Da ne bo pomote, niti najmanj se mi ne smilijo zaporniki, o katerih se zadnje dni veliko “govori” po medijih in ki pišejo pisma o neznosnih razmerah v zaporih in jih podpisujejo s svojo krvjo! In njihove mame, ki pred zapori jokajo in kričijo o krivici, ki se dogaja njihovim otrokom, ki so “nič krivi” v zaporu so patetične!

Če pogledam bolj “plastično”. Si narkoman, zaradi droge ubiješ človeka, dobiš kazen 10 let zapora in na (moj in tvoj) davkoplačevalski denar živiš v zaporu. kakšne so razmere v njih na tem mestu ne bom sodil, ker jih še nisem videl, niti se mi sanja ne! V zaporih je droge bilo vedno dovolj (vsaj tako so pripovedovali ljudje, ki so preživljali “počitnice” v njih) in tako so narkomani, namesto da bi se očistili, še naprej šli po svoji poti in se drogirali v miru!

Ampak potem odkrijejo mediji zgodbo o zaporniku, ki je zaradi razmer storil samomor, njegovo mamo, ki bi lahko pravilno vzgojila sina in se on ne bi znašel za zapahi in iz tega naredijo “zgodbo”, ki se “prodaja”. Zaporniki izkoristijo priložnost in začnejo medijem (Kanal A) pošiljati pisma, kjer opisujejo svoje stanje in svoje grožnje, da bodo storili samomor. Seveda za teatraličnost poskrbijo s krvavim podpisom. In v končni fazi kroži informacija, da je ta fant, ki je poslal to pismo obsojen za umor!

Ne.me.je.ba.t! Kljub temu da živimo v pravni državi in da imajo tudi ti ljudje svoje pravice in človeško dostojanstvo, je vse skupaj tole ena huda farsa! Če so v zaporu, naj v njem delajo – naj si prislužijo za hrano in spanje – tako kot moramo ljudje, ki smo na prostosti. In naj plačujejo davke državi, kot jih mi ostali. In če se pritožujejo imajo za to organe, ki so temu namenjeni, ne pa plasiranje “neumnosti” v medije, ki itak poberejo vsako kost, ki jo kdorkoli odvrže.

Mogoče kdo ve, ali zaporniki dobivajo socialno podporo za čas ko so v zaporu?

25 Responses to Ubogi zaporniki, ki sedijo v zaporih in pišejo pisma medijem!

 1. Lenart pravi:

  Sem ravno zadnjič študiral, da bi dal v službi odpoved in šel živet v center. Potem pa bi morali vsi brezdomci tožit državo ker nam, tako kot ne tem v zaporih, ne omogoča “normalnega bivanja”. Je*** *** *****!?! Vsi bogi in prikrajšani; trpijo in nevemkajševse. Zakaj se nihče ne vpraša kako se človek znajde za zapahi? Od trdega dela verjetno še nobenega niso zaprli.

 2. Matej pravi:

  Jp, stari moj liberalizem bo pokopal ta svet ;)))

 3. MKL pravi:

  Ok, razumem zapornike. Ne slovijo ravno kot prudarni ljudje, ki bi pisali eseje o pravičnosti. Očitno niso razumeli, kako se svet vrti v življenju pred zaporom, zato ga tudi v zaporu ne razumejo.

  Bebci so reporterji, ki se odzivajo na tako patetična pisma. Po drugi strani pa zmeraj, ko se zgodi hud zločin, sprašujejo, ali so kazni premile. Naj gredo vprašat starše ubitega, kaj si misli o jadikovanju zločinca, ki je ubil njegovega otroka, pa bo stvar jasna.

 4. jaka pravi:

  http://is.gd/2DM5V obvezno branje pred pametovanjem

 5. gašper pravi:

  jaka, bravo dis pua
  roni, rumeniš, rumeniš… prihaja jesen? salabajzer.si vabi…

 6. dr. Onyx pravi:

  Socialne podpore skoraj sigurno ne dobivajo, lahko pa delajo in na tak način dobijo recimo temu plačo. Ne more pa tebe v zaporu nihče prisiliti, da delaš! Ti daš lahko vse štiri od sebe, država pa mora poskrbeti, da ne umreš od lakote in da te zdravstveno oskrbijo. Zunaj mnogi čakajo na zobozdravnika tudi leto dni, v zaporu takšnih čakalnih vrst ni. Gledajo pa zaporniki veliko TV in več kot se bodo pojavljali na televiziji, večji kraval bo in težje bo zadeve držati pod kontrolo. Večina zaprtih ne sedi tam notri po nedolžnem in ti ljudje so “namazani z vsemi žavbami”.

