5 mrtvih (vir) je krvni davek na cestah ta vikend. 87 mrtvih je skupna številka v tem letu.
In kljub dejstvu, da so se pred nedavnim kazni za prometne prekrške dvignile v “nebo”, se to ne odraž v številu mrtvih, kot so med drugim zatrjevali tudi ustvarjalci tega zakona.
Ali visoke kazni torej rešujejo človeška življenja?

NE! Represija ni nikoli dobra za nobeno stvar. Tako tudi za zmanjševanje števila nesreč in posledično števila mrtvih ni dobra. V tem času, od kar velja nov, strožji zakon, opažm le eno stvar. Da so ljudje na cestah veliko bolj prestrašeni in vozijo veliko bolj počasi. Pa vendar, ali je to dovolj, da si bolj pazljiv in zbran med vožnjo?
Da ne bom samo kritiziral nov zakon. Zanimiv podatek je število zaseženih vozil v tem obdobju in število pridržnih voznikov, zaradi prevelike količine alkohola v izdihanem zraku. To je pozitiven učinek tega zakona. Ampak število mrtvih se ne bo zmanjšalo z višjimi denarnimi kaznimi.
Slovenske ceste so v precej slabem stanju. Tudi obvoznica okoli Ljubljane je precej luknjasta, da o nekaterih odsekih na avtocestah, ki jih bodo kmalu, ravno v sezoni, začeli popravljati, niti ne govorim. Mogoče je še boljše tako, kajti s tem bodo regulirali histrost in promet na avtocestah, ki bodo po uvedbi vinjet že tako zelo preobremenjene. Ampak ceste so predpogoj za varno vožnjo. Kajti vsako leto pridejo na trg hitrejša, močnejša vozila, ki jih ljudje seveda kupujejo, vendar niso “primerna” za naše cestne razmere.
Slovenija ne premore poligona, kjer bi se lahko motoristi, ali vozniki avtomobilov varno “zdivjali”, če bi si to želeli. Nimamo poligona, kjer bi voznik začetnik preizkusil različne vrste kritičnih situacij in pri tem nikogar ne ogrožl. In tak proces bi bil obvezen del izobraževanja v avto šolah.
Avto ni orodje za reševanje lastnih problemov. Nepozornost, prenapetost, brezobzirnost, agresivnost so spremljevalec vožnje ljudi po cestah. Namesto da bi voznik bil v avtu zbran, se pod stresom, spravi na cesto. Temu primeren je tudi njegov način vožnje in agresivnost, ki jo izkazuje.
Telefoniranje med vožnjo. Zame osebno precej moteč faktor, saj sem se že večkrat zavedal, da sem prevozil kar nekaj kilometrov poti, ko nisem bil dovolj pazljiv na stvari okoli ceste in na sami cesti in tudi če bi me poskušal ustaviti policist, bi ga verjetno ne opazil.
Izobraževanje voznikov je dolgotrajen proces. Veliko več časa bi morali posvetiti temu fenomenu – vozniku. Ni dovolj tistih 20 ur v avto šoli (oz. toliko je bilo dovolj v mojem času), da se naučiš vsega, kar potrebuješ na cesti, ampak bi morali s preventivno vzgojo začeti že veliko prej.

Sicer pa imamo v držvi inštance, ki se naj bi s tem ukvarjale in ki jih plačujemo. Ali je res vse, kar lahko naredijo to, da zvišajo cene kazni?