WTF je blog, vendar v Smoothie primeru pomeni nekaj drugega – WTF!.
Ko sem pred časom prvič na TV videl oglas za Smoothie, sem bil prepričan, da na naše tržišče prihaja tuja firma, ki bo ponujala napitke iz svežega sadja.
Vendar sem se motil. Fructal se je odločil, da bo našemu tržišču ponudil pijačo Smoothie, ki je v svetu poznana že zelo dolgo, pod istim imenom!

Kar mi je nenavadno pri tej potezi, je izbira imena. Res je, težko je najti besedo v slovenskem jeziku, ki bi opisovala to, kar Fructal prodaja.
Na spletni strani Smoothie je možnost sodelovanja v izboru imena
Očitno imate res veliko idej, kako poimenovati naš napitek, ki je pravzaprav prigrizek. V Mixer imen ste jih namreč skupaj vrgli že več kot 450.
Beseda, ki se meni zdi najboljši približek Smoothie je Zmečkanček :evil:

Prav tako se na internetu najdejo navodila, kako si lahko vsak sam naredi svoj Smoothie (Smoothie recipes, Smoothie Recipes, Perfect Smoothie).
Namesto, da plačate 1.37€, kolikor stane Fructalov Smoothie, si ga lahko za veliko manj denarja naredite sami doma!

19 Responses to WTF Smoothie

 1. Ampak, da narediš sam doma tako kvalitetnega, kot ima Fructal rabiš kvalitetno sadje in ne tisto sranje, ki ga prodajajo v Mercatorju ipd., kar pa spet fino stane in na koncu bore malo prišparaš, Da ne omenjam umazanije in dela v zameno za lepo flaško :D

 2. mbastudent pravi:

  He he, off topic, ampak tudi sam sem pred uro ali dvema polinkal wikipediin WTF :)

  In če se obrengnem še ob slovenjenje Smoothieja, kako posloveniti WTF? KZV ne zveni OK :)

 3. Tjasa pravi:

  Smoothie v “svetu” ni lastno ime, tako da uporaba vsaj s tega vidika ni problematična.

  Razen manjših proceduralnih (ki se jih je Fructal najverjetneje vnaprej ubranil) je največji problem to, da je v “svetu” smoothie AFAIK to, kar pri nas razumemo pod frappe (gosta pijača na osnovi mleka, jogurta, sladoleda oziroma česa podobnega a la sojino mleko). Fructal pa prodaja sadni koncentrat. Ali nekaj takega.

  Osebno mi je problematična tudi embalaž. Toliko plastike zato, da pojem “dnevni obrok sadja”? V pekel gremo. Naravnost. Plastični pekel.

 4. Aleš pravi:

  Piši coca colo v plus :-) sej veš zakaj :-)

 5. šuši pravi:

  tjaša…smoothie ni nujno mlečni napitek, zato ne moreš dati vzporednice frape (ki pa je nujno mlečni/sladoledni itd napitek). Lahko bi bil pa Sadko :lol:

 6. šuši pravi:

  V takih primerih bi rabili Toporišiča in njegov smisel za humor, da bi ustvarili novo slovensko vzporednico. Smo se pa kar zadovoljili s tujko ;)

  Ja had, sej že grem…samo morala sem to povedati :D

 7. Pile pravi:

  Ali kateri slovenski bloger sploh piše kaj drugega. Nekaj takega sem bral danes ali prejšne dni na nekem drugem blogu… Pa saj so vsi blogi isti..

 8. had pravi:

  @pile: vauu.. res je.. irena je tudi pisala o tem.. ker ne spremljam njenega bloga, tega seveda nisem videl..
  lahko pa seveda mirne duse preskocis tisto stvar, ki te moti in bo stvar resena.. nihce te ne sili v branje.. in nic ne placas za to!

  @susi: se strinjam, da bi bil toporisic idealna resitev :) mogoce bi predlagal Nagnetencek :)

 9. AzzQim pravi:

  Saj ravno v tem je fora, da smoothie ne vsebuje mlečnih izdelkov, ker je bil izumitelj alergičen na mleko. Pa si je izmislil nekaj podobnega milkšejku. MIHA: Mercator ima vsaj tako kvalitetno sadje, kot da noter fašira Fructal, če ne še boljšega (seveda s primerno ceno, ampak ok).

 10. @AzzQim: Hmm, si kdaj poskusil Fructalov pomarančni sok in ga primerjal s sokom iztisnjenim iz Mercatorjevih pomaranč?
  Lahko ti povem, da je to tako, kot bi bil scanje in liker :D

 11. Tjasa pravi:

  No, potem sem pa že zelo dolgo v zmoti. In mnogi avtorji receptov s Hadovih linkov tudi.

 12. AzzQim pravi:

  Če ne znaš dobrih pomaranč kupit, ti nisem jaz kriv :)

 13. irenca pravi:

  Tjaša, nisi v zmoti, samo trda si! Dej naredi smoothie iz svoje glave, ker je itak ne rabiš, čeprav ne obljubim, da bo užitno, kot tudi ne avtorji receptov s Hadovih linkov ne. In dej, mrš, bejž se delat pametno na Chefov blog, on sprejema take vsevedneže!

 14. irenca pravi:

  Aja, samo škomentiram, da ne bo pomote…

 15. Pihaha pravi:

  Tole je že pokomentirala Sirenca, ki ga je posrečeno poimenovala Fruti (tako se tudi imenujejo tele pijačke v stari Ljubljani)
  http://irena.blog.siol.net/2008/01/23/ne-tako-smooth-smoothie/

 16. Tjasa pravi:

  Zelo smoothi, renca.

 17. Jan pravi:

  ta smoothie pa res ni nobena nova pogruntavščina ljudje. to si mi2 s punco delava že 4 leta. pa če mislite da je samo kvalitetno sadje v tem smoothiju se motite :) ko je zmiksan se tako ne vidi, če je slabše kvalitete, pa še malo kemikalij pa je ;)

 18. Aleš pravi:

  Ja kampanja je bila res močna, skoraj da smo že mi postali smoothie zaradi take kampanje :)

  Ej a poznate tist lokal, ki imajo tudi smoothije, nek Juicebox tam na slovenski. Sem bil zadnjič noter, pa se mi zdi, da je dost boljši od Fructalovega.

  To sem namreč ugotovil, ker sem šel iz principa kupit takoj enga Fructalovega, ki pa že po embalaži deluje kot jogurt.

  Ne vem, kaj vi mislite?

 19. Tina pravi:

  No, tudi jaz sem šla probat smoothieee v Juicebox. Ni primerjave. Fructal je samo svoj sok dal v novo embalažo, to kar oni prodajajo sploh ni smoothie.

  Mogoče bi tudi oni mogli v Juicebox stopit, da bi videli kaj je pravi smoothie. Jaz sem tam zdaj stalna stranka. Njihovi smoothieji so odlični! Njami!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.