had blog roni kordis had blog roni kordis

Mura since 1925 – Fruit of the Loom – Made in Morocco

Še en zapis namenjen nekoč našemu paradnemu konju – Muri, potem pa neham s to temo. Majice Mura, z napisom Mura – since 1925, katere so na voljo za “samo” 14,99eura v njihovih prodajalnah so narejene v Maroku in so znamke Fruit of the Loom (dr.onyx je predrugačil njihov slogan – Until 2009). S to potezo naj bi poskušali reševati firmo??

Glede na to, da se zadnje čase poudarjajo izdelki “narejeno v Sloveniji” in za njih oglaševanje odšteva cele kupe denarja, mi je ta poteza Mure čisti mimosunek. Oz. mogoče so samo hoteli pokazati to, kar zelo očitno drži – veliko bolj se splača kupiti stvari v tujini, jih uvoziti v Slovenijo, potiskati in prodajati, kot pa da se naredijo pri nas in prodajajo. Ker je konkurenca tako cenejša in delovna sila pri nas, navkljub vsemu, predraga! (čeprav so mesečni zneski, ki jih dobijo delavci mizerni!)


In če so s tem pokazali “poslovno žilico”, so si tudi zabili žebelj v koleno. In seveda ljudje, ki želimo pomagati, kupujemo te majice in “rešujemo” Muro in njene delavke in delavce pred propadom – no, vsaj tako upamo. Kam gre denar, kdo je financiral to operacijo in vse ostalo, pa je seveda skrivnost. Da o tem, da namesto Mure zaslužijo denar tudi “preprodajalci” Fruit of the Loom majic, niti ne razmišljam.

No, mogoče pa je tole vseeno dober primer kako se NE poskuša reševati nečesa, kar je bilo nekoč vredno veliko in še več, pa se je zaradi konkurence na svetovnem trgu malce spremenilo! Sicer pa še vedno ostaja upanje, Joc Pečečnik – rešitelj, da se preko njega rešijo agonije!

 1. “… ali pusti povezavo do svojega zapisa” mi ne uspe uporabiti.
  Kako torej pustim povezavo do zapisa, ne da limam link v odgovor?
  Evo, ne znam. :)

 2. mislim, da sem v lanskem letu v Muri zapravil ene 1500 evrov. No, po temle, sem zakljucil.

  ne vem sicer kdo je odgovoren za tak major kiks, ampak kdorkoli je ze, bi moral posledice hudo cutiti.

 3. @ales: oglasevanje, oz. promocija ni zastonj.. to verjetno ves.. in ravno zato imam izklopljene pingbacke :)

  @andraz: verjetno ni bila to ideja delavcev.. no, upam da ne..

 4. @had: pri meni je “oglaševanje” zastonj. Na svojem blogu rade volje pustim, da vsi, ki komentirajo, tudi vpišejo link – če tako želijo.

  Ker želim, da se informacije širijo. Moje poslanstvo je širjenje dobrih nasvetov o marketingu in prodaji.

  Res je, da se kdaj zgodi, da kdo zadevo izkoristi za lastno promocijo, ampak bralci so dovolj kritični, da vidijo, za kaj gre.

  V današnjem času, je čedalje več stvari zastonj. Saj veš, google, facebook, blogi, brezplačni časopisi … in tudi z brezplačno promocijo se da veliko zaslužiti.

  Danes je car tisti, ki ima veliko število lojalnih strank (oboževalcev, bralcev, prijateljev …). Dolgoročno ne šteje čisto nič drugega.
  Do prijateljev pa smo prijazni, mar ne – in jim pomagamo. Tudi, tako, da jim dovolimo, da objavijo kakšen link.

  Več uslug narediš v življenju, bolje ti bo na koncu šlo.

  Link sem dodal v zapis, ker nisem vedel, da je z oranžno poudarjena beseda “povezavo” izklopljena. In seveda zato, ker se mi zdi moj prispevek, ki sem ga mimogrede objavil 7. junija, za to temo relevanten in koristen za tvoje “navijače”.

  Sedaj te malo bolj podrobno spremljam, saj veš zakaj :) No, ne bom več težil. LP iz dopusta v Zadru … sedaj pa z otroki na plažo

 5. Had ocitno je ;), ker nisi zbrisal linka… nejgov namen je bil dosezen … govori se o linki folk klika … Lisac ze zna sam ti ne stekas … zato pa je on lisac ;)

 6. @Hajdy, da ne bo kakšnih utvar … Odkar me je Had polinkal v svojem prispevku o retoriki – v dobrih dveh dneh torej – je na link klinknilo 58 bralcev Hadovega bloga. Od tega tudi jaz dvakrat, ker sem preverjal kam link vodi.
  Tako pravi google analytics. Ne gre za množično klikanje, gre bolj za privaten intimen pogovor med nami.
  Bodimo realni, ne vrti se svet okoli naših zapisov in komentarjev, večino prav nič ne briga, kaj delajo blogerji. Bolj odprti in bolj prijazni smo eden do drugega, bolje za vse nas skupaj. Sedaj pa res grem na plažo.

