kurentovanje ptuj 2023 2 kurentovanje ptuj 2023 2

Kurentovanje na Ptuju / preko 700 kurentov in okoli 40.000 obiskovalcev / fotografije

Nedelja. Čas za kurentovanje na Ptuju. Kljub temu, da sem pričakoval, da se bo “cela” Slovenija zgrnila na Ptuj, sem se odločil, da grem na pot. Sonce, ki me je spremljajo celo pot od Trojan proti Ptuju je bilo prijetno in tudi temperature preko 15 stopinj so dale vedeti, da so kurenti resno opravili svoje delo. Letos je bilo na nedeljskem kurentovanju preko 700 kurentov in preko 40.000 obiskovalcev.

Kurentovanje na Ptuju je brezplačno! Posledično to pomeni, da bo ogromno obiskovalcev, predvsem pa da bodo ljudje prešerne volje – še posebej, če gre za štajersko, kjer so tudi sicer ljudje bolj prijazni. Ptuj se tukaj loči od marsikaterega pustovanja v Sloveniji, kjer je potrebno plačati vstopnino.

Ko sem bil par kilometrov oddaljen od Ptuja, so se začeli zastoji. Ampak sem kmalu ugotovil zakaj. Ker so kurenti ustavljali promet in so pokači pokali sredi ceste. Prav nič moteče, čeprav se mi je “mudilo” kot vedno.

Ptuj se v času kurentovanja spremeni. Nadane si “masko” in namesto starega mesta postane prijetno okrašeno mesto, ki privabi ljudi iz različnih krajev sveta na ta dogodek. Veliko Italijanov, Madžarov, predvsem pa domačinov, ki govorijo “jezik”, ki ga niti najmanj nisem razumel. Preko 40.000 obiskovalcev naj bi se zbralo na kurentovanju in uživali v dolgem “mimohodu” mask, predvsem pa v zvokih, ki jih oddajajo kurenti – preko 700 jih je šlo v povorki mimo in vsi so uživali v svojem poslanstvu. Od najmlajših, do najstarejših.