had blog roni kordis had blog roni kordis

Finance – kolumnist Mičo Mrkaič razlaga inflacijo

Mičo Mrkaič je tokrat pokazal poznavanje svoje stroke:
Namesto populističnega lajanja v nebo si oglejmo nekaj številk. Lani je inflacija znašala 5,6 odstotka ali 0,46 odstotka na mesečni ravni. “Revežu”, ki dobi na mesec 400 evrov neto plače, je inflacija ceteris paribus vsak mesec plačo “znižla” za 1,8 evra; požrla mu je eno pivo na mesec in glede na razširjen alkoholizem v Sloveniji je bolje, da pivo požre inflacija, kot da ga lokajo “obubožni” Slovenci, mar ne?” (vir)
Medijski watch dog v zapisu Idiotizmi letijo naravnost iz Financ razloži kako se Mrkaič moti, oz. kako ne zna računati in kako se poskuša rešiti iz zanke, ki si jo je sam zategnil. Prav tako je vreden ogleda zapisa na blogu Profanost – Mrkaičev “salto mortale” ali “Od višine se zvrti”
In taisti Mićo Mrkaić je bil svoj čas predsednik strateškega svet za gospodarski razvoj!
Ah, takle mamo v naši Sloveniji!

 1. Mrkaić bo že uspel utišati takle blogerje…
  kot mu je skoraj uspelo zapreti blog Drugi dom…
  samo pazite se ga, on bo že pokazal tistim, ki so ga razkrinkali!

 2. @drago2: verjamem.. vendar v zgornjem zapisu ni nobenega zaljenja, potvarjanja dejstev, insinuacij, ali cesarkoli, na kar bi se lahko doticni kolumnist obregnil..
  samo njegovo strokovno mnenje je zapisano.. ki pa se je izkazalo za malce napacno :)

 3. Mrkaić je mene ekonomiko učil in je eden boljših prfoksev, kar sem jih mel. Glede na to, da me za politiko bk, ga še zmer spoštujem, ker je res CAR. ;)

 4. Pri tej izjavi gre res za še en biser laične ekonomije. Ne vem sicer kako se inflacija natančno računa, samo tu gre za statistiko. Če imaš ti 400 € dohodkov je jasno, da če se hrana podraži v povprečju za 15% ne gre tu samo za pivo na mesec.

  Na mikro nivoju posameznika se po moje pravilno računa inflacija tako, da se izračuna podražitev na podlagi uteži posameznih izdelkov, ki jih nekdo kupuje (najemnina, hrana, gorivo, vrtec…). Tu ni enačaja z makroekonomsko inflacijo in “mikroinflacija” je odvisna od posameznika in nakupovalnih potreb.

  Nenazadnje, če se ti recimo hipotetično gorivo v letu dni podraži za 50% in si avtoprevoznik ali taksist, kjer je cena goriva poleg dela domnevam glavna postavka na stroških, tebi malo pomeni to, da je inflacija “samo” 5%.

 5. Vidim, da so tale Mičotov člankec do sedaj komentirali sami super poznavalci. Komaj čakam na njegov odgovor. ;)

 6. on je podal svoj odgovor.. ne znamo prebrati njegovega clanka, tako kot si je on to zamislil.. drugi del pa mu ni bil vreden razlage :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja