Mura – danes in nikoli več

O podjetju Mura sem že pisal – Apel za Muro – Mura1925.com, Mura since 1925 – Fruit of the Loom – Made in Morocco in vedno sem poudarjal da se mi smilijo delavci, ki bodo ostali brez služb in tistih mizernih “mezd”, ki jih dobijo vsak mesec.

Vendar se je v zadnjih parih dneh precej stvari spremenilo. Strinjam se s tem kar je zapisal kricac na twitterju: “Cestitke delavcem Mure. Ne toliko, da so zrusili upravo in NS, kot to, da so sprozili zacetek konca”

Agonija tekstilne industrije v Sloveniji traja že lep čas. Konkurirati cenejši delovni sili v drugih državah je precej težko. In tudi določeni lastniki Mure, ki bi lahko vložili denar v spremembo programa, tega niso storili, saj so se zakalkulirali pri večjih projektih, ki so precej klavrno propadli. Država pa je metala denar z veliko lopato v Muro. Do recesije, ko se je končno začelo razmišljati koliko je to sploh smotrno. In izjava ministra Lahovnika, da si vsi želijo biti managerji v državnih podjetij in le redko kdo bi šel v podjetja ki se dejansko ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo na trgu, je bila odlična!

Ampak nazaj k delavcem Mure, ki so se odločili za stavko.

Zaprli so vhod v tovarno, kljub temu da še vedno teče proizvodnja za Boss in je država dala poroštvo v vrednosti 400.000€ za bančno garancijo in bi tako nekaj delavcev vseeno obdržalo službo. In vem da je nemogoče preživeti s to “mizerijo” od plače čez cel mesec, ampak zakaj hudiča ljudje, če vedo da gre firma v “kurac”, ne storijo nekaj zase? Saj so strokovnjaki na področju šivanja. Mar ne?

V Ljubljani, če ti šivilja naredi žensko jakno, to stane 120€ (brez blaga). Če bi ženske iz Mure, ki so definitivno strokovnjakinje na področju šivanja to počele doma, bi vsak dan lahko naredile eno, za precej nižjo ceno! In bi se jim krepko povečali prihodki.

Ampak veliko lažje je biti Slovenec in skakati na cesti s transparenti in se dreti, da mora država pomagati. Ta država in trenutna ablast pač ne znata pomagati nikomur. Še sebi ne! Sicer ne bi počeli takšnih neumnosti, kot jih sicer počenjajo!

Sliši se morbidno, ampak dejansko drži “Cestitke delavcem Mure. Ne toliko, da so zrusili upravo in NS, kot to, da so sprozili zacetek konca”

 1. Nekateri govorijo, da so naredili napako, ker bodo zdaj pa RES ostali brez službe. Ampak… ali ni bolje biti brez službe in dobiti tistih 250€ od zavoda oz. socialne, kot dejansko hoditi v službo, ne dobiti popolnoma nič in si s tem delati stroške? Hja… vsaj nekaj so dosegli. Tako kot si napisal. Začetek konca.

 2. @tamara: res je.. za 250€ biti doma in fusati se definitivno bolj splaca, kot pa delati za nekoga, ki si s tem masti brke.. vprasanje, ki pa je na mestu pa je zelo preprosto.. ce to naredimo vsi, kaj se zgodi?

  :)

 3. Had že res, ampak nisem govorila o tem. Govorila sem o tistih, ki hodijo v službo in že npr. pol leta niso dobili plače. Itak je tako, da šef vedno zasluži več od delavca in če gledamo kot si ti napisal (delamo za nekoga, ki ima od tega večjo korist) smo lahko vsi na borzi. Kar seveda ne gre. Se komplet sistem zruši. Samo predstavljaj si – že tako imaš 500€ plače (če), potem pa jo pol leta ne dobiš, ti se pa voziš v službo, živiš, imaš otroke,… od kje boš jemal? Tem, ki jih podjetja nočejo odpustiti v tem primeru še socialna ne pripada tako da res ne dobijo nič… to se mi ne zdi pošteno.

 4. @tamara: ups.. se opravicujem.. se mi je zdelo, da sem mogoce napacno razumel tvoj odgovor, ampak jutranja ura :)

  v tem primeru se povsem strinjam, da je boljse to.. in tudi drzava bi morala koncati agonijo podjetja ze veliko prej.. sploh v taksnih primerih, ko delavci “zivotarijo”..

  in ce bo valant izsiljeval, naj se mu zapleni vse! ker, vsaj jaz tako mislim, zaradi njega traja ta agonija toliko casa.. :(

 5. ja, se mi je zdelo, da nisva govorila o isti situaciji. :)
  zapleni vse? me zanima kaj imajo ti ljudje sploh še “pisano na sebe” in še ni od družinskih članov in “bivših” žen…

  ko ladja tone jo podgane zapustijo prve ;)

 6. @tamara: sedaj sva ze blizje :)

  in naj se spremeni zakonodaja in naj clovek odgovarja s premozenjem, ki je v posesti njegove druzine.. :)

 7. sva ane? mislim, da bo preteklo še veliiiiiko vode, preden se bo zakonodaja spremenila v to smer veš. vrana vrani… ;)

Komentarji so zaprti.