Moss - merjenje obiskanosti spletnih strani in statistika had.si 3 Moss - merjenje obiskanosti spletnih strani in statistika had.si 3

Moss – merjenje obiskanosti spletnih strani in statistika had.si

Moss (logo je naredil blogotip) je projekt Slovenske oglaševalske zbornice, kjer na podlagi metodologij (avtomatsko merjenje, telefonske raziskave in spletne ankete) podjetja Aragon, izmerijo doseg spletnih strani. Te številke, izmerjene po enotni metodologiji, služijo oglaševalcem in oglaševalskim agencijam za njihova planiranja.

Cena prijave v Moss, je 166,92€ neto, če obisk ne presega 51.000 UV na mesec (vir). Ker se mi je ta cena zdela precej visoka, se nisem prijavil. V bistvu niti nimam želja po oglaševalcih, ker mi Toboadsi služijo zelo dobro.
V jesenskem merjenju Moss so bili rezultati sledeči:
1. Najdi.si – 790.718
2. 24ur.com – 649.818
3. Siol.net – 531.465
4. RTV MMC, Multimedijski portal – 451.753
5. Bolha.com – 386.345
In tako naprej. Na 30. mestu je Telekom Slovenije, d. d., z dosegom 58.454. In ko pogledam svojo statistiko za isto obdobje (1.10.-29.10.2007) preko Statcounterja:
Page Loads – 135,669
Unique Visitors – 68,623

statcounter.JPG

Metodologije so verjetno povsem različne. Vendar me zanima, če je kdo od bralcev bloga že sodeloval v Moss-u in kakšne so razlike med Google Analyticsom, oz. kakšnim drugim zastonjskim števcem (Statcounter) in podatki, ki jih servira Moss?

Ko sem že pri statistiki, ki so jo redni bralci verjetno že pogrešali, lahko serviram podatke še za december 2007:
Page Loads – 277,746
Unique Visitors – 124,243

statcounter-december.JPG

 1. Vidim, da si si v decembru priboril pošteno količino inbounda :D Moram pogledat, ampak mislim, da se mi še nekje svaljkajo podatki za eno od strani, ki sodeluje v MOSS in se jih da potem primerjati z MOSS podatki. Takole na grobo iz spomina se mi sicer zdi, da v primerjavi s statcounterjem prevelikih razlik ni bilo, kakih 10 procentov manj uniqov in 10 posto več pageviewov se mi zdi, da je beležilo. Tako, da se mirno hvali… ;)

  Meni osebno je šla vedno precej bolj na živce njihova “korekcija” rezultatov. Potem ko izvedejo merjenje obiskanosti spletnih strani (kar nakazuje tudi ime), rezultate obtežijo s (telefonsko!) anketo in če te stara mama na stacionarcu ne pozna, takoj stakneš vsaj 5 mest nižjo pozicijo. Smešno.

 2. @koko: hvala za tole.. ker sem precej stvari slisal se iz razlicnih virov, vendar ponavadi od taksnih, ki niso sodelovali, nisem bil preprican, kaj in kako :)

  ocitno bo treba vrzt denar in poskusit :) njihovo metodologijo

 3. primerjava Google Analytics (GA) in MOSS, enako obdobje, ista stran:
  doseg: GA 10,8% vec
  prikazi: GA 13,6% vec

 4. Podatki so za jesen 07 (1.10.-28.10.2007)

  MOSS
  doseg: 56.547
  prikazi: 1.420.647

  STATCOUNTER
  uniques: 221.757
  page views: 1.403.577

  spomladi 06 je MOSS nameril samo cca. 40% uniqueow od Statcounter-ja, jeseni 07 pa samo 25%. Razlaga, ki smo jo dobili iz Aragonove strani ni bila ravno uporabna…

 5. alo fantje,
  doseg se uporablja za ljudi, statcounterji, Ga-ji in vsi ostali vam preštevajo al kukije al ip-je al kombinacijo obojih

  telefon se v moss-u ne uporablja za detekcijo starih mam, ki vas poznajo al pa ne, ampak za definicijo števila ljudi, ki na isti mašini uporabljajo internet, ljudi, ki vas berejo na različnih mašinah, brskalnikih. Vse to namreč zelo vpliva na zanesljivost avtomatsko izmerjenega prometa, ne glede na to kateri števec uporabljate.
  Had, mene imaš ravnokar dvakrat, ker sem pol komentarja napisala v mozili in pol v explorerju, in če bi se vsedla za drugo mašino in ponovila vajo, bi me mel v pol ure zabeleženo kot 4 unique

  podatki, ki jih moss strežnik pobere so zlo primerljivi z večino ostalih števcev, doseg pa ni primerljiv, ker nihče od ostalih ne pretvarja brskalnikov / mašin v ljudi

  razlika na nivoju tehničnih podatkov med moss in statcounterjem, je bla jeseni 2007 5% (moss je izmeril več), unique niso primerljivi, ker jih statcounter definira z IPji, moss pa s kukiji

  nobeno merjenje ni brez napak in ker moss daje najnizje stevilke, podobno kot enaki pristopi, ki jih uporabljajo drugod, mi je jasno, da ga boste sam sinfali :-)

Komentarji so zaprti.