 7. had pravi:

  7. alineja 2. odstavka 24. člena Zakona o socialnem varstvu predpisuje, da do denarne socialne pomoči ni upravičena oseba, ki je na prestajanju zaporne kazni.

  so pa zdravstveno zavarovani preko zavoda za prestajanje kazni

  :)

 8. jakaracman pravi:

  @jaka, gašper, dr. Onyx
  Ja pa ja. Najprej delajo p…, potem jih bomo pa še podpirali. Bivanje v zaporu jim je treba zaračunat (ali pa uvest prisilno delo) …
  Zapor je kazen, ne nagrada.
  Tista ženska pa res pametuje … Zdaj je pa kar naenkrat družba kriva, da je nekdo morilec … Pa dajte no …

 9. kinky tone pravi:

  Sam’ na guob’c!

 10. karolina pravi:

  “njegovo mamo, ki bi lahko pravilno vzgojila sina in se on ne bi znašel za zapahi” …. you read my mind …

 11. GREGA pravi:

  Se pridružujem mnenju, da jim je treba bivanje v arestu zaračunat, kajti danes so kaznjenci bol na dopustih, kjer staknejo še kako vezo za naprej, kot pa prestajajo kazen, naj jo z delom odplačajo!!!!!
  Sicer pa ne vem zakaj je taka uzbuna zaradi “ubogih” zapornikov, če gladamo 30 let nazaj je bilo na Dobu zaprtih tudi po 900 glav, danes jih je 600, zato jest ne bi verjel, vsem tistim, ki zagovarjajo kaznjence, kdo jim je pa kriv, da so pristali v luknji, a smo sedaj vsi mi krivi, da so se ukvarjali z kriminalom!!!!…. za moj okus so naši zapori še preblagi, kazni pa prekratke!!!!

 12. peter pravi:

  kot je že en pred mano zapisal: Zapor je kazen, ne nagrada…

  zapor ni hotel, zapor ni dopust…jaz bi vsakemu dal posteljo, hrano in wc + tuš…in tu se vse konča…

  če pa pokaže primerno vedenje pa kakšno delo in knjigo…

 13. Hulio pravi:

  se cisto podpisem pod tvoj blog. je v zaporih trenutno boljse kot v marsikaterem hotelu. Internet, televizija, …. vse priviligije bi jim blo treba ukinit.
  hehe, je pa ena ful dobra epizoda Reporter Milana iz Radia City ze nakej casa nazaj, ko je en zapornik stavkal na strehi zapora :) hocu u maribor ali u kopar:) lol

 14. Janez pravi:

  Zapor je lahko plac, kamor maščevalno pošljemo vse kriminalce in pozabimo nanje. Čez leta ali desetletja, ko se neuspešno poizkušajo ali pa tudi ne vrniti v normalno življenje so potem ti ljudje socialno breme naše države oz. se zaradi novega kriminalnega dejanja tako ali tako hitro vrnejo v zapor.

  Lahko pa je plac, kjer se zrno loči od plev, kjer se tistim, ki si želijo poštenega povratka v družbo, to tudi omogoči, tako da po nekaj letih iz zapora pridejo motivirani, po možnosti z dodatno izobrazbo in podporo ustreznih inštitucij, da se zaposlijo in pričnejo plačevati davke.

  Verjamem, da je nekaterim vseeno, če nekoga, ki je zaprt zaradi tatvine potem v zaporu izsiljujejo, fizično in psihično maltretirajo. Človekove pravice so, kadar govorimo o obrobnih populacijah (zaporniki, romi, tujci, …) raztegljiv pojem za mnoge… verjetno pa je treba pogledati malo širše, da človek razume da bi drćava v zapore morala vložiti več sredstev, če želimo, da iz njih prihajajo davkoplačevalci, ne pa ponovitelji kaznivih dejanj.

  … pa tako radi kažemo na glupe američane in njihov neučinkovit kazenski sistem…

 15. had pravi:

  @janez: in potem se ti veliko bolj splaca nekoga ubiti in iti za 10 let v zapor, kjer bos imel placano zdravstveno oskrbo, lahko bos dostudiral, imel bos prenocisce in imel bos hrano..

  zakaj bi sploh hodil v sluzbo in placeval davke.. dajmo vsi ropat banke in itak bomo v zaporih ziveli kot lordi :)

  malce karikiram vse skupaj, ampak moja percepcija je pac drugacna.. glede na to, da je precej zagorjanov v dolocenem obdobju pristalo v zaporih, oz. “poboljsevalnicah”, se jih je vecina vrnila po parih mestih prostosti tudi nazaj..

  tezko je lociti zrno od plevela, ce za to ni bila narejena pravilna podlaga..

