had blog roni kordis had blog roni kordis

Marjan Kramar – Človek za Milijon Eurov

Marjan Kramar, sokrajan in sedanji predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, je na to delovno mesto prišel 1.2.2004. In zadnje mesece so ga mediji polni z njegovo nagrado v znesku milijon eurov.

Znesek ki se nam, povprečnim davkoplačevalcem, zdi enormen in si niti ne predstavljamo kako lahko nekdo dobi takšno nagrado, sploh v času ko se firme zapirajo čez noč in delavci ostajajo na cesti in ko se taisti davkoplačevalci pritožujemo čez NLB, ki je v zadnjem obdobju začela zaračunavati vse, kar se zaračunati da (dvig denarja na drugih avtomatih, zaračunavanje storitve Klik,…).

Minimalna plača novembra 2008 je bila 589,19€1689 mesecev bi moral delati za takšno odpravnino, oz. 141 let! Nekateri pa dobijo takšno nagrado v petih letih?!?

Vendar…


Ali je za pogodbo, ki jo je podpisal Marjan Kramar res on kriv? Ali je sam določal pogoje, pod katerimi je prevzel vodenje NLB-ja? Ali so to storili drugi?
Če je sam sestavil svojo pogodbo in v njej vključene klavzule glede zneska nagrade in so to nadzorniki “požegnali”, potem se je dobro znašel. In če so nadzorniki sprejeli takšne pogoje, bi bilo mogoče smiselno da bi se takrat pojavile polemike o teh številkah. In ne ko se končuje njegov mandat in odhaja!

Ampak v vsakem primeru so za to krivi nadzorniki, ki so dovolili to! In v takšnem primeru bi bilo potrebno ukrepati. Zakaj pri nas nihče ne odgovarja s svojim premoženjem? Zakaj ni nobenih odgovornosti, so samo bonitete in visoke sejnine in odpravnine in visoke nagrade?

In kolikor sem že “fovš” Marjanu Kramarju za njegov milijon €, toliko bolj sem jezen na ljudi, ki podpisujejo takšne pogodbe in se potem skrivajo. Seveda bi bila najbolj elegantna poteza, če bi se Marjan Kramar sedaj odpovedal svoji nagradi, kajne? Vendar zakaj? Opravljal je svoje delo, očitno uspešno in v skladu s svojo pogodbo mu ta znesek pripada. Zakaj bi se nagradi odpovedal? Ker je recesija? Ker si ljudje tako želijo? To bi bil populizem, ki ga on ne potrebuje, verjetno tudi ne potrebuje mio€?! Ampak Pahor bi definitivno naredil to?!

Volk sit, koza cela, nekoga pa bi bilo potrebno obesiti za jajca!

 1. Ne gre pa pozabiti, da je človek teh 5 let dobival tudi solidno mesečno plačo. Nagrada je samo za bonus. No, vsekakor znajo dobro pobirati denar od malih strank. Bomo videli, koliko so se kompromitirali pri “pravih” poslih… To bi bila šele hecna situacija: milijon komitentov ostane brez svojih prihrankov, Marjan Kramar pa ostane s svojim milijonom v žepu. :)

 2. Ja, nadzorniki so ga res posrali. Mogoče pa bo ob predvideni nagradi tudi njim padel kakšen cekin v žep?

 3. Evo, to z odgovornostjo nadzornikov opozarjam že od samega začetka, pa me komentatorji non stop zatirajo s populizmi v zvezi s Kramarjevo moralo, kako si v dobi recesije sploh upa zahtevati nagrado, (skoraj) nihče pa ne razmišlja o morali ali nesposobnosti tistega, ki mu je takšno zahtevo pogodbeno sploh omogočil.

  Nagrada je bila najbrž dločena glede na nek odstotek (pravilno) ugotovljenega dobička banke v obdobju njegovega vodenja. Ko je pogodbo podpisal, Kramar ni mogel vedeti, koliko bo ta nagrada znašala čez 5 let. Dobiček si delijo lastniki, ki predsedniku uprave za uspešno poslovanje lahko dodelijo nagrado. Nominalno je milijon evrov ogromen znesek, venedar če je bil dobiček NLB v petih letih 300 milijonov evrov (pišem na pamet), je to zgolj ena tristotina tega dobička (0,33%). Toliko o številkah.

