Pred časom je Megafotr iskal blogerje za testiranje OMV Sprint Diesel goriva.
Sam sem bil izbran za test in dobil bone za 100 litrov Sprint dizla po pošti, vendar sem se vseeno želel srečati z Robertom Dežmanom, ki se je pri OMV-ju odločil za to akcijo.

omv-sprint-diesel-01.jpgomv-sprint-diesel-03.jpgomv-sprint-diesel-02.jpgomv-sprint-diesel-04.jpg

Predvsem me je zanimalo ali bo marketinško obljubljal manjšo porabo, bolj tiho delovanje motorja in manjši izpust škodljivih snovi.
Vendar sem bil presenečen. Razložil mi je bistvo tega goriva, kateremu je dodano precej aditivov in je nekaj povsem novega na našem tržišču. Vendar mi ni obljubljal manjše porabe, posledično več prevoženih kilometrov, ker se sam zaveda, da je izredno veliko dejavnikov, ki vplivajo na to.
Ravno v tem, da dajo blogerjem zastonj gorivo in da blogerji zapišejo svoja opažnja, je smisel te akcije. In če bo poraba večja, bo pač poraba večja.
Glede na to, da mi je ta naftna industrija “malce” poznana (EN-PLUS) in da precej dobro poznam probleme, ki nastajajo v starejših rezervoarjih goriva na bencinskih črpalkah in ker se z Astro vozim, več ali manj na isti relaciji, s podobno hitrostjo in vem kakšna je povprečna poraba, sem se odločil, da poskušam “razbiti ta mit”. Ali bo poraba z gorivom OMV Sprint Diesel višja ali manjša bom lahko zapisal šele po porabljenih 100 litrih. In glede na to, da delam dnevno preko 150 km, bo to precej kmalu.

In tako sem šel danes na bencinsko črpalko, resetiral potovalni računalnik, ki je kazal povprečno porabo 6,3 litra pri prevoženih 9356 kilometrih in povprečni hitrosti 62km/h. In čez par dni, ko bom porabil vse gorivo, bom lahko zapisal konkretne podatke, ki veljajo za moj avto.

Ko sem se danes pogovarjal s kolegom, ki precej časa preživi v avtomobilu in ki se precej bolj spozna na avtomobile, mi je razložil, da s tem gorivom naredi pri polnem rezervoarju (62 litrov) BMW-ja 320d okrog 70 kilometrov več. Ko mi je začel razlagati, da je tudi avto tišji in da bolj “potegne”, mu pač nisem verjel, ker zame je itak dizelski motor enak traktorskemu in poleg tega pri 105 konjskih močeh ni nekih strašnih pospeškov.
No, čez par dni poročam!