Pogrevam zgodbo, ker me fascinara, kako se Marjan Bezjak, ki so ga dobili pri laži vse bolj zapleta v svoje laži. Pri tem pa mu celo pomagajo njegovi strankarski kolegi – eden izmed njih, Zvonko Černač je to prikazal tudi v Tv klubu, ko je obtožil novinarje, da so napačno sklepali. No, ko ga je novinarka opozorila, da so bili ti podatki na spletnih straneh Marjana Bezjaka in SDS, se je malce potegnil nazaj in vzel napako nase – je lagal, ko je po krivem obtožil novinarje!?

Pa vendar. Na spletni stranki http://volitve.gov.si/ piše:
Marjan Bezjak, roj. 23.10.1960, Lenart, Zg. Voličina 75 b, Voličina, Ekonomist, Direktor

Na spletni strani SDS je bilo zapisano (in seveda tudi odstranjeno), da je Marjan Bezjak študiral na VEKŠ, kjer naj bi pridobil izobrazbo Ekonomist, s katero se je zelo očitno predstavljal tudi potencialnim volivcem!

Na svoji spletni strani pa je imel zapisano: Visoka šola: 1997 – 2001 GEA College – študij menedžmenta, Pridobitev naziva menedžer. Zanimivo razmišljanje o tem je predstavil sobloger Pris.


Kar pa so v zadnjih dneh ugotovili da ne drži. Namreč Gea College ni enako Gea College PIC, kjer je pridobil svojo “diplomo“, oz. Usposabljanje za poklic vodenje poslovanja v manjših podjetjih. Vendar s takšnim “tečajem” ne pridobiš VI. stopnje izobrazbe, kajne?

V čem je potem poanta poslancev, da se lažejo glede svoje izobrazbe? Bi radi bili bolj “pametni”, če jim izobrazba to pomeni, kot so v resnici? Imajo občutek da jih bodo zaradi tega volivci imeli rajši? Kot je apologet bivše ablasti Boštjan M. Turk – nek analitik, ali karkoli že dejal v Tv klubu – da v tujini bi morali vsi poslanci imeti visoko izobrazbo, kajti on pozna razmere v Franciji in tam je pač to tako!
Dragi Boštjan, ko boš naslednjič primerjal Francijo in Slovenijo, se spomni, da je kar nekaj razlik med nami. In v demokraciji ni potrebe po tem, da nam vladajo samo visoko izobraženi ljudje, ki pa ponavadi nimajo ravno posluha za male ljudi. Prav je, da so različni profili v parlamentu, vendar naj bodo ti ljudje, ki so izvoljeni iz strani ljudstva pošteni in naj NE LAŽEJO! Si volivci res ne zaslužimo poštenih “voditeljev”? Ali pa je v Sloveniji postala laž resnica!

29 Responses to Marjan Bezjak – ekonomist

 1. Pris pravi:

  Bezjak je javnosti predstavil indeks brez podpisa in žiga in pa nekakšno potrdilo, ki ga prodaja za spričevalo.

  V tem potrdilu piše le, da je zaključil usposabljanje za poklic vodenja majhnih podjetij. Nikjer ne piše, da je s tem pridobil naziv “ekonimist”, niti da bi šlo za VI. stopnjo izobrazbe.

  Prav zanima me, kakšna bo uradna izjava GEA College …

 2. had pravi:

  jeap.. zato sem insinuiral, da je slo za “tecaj” :)

 3. RazbOjniK pravi:

  Še posebej se strinjam z zadnjimi tremi stavki. Zares bi morali držati tako za poslanski, županski, ministrski in strankarski zbor, s predsedniki političnih strank vred, ne glede na rdečo, plavo, zeleno ali oranžno barvo!!! Kajne Had?!

 4. John pravi:

  Se strinjam da je to narobe in pač tako kot si zapisal, samo bi bilo zanimivo se spustit kakšnih 25 ali malo več let nazaj v šolstvo, takrat če nisi bil propolitiki, proideologiji… nisi končal kakšne univerze in podobnih zadev. Zdaj bo kdo rekel dokaze bla bla … Moj dedek, še živ. Več ne povem. ;)

 5. had pravi:

  @razbojnik: zelo ocitno je bilo videti v Tv klubu, da imamo sedaj v Sloveniji vec kategorij lazi.. ene so njihove, druge so nase..

  pa ce grem po vrsti.. ce imamo kategorizacijo, potem mora zamolcanje biti tretirano povsem drugace kot laz – ceprav se to dvoje poistoveti.. in grem se korak naprej.. ce se nekateri sklicujejo na eticni kodeks, ki so ga podpisali in ga krsijo, naj bo tudi to poseben sankcionirano..

  in do cesa pridem v tem primeru? da ni vsaka laz enaka lazi.. kar pa seveda ne drzi.. laz je laz.. in ce je v sloveniji laz zamenjala resnico, je cas da se spremeni nekaj.. naj se zamenjajo volivci, ali pa se odstranijo laznjivci..