 4. Načeloma ni nič narobe, če si firme, ki imajo dobiček, delijo nagrade. Bolj zanimivo je, da si take stvari delijo tudi firme, ki imajo (velike) izgube… Ali pa javni zavodi. Ali pa kaj podobnega…

  Si videl, koliko so si razdelili letos na wall streetu? :))) Pa še nezadovoljni so! :))))

 5. zakaj pri nas nihče ne odgovarja (s svojim premoženjem)?…

  jaz mislim da odgovarjajo, a samo male ribe…sodišča, policija delajo zelo dobro, a samo v primerih malih rib…navadnih smrtnikov…tistih, ki delajo, garajo za svojo povprečno plačo…

  kot prvo takšni se ne pritožujejo veliko, samo malo jim zagroziš (z odpovedjo) in so tiho…in pa kot drugo si ne morejo privoščiti “tožb”…nimajo ne znanja, ne denarja…idealna žrtev…

  čez 50 let bo mogoče drugače…mogoče…

 6. v NLB nastopil pred natanko 5 leti, ergo nastavljen (in z razvpito pogodbo) še kakšen meseca ali dva prej, skratka definitvno med predprejšnjo oblastjo. Drugače povedano, krivci, ki jih tako iščeš, znajo biti čisto blizu tebe (v oranžnem smislu)…

 7. @anonymous: kdorkoli je kriv, naj bodo to rumeni, rdeci, zeleni, rjavi, crni, ali pa roza, naj odgovarjajo..

  @piskec: jeap.. zeleznice in podobne stvari.. in bozicnice in podobne stvari :( da jim …… :)

  @pris: komentatorji vidijo samo znesek ki ga bo nekdo dobil..
  in naj ze odgovarjajo za to pristojni!

 8. Glede na to, da je računovodstvo prej umetnost, kot eksaktna veda in glede na to, da je v pogodbi navedena formula za izračun nagrade glede na nek kazalnik, ki je bila ves čas znana, se jaz sprašujem, ali niso bili rezultati poslovanja računovodsko “optimizirani” glede na to formulo?

  Ker malo čudno bi pa izpadlo, da bi sedaj tako uspešna banka prosila držvo za pomoč in bi se znašla v težvah, ker je posojala veliko denarja našim malim tajkunom, ki ga sedaj ne morejo vračati in se dogovarjajo za odlog plačila kratkoročnih obveznosti nekam v 2010 ali še kasneje.

  Jaz se samo spomnim primera Slovenskih železnic, ko so pod enim direktorjem poslovale celo z dobičkom in so se vsi čudili čudežu, potem pa pride drug direktor in pridela ogromno izgubo, pri čemer se seveda izkaže, da je bil čudež računovodski.

 9. Pa ti nisi resen.
  Nobena pogodba ni od boga dana in če midva podpiševa pogodbo v kateri se zavezujem, da ti jutri plašam 8 miljad € in še dva centa, ker imaš lepši blog od mene. Ti je verjetno jasno, da tega denajra mel boš NE.

 10. nobena pogodba ni od boga dana? kaj pa je tebi ze dal bog? meni nic..

  se pravi da so vse pogodbe nicne in povsem nesmiselne.. se pravi da ne potrebujemo notarjev, pogodb in nicesar drugega, ker si se ti tako odlocil.. bravo!

 11. Tudi Obama in Biden sta danes povedala, kaj si mislita o današnjem izplačevanju nagrad bančnim managerjem (18 miljard evrov v ZDA). Kadarkoli so že bile podpisane pogodbe in s komerkoli že, Pris, danes je nemoralno si te nagrade izplačevati. Zakaj? Ker v isti sapi prosijo za 917 miljardno pomoč. Hazarderji se ne bi odpovedali ničemur, ker so vsi bančni menedžerji zasvojeni z denarno matematiko. Težko je izgubljati, še težje normalno.. razmišljati. Zanimivo, da Kramar prepušča “zanimanje” za pomoč držve svojemu nasledniku. Se mudi.

