had blog roni kordis had blog roni kordis

Metallica – Ride the Lightning

Naslov posta je večini poznan kot naslov drugega albuma skupine Metallica, ki je izšel leta 1984 pri založbi Elektra. Skupino Metallica so takrat tvorili: James Hetfield (kitara, glas), Lars Ulrich (bobni), Kirk Hammett (kitara), Cliff Burton (bas kitara).
Sicer sam nisem bil nikoli oboževalec Metallice, vendar me je njihova glasba vedno spremljala. Zanimive pesmi iz tega albuma so: Fade To Black, The Call of Ktulu in seveda pesem Ride the Lightning.
In zakaj?
Pesem The Call of Ktulu je nastala pod vplivom pisatelja znanstvene fantastike in hororja, H.P. Lovecrafta in njegove knjige The Call of Cthulhu. Vendar je avtor zapisal, da noben smrtnik ne sme izgovoriti ali napisati imena Cthulhu, zato je Metallica uporabila ime Ktulu.
Druga zanimivost pri tem albumu pa je naslovna pesem Ride the Lightning. Sicer je naslov precej preprost, ampak zgodba za njim precej bolj zanimiva. Namreč “Ride the Lightning” je izraz, ki ga uporabljajo za ljudi, ki jih usmrtijo na električnem stolu. In v tej pesmi je opisano razmišljanje obsojenca na smrt na električnem stolu.
In še zadnja zanimivost je pesem Fade To Black. Govori o smrti in samomoru, napisana pa je bila po tem, ko so Metallici ukradli njihovo glasbeno opremo. Oz. pesem je napisal James Hetfield, ko so mu ukradli njegov prvi ojačevalec na katerega je bil močno čustveno navezan. Obstajata še dve zgodbi povezani s to pesmijo. Na koncertu v Montrealu se je James Hetfield na odru napačno postavil in je pirotehnika poškodovala njegovo roko, vendar so speljali koncert do konca, kljube njegovim opeklinam. Prav tako pa je bila to tudi zadnja pesem, ki jo je basist Jason Newsted zaigral skupaj z Metallico, preden jih je zapustil!

  1. Pohvalno, da si se razpisal o bendu naše mladosti. Hehehehehe, nas je blo pa v classu kr neki ljubiteljev Metallice, no pa tudi RHCP (ki so tebi ljubši).

  2. hej!!

    zivjeli mojster.. lahko si zamislis moje presenecenje, ko sem videl, da si si dejansko zapomnil, kaj smo govorili v saloonu… svaka cast – vecina folka bi pozabila, se mi zdi..
    v glavnem – en lep pozdrav in se vidimo..

    bye bye

Komentarji so zaprti.