  @john: tudi tega se zavedam.. in ravno zato se ne smejo ljudje skrivati za “izobrazbo”, ce je nimajo.. pac ne bodo prisli v nadzorne svete in basta..

 6. APM pravi:

  Ali Bezjak potrebuje za poslansko funkcijo šolsko izobrazbo? Ne!
  Ali je bila z njegovo izjavo na internetu storjena škoda komurkoli?
  Ne!
  Je afera sprovocirana zaradi laži GG, ki pa je utajil davke in stem ogoljufal davkoplačevalce?
  Da!
  JeV teh lažeh razlika?

 7. had pravi:

  @APM: ali je zasedel nadzorni svet v luki koper?
  ali je lagal o svoji izobrazbi? enkrat, dvakrat?

  a ja, saj je sel v cerkev in placal en odpustek.. itak z denarjem, ki ga je dobil od poslov v luki koper, mogoce??

  p.s.: gg je ogoljufal davkoplacevalce? kako? s cim? daj povej kaj vec, ker ocitno ves veliko vec, kot pa vsi ostali!

 8. tanja pravi:

  @[email protected] “usposabljanje za poklic vodenja majhnih podjetij” ne more bit. Po moje je lahko usposabljanje za nekaj, za vodenje ali pa je izobraževanje za poklic, ki se dokazuje z dokumentom.
  @had Jaz ne gledam tako in upam, da veš, da večina visoko izobraženih spada med male ljudi, sploh mlajši. Prevzetnost enim močno narase(in so naslednji dan v kravati ali takoj direktorji), drugim pa močno pade(vem, da nič ne vem).

 9. had pravi:

  @tanja: res je.. malce sem posploseval prevec.. ampak tako je lazje razumeti :)

  ker ljudje se itak zapicijo samo v doloceno besedo in se okrog tiste potem vse vrti..

 10. had pravi:

  @apm: se tole
  “Ali je bila z njegovo izjavo na internetu storjena škoda komurkoli?”

  ni bila izjava.. ampak je bil podatek o izobrazbi.. mogoce pa je kaksnega volivca premamilo ravno to, da je on ekonomist, ki mu zadnja leta firma zelo dobro uspeva.. a ne?

  a ja, mogoce pa je tudi tole zanimivo –
  F.A.MAIK SKUPINA
  d.o.o., Zg. Voličina
  75b, 2232 Voličina,
  lastniška struktura:
  zasebna lastnina,
  100% poslovni delež,
  Osnovna vloga: 8.763 EUR

  F.A.MAIK TRANSPORT d.o.o.,
  Perhavčeva ulica 10,
  Maribor, lastniška
  struktura: zasebna
  lastnina, 100%
  poslovni delež,
  Osnovna vloga: 7.500 EUR

  Čisti prihodki od prodaje – skupina 14.300.056 EUR (vir bizi.si)
  Čisti prihodki od prodaje – transport 2.173.091 EUR

  hmm.. zanimivo :)

 11. Pris pravi:

  Logistika in transport so idealne storitve za poslovanje z Luko Koper.

 12. had pravi:

  in zadnje dve leti mu je sel promet strmo navzgor :)

  me zanima, ce ima letno porocilo kje na netu :)

 13. Pris pravi:

  @had:
  Čisto informativno si preberi še 31. člen Statuta družbe Luka Koper, pristaniški in LOGISTIČNI sistem, d.d. ;)

  Statut v pdf obliki je tule:
  http://www.luka-kp.si/slo/o-podjetju

 14. #### pravi:

  Vem da je to malo prehud mentalni zalogaj za povprečnega člana in volilca Zaresa, ampak vseeno en mini leksikon:

  ekonomski tehnik, (univ.) dipl. ekonomist – različne stopnje izobrazbe ekonomske smeri
  ekonomist – nekdo ki se ne glede na papirje dejansko ukvarja z ekonomijo

  In glej ga no zlomka, v njegovem podjetju menda celo nimajo problemov s plačami. Za razliko od podjetja tvojega Ljubljenega Vodje (zadnji odstavek)…

 15. had pravi:

  @####: seveda jih nimajo.. kako bi jih imeli :)

  in kaj je to taksnega, ce firma nima za place? a je tudi to narobe? ce ima firma kredite je narobe? ce firma nima za place je narobe? niti jansi ni uspelo dokazati, z izredno parlamentarno sejo, da bi bilo s podjetjem ultra kaj narobe.. tako da ne vem.. kot sem ze zgoraj napisal.. ce imas informacije, na dan z njimi?

  pa ti bom se razlozil glede zgodbe z ekonomistom, ki je ocitno nisi razumel, kajne? nikjer nisem zapisal, da mene moti, da se on predstavlja da je ekonomist.. niti nisem zapisal, da je potrebno, da sam sebe imenujes ekonomist imeti kaksno izobrazbo.. torej streljas povsem v prazno..

  in ce drzi tvoja navedba iz leksikona – lahko das link prosim, potem je on seveda ekonomist..

  pa tudi menedžer, ki je dokoncal studij na gea collegu.. itd.. da o izobrazevanju na veksu, kjer je pridobil izobrazbo ekonomista ne govorimo sploh..

  ne vem ali res ne ves o cem pises ali pa se samo delas da ne razumes?

