “suhceno-popolne” ljudi.

 2. to je zavajanje … pred leti, desetletji, stoletji, se ludje v bistvu še niti niso zavedali, kako jih vladarji in vsi drugi “up there” zavajajo. sedaj se je to spremenilo. če človek želi, lahko izve, kako je vse, kar nam skušajo prikazati, nerealno. le dotični človek se mora odločiti, ali bo to zavajanje sprejel kot realnost ali bo zadovoljen sam s seboj in si ne bo niti drznil primerjati z drugimi. razlika med temi ali onimi je itak več kot očitna :D

 3. tukaj pa ti dam povsem prav.. res je.. vse je bolj objektivno.. ceprav se vedno je stvar v percepciji vsakega posameznika, ki pa je lahko hudo razlicna..

  in vse stvari ki se dogajajo so lahko plod marketinskega veleuma, ki pac zeli, da tudi mi to vidimo in obcutmo.. ceprav je res, da se vecina stvari prikaze precej bolj objektivno, je se vedno dosti manipulacije..

  primer je tista fotka iz afganistana, ki je bila na naslovnici.. in so potem ugotovili da je fotosop

  ali imamo pravico do cistih informacij, ali taksnih, ki nam jih dajejo ustroji, ki se jih niti ne zavedamo..

  in to bo tudi tema referenduma.. ampak to je ze drugo poglavje :)

 4. Že od nekdaj so retuš zadeve prisotne na tak ali drugačen način. To je skoraj tako kot makeup:
  premalo, je preveč naravno,
  preveč je že umetno.
  Kaj sem hotela v bistvu povedat…. mislim da je bolje, da se držimo extremov, ker tako vsaj vemo da so to extremi oz. se lahko zavedamo realnosti…..bluzim :)

  Če vidiš na naslovnici idelano lepotico in veš, da za tem stoji en velik pocn makeupa in še po vrhu smetana retuša, potem se vprašaš kako izgleda ta lepotica po skoku na glavo (v vodo seveda ;P ).

  Mah, kratko in jedernato, sedaj ko vemo, da je vse skupaj en drek od lepotic, se lahko mirneje sprehajamo po cestah, ker še malo in bodo že vsi nasičeni te palstike in bodo hoteli žensko z masnim mozoljem sredi brade (in tu bom prišla jaz na svoj račun :P ).

  Mah sem se razpisala….sorry, sam ne grem brisat;)

 5. kdaj bo spet kaj novega v blogu aaa? :P

  je kar zanimivo malce komentirati zadeve.

Komentarji so zaprti.