 16. gašper pravi:

  @Roni
  Ne da malce karikiraš – hudo demagogijo zganjaš.

  Če si izračunal, da se ti splača, si pa lahko prvi zaporniški bloger v slo – saj internet majo, tud coca colo ti bo kdo prešvercal not, časa bo pa itak neskončno…

  Samo ne za ta eksperiment koga ubit, pls.

  Pa tole priporočam v branje, ti “navihani občan”… http://www.finance.si/221041

 17. had pravi:

  @gasper: ce ne bi bil zadovoljen s svojim “stanjem”, mi verjemi da bi bil ze dalj casa za zapahi.. zakaj bi se trudil in zivel po zakonu, ce lahko sam svoj zakon pisem.. pac bi sel v banko po denar, ce bi ga dobil bi uzival, ce bi me oni dobili, bi uzival v zaporu in bi tulil v kaksnih razmerah moram ziveti.. ce bi bil priden bi imel celo pogled na morje – v kopru..

  ampak na zalost si ne morem privosciti taksnega testnega skoka.. mogoce v nekem drugem trenutku, ce se mi karkoli zalomi v zivljenju, pa naredim ta test :)

 18. had pravi:

  @gasper: pa se en resnicen primer..

  kolega je v pijanem stanju povzrocil avtomobilsko nesreco – nic kriv nasproti vozeci voznik je umrl na kraju.. kolega je ostal brez izpita in po treh (3) letih se je sodisce odlocilo da gre v zapor – za 4 mesece, saj je povzrocil nesreco z olajsevalnimi okoliscinami (bil je pijan????) (ta del mi ne gre v glavo in ne morem verjeti, da je lahko to res)..

  v zaporu je samo spal, cez dan je delal zunaj na prostosti.. kasneje je naredil izpit in se vozi normalno naprej.. tudi pije se, ko gre za volan..

  4 mesece za to da umoris cloveka!?!? no go!

 19. gašper pravi:

  Daj, no.

  Jasno je, da kazen v tem primeru niti ni pravočasna, niti zadostna, niti učinkovita. Upam vsaj, da slabo spi (kar pa nima zveze s kaznovalnim sistemom…).

  Ampak saj govorimo o (ne)ustreznih razmerah v zaporih, ne pa o primernosti kazni. Al sem pa zgrešil point tvoje zgodbe?

 20. had pravi:

  ne.. popolnoma si zadel poanto.. ampak ta zgodba je padla zato, ker tudi ce bom koga ubil, bom mogoce imel sreco in bom samo “malo” casa notri :)

  ce smo v sloveniji vsi ljudje enaki pred zakonom – zakaj obstajajo ljudje, ki nimajo tople postelje (pa ne govorim o brezdomcih, ki se samo tako odlocijo), ampak o ljudeh, ki nimajo denarja za to.. in cele druzine zivijo na robu :(

  to dvoje pa lahko enacim.. zapornike in te ljudi, ki hodijo v sluzbo, ampak ne morejo preziveti druzine..

 21. Janez pravi:

  @had dvomim da gredo ljudje prostovoljno v zapor za več let, to je tako gostilniško govorjenje kot da vsi romi kradejo, vsi hrvati so barabe ipd…

  druga neumnost je ta o internetu… kakšen internet?

  in kot si pravilno ugotovil, veliko lokalcev, ki so prišli ven, so kmalu pristali nazaj noter… torej sistem ne funkcionira v smeri prevzgoje, pač pa očitno služi le kot sistem kaznovanja, da ne rečem maščevanja (se dobro počutimo, ker barabe sedijo)…

  če bi država ustrezno uredila zadeve, bi vsaj del teh lokalcev hodil v službo in plačeval davke, kar bi nam, davkoplačevalcem, moralo biti bolj v interesu

