Intel® Coreâ„¢ i7, prvi procesor iz Intelove mikroarhitekture Nehalem, je trenutno najhitrejši procesor na svetu. Vsaj tako trdijo pri Intelu.
Tudi testi, ki so jih naredili pri techgage.com in benchmarkreviews.com pravijo enako.
Še ena posebnost tega procesorja je. Da se ga navijati – overclocking Core i7 in s tem so odprta vrata entuziastom, ki se bodo potrudili da ga spravijo na mejo mogočega.

In čemu ta zapis?


Ravno zadnji del, navijanje procesorja, me je vrnil nazaj v čase, ko sem na ABIT BP6 mama plati navijal Celerone 400 in 500. In pizdil, ko je vse skupaj zamrznilo in se veselil, ko sem dvignil hitrost, čeprav razen pri testih, nisem nikjer opazil razlike.

In od takrat, več kot pet let je od tega, me pri računalniku več ne zanima njegova “moč”, oz. hitrost, kot me tudi pri fotoaparatu ne zanima več število megapikslov. Sedaj imajo prednost druge stvari.
Pri računalniku (zadnjih veliko let uporabljam izključno prenosnike) mi je bolj pomembna njegova velikost (majhnost) in avtonomija baterije. To, da mi ne crkne vsake par dni in da nimam problemov s sesuvanjem. In kljub temu, da na službenem prenosniku uporabljam Win XP, nimam praktično nobenih večjih težv z njimi. Vse skupaj deluje. Ampak na Applu deluje vse skupaj še lepše, dokler ti ne odpihne diska. Ampak to se lahko zgodi tudi najboljšim, če uporabljajo diske Fujitsu.

Ampak nazaj na procesorje. Kje so časi, ko so imeli PC-ji tipko TURBO (se še kdo spomni tega), ki je prišla prav pri nekaterih igricah, da je vse skupaj šlo malce počasneje. Kje so časi, ko bili procesorji 20MHz, 40MHz, ko so obstajali posebni MMX procesorji in smo jih z veseljem kupovali, Pentiumi, Celeroni, Xeoni, K6, Athlon, Duron, itd..

Če koga zanima celotna zgodovina procesorjev – www.cpu-collection.de