 7. Delovna sila je itak odveč… že pred skoraj stoletjem so delavci že nekak opazili da z avtomatizacijo proizvodnje neizogibno sledi propad delavskega razreda.
  Na koncu bodo na svetu ostali samo nasledniki finančnih imperij, managerji, bankirji in vodje projektov ki bodo jedli ostanke vseh ostalih ki bodo pomrli od lakote… :D

 8. Nakup Fruit of the Loom majice via Euroton cca. 2-3 EUR, sitotisk, logistika, distribucija 3-4 EUR. Na velike kolicine dodatni rabati.. Cisti dobicek od ene majice 8-10 EUR. Prodanih nekaj 10K izvodov.

  Jebemti salabajzerja, zakaj se tega nisem sam spomnil LOL. Nekdo bo lepe cekine pokasiral, se smejal vsem ki mislijo, da bodo lahko na ta nacin pomagali. Mura bo pa itak sla v kurac…

 9. V tvojem prejšnjem zapisu na to tematiko sem navedel dve možnosti za dokončno rešitev zadeve. Zdaj vidim le še eno … :P

 10. Had, hvala. Sem se tudi jaz spraševala, kdo bo od majice dejansko profitiral, ko sem izvedela zanje.

 11. Če bo denar od profita biznisa s temi majicami namenjen reševanju socialno najbolj ogroženih delavcev Mure, potem ne vidim v tem problema. Pač je nekdo poiskal najugodnejšega dobavitelja, ki lahko takšne majice najceneje natiska. Mura se mi zdi, da se z Tshirti nikdar ni posebno ukvarjala. Če pa je to neka zasebna pobuda in se bo denar po stari slovenski navadi spet stekel nekemu brihtnežu v žep, potem je pa tole grdo, ne pa nezakonito.

 12. Imeli so leta in leta državni denar, pomagalo se je Muri dolgo, predolgo in od tega nič. Pač je tej agoniji treba narediti konec. Se mi smislijo ljudje in imam socialni čut, ampak teh vreč brez dna je preveč in mi jih je moremo več polniti.

  Oja, če bi se skupaj vzeli, če bi res znali ta posel, bi pa v teh letih tudi spacali skupaj kakšno kolekcijo, ki bi postala modni hit, nekaj, kar bi ženske preprosto morale imeti, bi postali trendi … Nič od nič. Zdaj pa te maroške majice.

 13. had..pa si dal poslovno idejo muri..naj bodo samo preprodajalec..tistih 4000 delavk lahko pakira izdelke.. največ lahko prodajo preko spleta..za celo evropo :)

 14. @robi: zapis je bil napisan vceraj zvecer, ko sem prisel domov z majico.. objavljam pa ponavadi po 8. uri zjutraj..
  in po tvojem komentarju sem nasel http://dnevnik.si/debate/kolumne/1042285962 in videl, da ne razmisljam samo jaz tako..

  @haro: saj.. delavci naj stavkajo, kapitalisti bodo pa pobrali denar :(

  @žogca: podpisem.. naj se zapre!

 15. @Zogca: Preden napises take klobase na splet se malce pozanimaj o Murinih izdelkih skozi leta. Mura je vedno delala odlicne kolekcije, tako moske kot zenske. O tem pricajo stevilna priznanja in nagrade doma in po svetu: Ljubljanski Zmaj, Zlata Kosuta, … prav tako je Murina kreatorka oblekla nasa dekleta za Finalni izbor za Miss Slovenije 1999 …
  Sam se nisem bil razoracan nad nobenimi hlacami ali reklcom, ki je imel na sebi etiketo Mura … Ampak kako bi ti to vedela, je treba najprej cote kupit! >:-)

 16. AlešL sej v tem je problem miss 1999 to je like 10 let nazaj… V 10 letih so pa očitno živel samo od podpore al kako ? 3500 ljudi zaposlenih pa noben ni modni kreator ? Zakaj miss slovenije in miss universe ne nosita vsakič murnih izdelkov?

 17. @Ljubo ne seri s takimi. Trdis da so modni kreatorji krivi za stanje Mure?? A ce bi pa Erik Maj in njegov “prijatelj” delala kreacije za Muro, pa bi Mura ziher imela enormne dobicke in delavke 2 jurja place.
  Dejstvo je da Muro kot znamko poznajo starejsi ljudje z nizjimi dohodki, ki si njihove kreacije ne morejo privosciti. Pri mladih, ki vlagajo v/na sebe (kot navajas ti primer za miss) pa Mura nima imena. (Najverjetneje so za to krivi kreatorji in delavci :D)
  Murin potop ni star dva mesca, to se vlece od osamosvojitve, ko je Mura cez noc izgubila juzni trg. Sedaj nas vse boli, da drzava in politika zelita resiti gospodarstvo, namesto da bi se s tem ukvarjali podjetniki in trg.
  Kljub temu, da sem Prekmurec in lokalpatriot sem preprican, da je edina resitev za Muro stecaj.
  Vse osebke pa prosim, da preden pisejo kaksne neumosti po raznih blogih in forumih, da malce prej razmislijo s svojo glavo, ne pa da samo brezglavo ponavljajo stvari ki so jih prebrali/slisali.

 18. @had:

  Kaj pa točno piše na majici?

  Mednarodni naziv Maroka je “Morocco”, medtem ko je “Marroco” mesto v Mozambiku.

 19. ojej.. mea culpa.. morocco je.. sedaj mi bo zal, da nisem prilepil slikce zraven :(

  HVALA za popravek!

Komentarji so zaprti.