 22. Nekdo pravi:

  Had-ti bi užival 10 let v zaporu?????? HAHAHAHAH!!!rad bi te videl…….Sem bil v zaporu-in ti povem da se hitro zgodi da pristaneš v njem,hitreje kot si misliš zato se hitro ugrizni v jezik ker veš kako je življenje….no to ti povem:če te sodim po tvoji logiki si computer geek ali kaj podobnega v glavnem oseba ki jo na ulici sploh ne vidiš (meglica a.k.a. no spine)tako da bi bil ti na dobu zagotovo rent-a-bitch……….Zapomni si če si ti tak da celo življenje hodiš s sklonjeno glavo,kimajoč vsaki (samooklicani) avtoriteti(by the way:to so najboljši sužnji),ne pomeni da so vsi isti kot ti….Zame osebno je nekdo ki se avtoriteti upira večji car kot ti in tebi podobni-vsegaboječi roboti serijske proizvodnje ki jodlajo iz filmov pobrano mnenje…1 let zapora ti že dobro načne razum-10 let!!??Ti nisi normalen..Tebi se o naših (ali katerikoli)zaporih nič ne sanja zato bi bilo bolje da ne pametuješ in ”karikiraš”!!Najhuje je da v zaporu zares spoznaš kdo je pravi in največji kriminalec – država in sistem!!Zbud se!!!pa še nekaj:če pijan zbiješ človeka do smrti se to ne tretira niti kot umor ali uboj,ampak kot povzročitve hudih telesnih poškod iz malomarnosti z izidom smrti(mislim da)..Tvoj prej omenjeni primer pa se je dogajal na odprtem oddelku ig….Dob,povšetova,koper pa so malce drugačne zadeve….In da lahko ti povem da država NE skrbi za zapornike,in da od vašega ”davkoplačevalskega denarja” živijo bolj načelniki in direktorji zaporov,kot pa sami zaporniki,ker zaporniki (vsaj tisti ki hočejo dobiti pogojni izpust in imeti obiske)DELAJO IN ZA TO DOBIJO 20€,,,ostal denar gre bog ve kam…Zobozdravnik te lahko okuži z hepatitisom ali čim podobnim,ker neredno čisti opremo,do zaporniškega zdravnika lahko prideš z levkemijo pa ti bo predpisal olivno kremo za izpuščaje,ter ti rekel da gre za prehlad…..skratka KATASTROFA!!Vsi ki sodijo ljudi preden jih spoznajo res nimate bit za kaj pametni OK?Upam da ne boš izbrisal tega komentarja,ampak jaz mislim da si take sorte človek,ki kritike zoper sebe ne more prežvečit!Če se pa motim,potem -SVAKA TI ČAST,ŠE JE NEKAJ UPANJA ZATE!!!

 23. Nekdo pravi:

  LOL!Zdej sm šele vse vaše komentarje prebral……Bogi ste,preubogi…. kako se že reče takim??nerazgledani??…..hm mogoče rednecks??…………Saj res vi ste ”pošteni”.Pa vi mislte da ma vas bog (ali tista višja energija ali
  karkoli že tam gori)bolj rad,kot ostale ki so naredili kaj nepremišljenega???’Da če ukradeš ne vem tv ali si na drogi da greš u pekel????Vi ste fanatiki naše dobe ki jim je preveč dolgčas in gledajo preveč tv-ja…….OMG,OMG!!!!!

 24. had pravi:

  @nekdo: kdo ti je kriv, da si pristal v zaporu? druzba ali sam? ah ne, ti si verjetno bil povsem nedolzen in so te strpali kamorkoli ze..

  kaksne veze ima, ce je clovek computer geek, ali pa ce je pokoncna oseba za to da pristane v zaporu? vsak se bori za svoje ideale in tudi computer geek lahko pristane v zaporu..

  itak da se mi ne sanja o zaporih, niti jih nimam namen spoznati od znotraj.. le zakaj bi metal svoje zivljenje stran in postal “bitch” nekomu drugemu, kot sam sklepas..

  ves razlika med nama je v tem, da je tebe mogoce slisalo par ljudi, ko si bil tako pokoncen in tako pogumen in si na koncu pristal v zaporu, recimo mene, konkretno tale zapis, ki sem computer geek in nepokoncen clovek – robot, ki hodi s sklonjeno glavo, pa je prebralo natanko 1342 razlicnih ljudi..

  cigav glas torej bolj odmeva in se slisi dlje? aja, ti se boris za neke druge ideale..

  in s tem stavkom si povedal vse.. le cevlje sodi naj kopitar..

  “Vsi ki sodijo ljudi preden jih spoznajo res nimate bit za kaj pametni OK?”

  no, razlika, se enkrat, med nama je, da jaz zate nisem delal zakljucke, ti pa si jih zame.. zakaj dvojna merila? ali si zato, ker si bil z zaporu boljsi clovek od mene? jaz nisem nikjer napisa da si slabsi..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.