Marjan Kramar, sokrajan in sedanji predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, je na to delovno mesto prišel 1.2.2004. In zadnje mesece so ga mediji polni z njegovo nagrado v znesku milijon eurov.

Znesek ki se nam, povprečnim davkoplačevalcem, zdi enormen in si niti ne predstavljamo kako lahko nekdo dobi takšno nagrado, sploh v času ko se firme zapirajo čez noč in delavci ostajajo na cesti in ko se taisti davkoplačevalci pritožujemo čez NLB, ki je v zadnjem obdobju začela zaračunavati vse, kar se zaračunati da (dvig denarja na drugih avtomatih, zaračunavanje storitve Klik,…).

Minimalna plača novembra 2008 je bila 589,19€1689 mesecev bi moral delati za takšno odpravnino, oz. 141 let! Nekateri pa dobijo takšno nagrado v petih letih?!?

Vendar…


Ali je za pogodbo, ki jo je podpisal Marjan Kramar res on kriv? Ali je sam določal pogoje, pod katerimi je prevzel vodenje NLB-ja? Ali so to storili drugi?
Če je sam sestavil svojo pogodbo in v njej vključene klavzule glede zneska nagrade in so to nadzorniki “požegnali”, potem se je dobro znašel. In če so nadzorniki sprejeli takšne pogoje, bi bilo mogoče smiselno da bi se takrat pojavile polemike o teh številkah. In ne ko se končuje njegov mandat in odhaja!

Ampak v vsakem primeru so za to krivi nadzorniki, ki so dovolili to! In v takšnem primeru bi bilo potrebno ukrepati. Zakaj pri nas nihče ne odgovarja s svojim premoženjem? Zakaj ni nobenih odgovornosti, so samo bonitete in visoke sejnine in odpravnine in visoke nagrade?

In kolikor sem že “fovš” Marjanu Kramarju za njegov milijon €, toliko bolj sem jezen na ljudi, ki podpisujejo takšne pogodbe in se potem skrivajo. Seveda bi bila najbolj elegantna poteza, če bi se Marjan Kramar sedaj odpovedal svoji nagradi, kajne? Vendar zakaj? Opravljal je svoje delo, očitno uspešno in v skladu s svojo pogodbo mu ta znesek pripada. Zakaj bi se nagradi odpovedal? Ker je recesija? Ker si ljudje tako želijo? To bi bil populizem, ki ga on ne potrebuje, verjetno tudi ne potrebuje mio€?! Ampak Pahor bi definitivno naredil to?!

Volk sit, koza cela, nekoga pa bi bilo potrebno obesiti za jajca!