 12. Sem pa v dilemi ali je nemoralno ali neodgovorno si basat v svoj žep in istočasno (kar je lahko sicer razdeljeno na dve fizični osebi) prosit za pomoč.

 13. Hm…ne glede na to kaksno pogodbo je kdo podpisal, ni in ne more biti ne moralno ne logicno, da nekdo dobi milijonske bonuse povrhu ze tako velike place. Vsaj ne dokler je veliko ljudi potisnjenih na rob prezivetja. Denarja je na voljo omejeno, kar pomeni, da ce en dobi milijon bo drugi dobil 1 cent.

  Fair enough si dobro delal dobis nek bonus. Ampak ne v astronomskem znesku. Ker konec dneva oseba tam samo strike vlece. Vse ostale mu pa vsi podrejeni opravijo. Ki pa ne verjamem da dobijo bonus v znesku vsaj vseh 12ih mesecnih plac skupaj.

  In nima veze ali je recesija ali ne, taka matematika ne deluje. Oziroma naj mi prosim kdo razlozi, ce se slucajno motim.

  Zalostno je samo to da ni nihce tega reguliral, ampak so si vsi samo lepo basali v zep…in si se zmeraj. Zal je samo to ker politiki niso dalec od tega, ceprav smo jih izvolili da predstavljajo nase interese in se borijo za nase pravice. Pa se bolj kot ne zgleda vedno tepejo samo za svoje place. Zalostno.

  Pa preden kdo rece katera stranka je za to kriva, nima veze nobene veze…so vse iste ko pridejo na oblast…zal.

  Upam samo da se bodo razmere uredile preden ljudem dokoncno prekipi…

 14. Imaš prav, da bi morali nadzorniki odgovarjati z lastnim premoženjem. Ne morem pa se strinjati s tvojo ugotovitvijo, da se je Kramar dobro znašel, oziroma, da je to v redu. Ravno zato obstaja držva, da preprečuje, da bi se posamezniki “dobro znašli” na račun drugih.

  Morali bi imeti zakonodajo (domnevam, da je nimamo), ki bi natančno določala zgradbo, ter bi omejevala višino izplačil in nagrad v takšnih individualnih pogodbah. Določene bi morale biti sankcije za neupoštevanje teh določil za vse vpletene. Pogodbe za delovna mesta, kjer letni neto znesek vseh dohodkov (plača, dodatki, bonitete, nagrade…)presega 60.000€ bi morale biti javne.

  Tako, da je pravo vprašanje za ministra, zakaj ni ustrezne zakonodaje. Odgovor, da je tako tudi drugod po svetu seveda ni sprejemljiv in je vsekakor nemoralen.

 15. Počakajte nekaj let (približno 4-5) pa boste videli za kakšen projekt “on” rabi denar. Beton in oprema pa je draga…..toliko o tem.

 16. Tud na temu blogu je večina populistov. Jaz tako pravim: ko bodo ti populisti ustvarili 1 samo delovno mesto in ga bodo sposobni vzdrževat (dajat plačo) vsaj 1 leto, potem ne bo več kvasili neumnosti. Vsi pljuvajo kaj bi država morala a država je bila tista ki je Kramarju dala zeleno luč za tak bonus. Pa še to: nihče ne povdarja da vse boli glava le za to ker je to državno podjetje. Ljudje sploh ne ločijo razlike. Še huje je to, da mislijo, da je bonus poslancev, za katerega se jim je vredno pulit, tisti drobiž, poslanska plača. To je zgolj za to da lahko dobijo kredit za stanovanje in za špecerijo. Vse ostalo se ne financira iz plače. Ljubi bog ljudje. Kot sem rekel, dokler človek ne ustvari vsaj 1 delovnega mesta nekomu drugemu in ga je sposoben vzdrževat, potem ni vredno da komentira tem iz gospodarstva.

Komentarji so zaprti.