 16. meskec pravi:

  Če firma nima za plače potem slabo posluje. Kurba je če je podjetje odvisno od politike.

  Ni problem, če ima firma kredite. Problem je če ima nezavarovane kredite.

 17. #### pravi:

  Ti ziher nisi ekonomist v nobenem pomenu. Ne vem, od kje si sicer potegnil kredite, ampak v osnovi ni z njimi nič narobe, sicer jih banke niti ne bi smele ponujati. Če pa firma nima za plače, pa to z drugimi besedami pomeni,da je uprava popolnoma nesposobna in da jo čaka usoda MIP, ali če hočeš Lehman Brothers. Tisti z IQ višjim od zimske temperature so to že dojeli kot signal za pošiljanje CVjev, če pa bi se rad gužval v dolgih vrstah na Zavodu, hodil na silno “zanimive” delavnice in zaslišanja pri “svetovalkah”, nekaj mesecev životaril s 70% zadnje plače ali max. cca. 600 bruto, potem pa s tem res ni nič narobe. In, veš, za firmo mi sicer dol visi, malo manj mi pa dol visi, da tisti poslovni direktor, ki je iz Ultre v samo nekaj letih naredil Muro, hoče na vsak način upravljati še državo, četudi mu je 90% udeleženih volilcev jasno in glasno povedalo, da ga noče.

  Pa nazaj k Bezjaku. V kandidaturi (kjer se ponavadi vpiše dejanski poklic) je navedel, da je ekonomist in direktor, in sam praviš, da s tem ni nič narobe, ne glede na papirje. Torej volilcem NI lagal. Če je morda kadrovski službi v DZ dal kakšne ponarejene diplome in zaradi tega vleče večjo plačo, potem brž dokaze na plan in na sodišče z njimi. Kdor pa zares jemlje domače strani politikov katerekoli barve, je pa, milo rečeno, zrel samo za neko ustanovo ob LJ vzhodni obvoznici.

 18. stieber pravi:

  a ta gea college in gea college pic je tako kot Ultra in Ultra Sum ali kot Ultra in Ultra, računovodske storitve???

 19. had pravi:

  ne stieber, ni to tako..

  @meskec: ce ti nekdo dolguje veliko denarja in ga ne dobis, je seveda kridva od tiste firme, ki nima za place, kajne?

  nezavarovani krediti? od kje ti ta ideja? a ja, v medijih si slisal.. tocno :)

  @####: se zgodi, da smo volivci zreli za mentalne ustanove.. tako so nas pac tretirali stiri leta in ni hudic, da se niso nekateri tega navadili..

  prosil sem te za link do leksikona, od kjer si citiral ekonomista..
  SSKJ namrec pravi:
  ekonomíst -a m (ȋ) strokovnjak za ekonomijo, gospodarstvo: pravniki in ekonomisti; diplomirani ekonomist // pog. slušatelj ekonomske fakultete: ekonomist prvega letnika

  in potem je lahko vsak, ki ima podjetje in ga ni zafural v parih mesecih ekonomist in se lahko dici s to izobrazbo, kajne.. ceprav nima formalne izobrazbe, ampak ima narejeno strojno srednjo solo.. da ne bo pomote.. prav vesel je lahko, da je tako uspesen podjetnik ki je sklepal posle z luko koper, kljub temu da v 31. clenu pise nekaj drugega.. ampak to se zanemari..

  krediti? verjetno si strokovnjak na ekonomskem podrocju in ti je jasno kako firme v sedanjih casih, ko ni vec gospodarske rasti “prezivijo”.. ali pa pac ne ves tocno in poskusas pisati o necem kar si nekje prebral.. koliko firm nima kreditov, da lahko placujejo 250+ zaposlenih? recimo..

  “Tisti z IQ višjim od zimske temperature so to že dojeli kot signal za pošiljanje”

  sicer ne vem za koga to pises, ampak bo verjetno drzalo, ce ti tako trdis :)

 20. stieber pravi:

  Torej ne gre niti za povsem ločeni družbi niti za hčerinsko družbo druge družbe? Kako torej potem?

 21. had pravi:

  odgovor je letel na tole
  Ultra in Ultra Sum ali kot Ultra in Ultra, računovodske storitve

  kaksno vezo ima slednje s prej omenjenimi podjetji nimam pojma.. vem pa odnos med prvima dvema.. in ne, ultra ni izobrazevalna ustanova..

 22. Dicky Hardy pravi:

  Psi tulijo, karavana gre dalje…ni nas dovolj v hlačah dragi Slovenčki, da bi takim stopili za vrat…take umazane posle smo v skupni državi prej prepuščali bratom z juga… sram nas je lahko…naivneži!

 23. meskec pravi:

  @had za plačilno disciplino je verjetno kriva recesija. Ukrepov pa od nikjer.

  Nisem napisal da ima ultra nezavarovane kredite. napisal sem, da je narobe če ima firma nezavarovane kredite.

  Had jaz ti nič hudega nočem. Če je bezjak lagal mu bodo odvzete vse “pravice” v sds. kar se v zares, lds, sd ne dogaja.

 24. had pravi:

  @meskec: tudi v zaresu se to ni zgodilo.. se strinjam.. vendar ce je laz, je za vse enaka..

  placilna disciplina ni krivda recesije :( ampak je zelo dobro znana ze dolgo let pri nas.. in v tem je problem.. ko majhne firme ne morejo delavcem placati plac, ker jim velike (katerim so podizvajalci) dolgujejo denar.. no, nekateri so bili o tem obvesceni in so vedeli da se bo to zgodilo..

  ce ima firma nezavarovane kredite je to stvar banke, ki je dala kredit na “lepe oci”.. in ce je tako, naj se sankcionira.. ce bi bila banka v zasebni lasti, bi bilo verjetno vse precej drugace :)

 25. meskec pravi:

  Vendar ta laž še ni dokazana in če bo bezjaka ne bom podpiral.

  Mislim, da vsekakor je tudi krivda recesije. Tudi sam čakam od nekaterih 3 mesece na plačilo.

  Tudi sam bi vzel nezavarovan kredit, pa mi ga ne dajo. Imamo premalo lepe oči?

 26. had pravi:

  @meskec: laz je dokazana :) doticni gospod ni ekonomist, pa se lahko postavi na glavo :)

  tudi ni nikoli bil student veksa, ali gea collega.. je pa opravljal “usposabljanje” :)

  jaz sem imel probleme ze tudi pred recesijo.. in veliko jih je reklo, bom pac zaprl firmo pa je stvar resena, kot da bi placal obveznosti :(

  nezavarovan kredit? ce imas kaj zadaj za pokazati (nepremicnine, deleze v firmah, itd..) – ker na lepe oci ga nihce ne da :) ga dobis

 27. Pris pravi:

  “Tudi sam bi vzel nezavarovan kredit, pa mi ga ne dajo. Imamo premalo lepe oči?”

  @meskec:
  Stvar je v banki, ki svoje kreditojemalce rangira po skupinah, od A do F. Če je npr. kreditijemalec v dolgoročnem poslovnem razmerju s kakšnim podjetjem, ki je velik player na trgu, ali pa ima pogodbo z državo (torej ima v obeh primerih zagarantiran posel za neko časovno obdobje), potem mu banka bistveno lažje da kredit, pa tudi zavarovanja zanj so manj rigorozna. Včasih se bankam tudi gre, da je kakšno podjetje njihov komitent zaradi prestiža in bodočih poslov in so v ta namen pripravljeni malo popustiti. Takšnih možnosti in nepisanih pravil je ogromno. To so interna pravila banke, ki na trgu deluje kot zaseben subjekt, in tega se mnogi ne zavedajo.

  Dokler ne izvemo, kako so zavarovani Ultrini krediti v NLB, so vse ostalo špekulacije. Banka lahko od kreditojemalca med trajanjem kredita zaradi spremenjenih okoliščin zahteva dodatna zavarovanja, tako da tudi v primeru, če je glede Ultre vse res, za banko ni še nič zamujenega.

 28. had pravi:

  @pris: ultra je odvezala banko molcecnosti, tako da je stvar na njeni strani.. zakaj ne pove kaj in kako, je pa seveda vprasanje :)

 29. Pris pravi:

  @had:
  Delno tudi razumem NLB. Ne glede na odvezo molčečnosti kakšno javno spuščanje v podrobnosti glede enega komitenta ne more dobro vplivati na poslovanje banke in na pridobivanje novih komitentov, predvsem velikih playerjev in tujih subjektov. Banka je večinom še vedno sinonim za diskretnost.

  Dokler podatkov ne razkrije, je na javni tapeti v večji meri le Ultra, z razkritjem pa bi se banki – ne glede na dejansko vsebino podatkov o zavarovanjih – stvari lahko začele sesuvati na kakšnem drugem področju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.