had blog roni kordis had blog roni kordis

Marcel Štefančič, o povojnih pobojih v Hudi jami, v Mladini zapiše

Marcel Štefančič, TV voditelj, kolumnist, filmski kritik,…., je v zadnji Mladini, v članku Ko bo klicala kri, med drugim, zapisal:

Tudi naracija o Hudi jami, v kateri so našli ostanke povojnih trupel, je igrala to kanonizirano, dobro utečeno “šokantno” naracijo. V njej so bile “nedolžne žrtve”. So bile “nedolžne”? Kako naj to vemo? So bile bolj nedolžne in bolj vzvišene od žrtev nacistov in nacističnega holokavsta? Zakaj se je potem o teh žrtvah potem molčalo, medtem ko se je trupla iz Hude jame glorificiralo? Hudo jamo so so zgodovinsko in politično osvetljevali z vseh možnih vidikov, le z vidika tega, kar se je dogajalo nekaj dni prej, pred 9. majem 1945, ne.

…..

Ko so odprli Hudo jamo, so rekli, da je to še en dokaz, da je bila Slovenija največje povojno morišče. Poanta je bila na dlani: pomislite, kaj bi rekel Zahod, če bi izvedel, kaj se je zgodilo pri nas? To seveda ni bilo pravo vprašanje. Pravo vprašanje se glasi: kaj bi rekel Zahod, če bi izvedel, da skušajo pri nas žrtve nacističnega holokavsta moralno izenačiti s pobitimi kolaboranti nacističnega holokavsta?

Bravo Marcel!

 1. Vsaka čast, Marcelu!
  Eden redkih, ki upa povedat tako kot je.

 2. Ja točno to. Vendar naši vrli nsi poslanci lobirajo v EU, da bi le ta morala prisiliti Slovenijo, da otroke na novo učimo zgodovino in skrijemo Tita iz javnega živlejnja. le kaj jih moti Titov trg, jaz moram tistega mazohistana križu gledati na vsakem ovinku.

 3. Povedati pravo ob pravem času je modrost. Å e bolj moder je tisit, ki zna ob pravem času biti tiho. Tako Marcel kot Had tega nista zmogla.

  Pieteta do mrtvih in odgovornost do živih, zahtevata da se te stvari prepustijo zgodovinarjem (znanstvenim) in ne medijem, še manj pa politikom.

 4. @(jm): mogoce pa bi bil res cas, da se kdo vprasa kdo je zacel 2. svetovno vojno, kdo je bil okupator in kdo je koga klal, ubijal, zapiral, iztrebljeval..

  do takrat pa na zalost nebuloze o tisini in podobno ne padejo na plodna tla..

  kdo je bil ubit v barbara rovu? podaj podatke, ce ze govoris o znanstvenih podatkih in ne samo o populizmu.. kdo je ubijal..

  naj se preneha s potvarjanjem dejstev in opravicevanjem stvari, ki so priznane.. in se enkrat.. marcel je imel prav.. kajti tvoj odgovor je ravno to, o cemer marcel pise..

 5. Had, od kod tak gnev nad temi zadevami? Naj se razišče tako kot je treba. Živiš v miru, imaš službo, hiško, ipd. O vojni in vojnih razmerah pa na srečo nimaš nobenih izkušenj.

 6. Kaj ko bi Marcel ostal raje pri filmih, tam področje vsaj pozna :)
  Včasih je veljalo da Iztok Gartner kopira Marcela, danes vedno večkrat Marcel kopira Iztoka Gartnerja.

 7. HAD spuščaš se na spolzka tla!

  Nisem prepričan kako so lahko nekatere izmed žrtev, ki so po ocenah strokovnjakov ob likvidaciji bila stara manj kot 10 let, kolaboranti? To so otroci.
  …pa še ena, ker se takrat ko ti tako ustreza sklicuješ na pravno držvo, ko pa ti ravno ne ustreza jo pozabiš, te naj spomnim, da ni nihče kriv, dokler se mu to na sodišču ne dokaže.
  Tu pa so vrli tovariši vzeli pravo oziroma puške v svoje roke!

  France ima za take, kot sta vidva s filmarjem primeren stavek: “Le čevlje sodi naj Kopitar…”
  Tebe raje berem ob tehnikalijah in gledam tvoje slike, njega pa pri filmuh…

 8. Konec vojne in zmaga nad fašizmom je pomenila tudi človekove pravice – 1948. Hvala, OZN.

 9. Tole šicanje v lastna kolena, ki se ga gre naša držva (desničarska stran), se bo tako ali tako končala – s prestreljenimi koleni. Saj, Avstrijci so že napovedali, da bodo zahtevali odškodnine od morilske Slovenije, Italijani bi rušili vse naše spomenike. In kaj, se bomo čez nekaj let spomnili in jim rekli, hej, banda, vi ste napadli nas in ne mi vas? Zelo malo kredibilnosti bomo imeli zato, če pa se nekateri naši politiki gredo tekmovanje, kdo nas bo predstavil kot večje morilce in genocidneže.

 10. Pa še to. Če ima vsak nepismen lolek bolek lahko mnenje o tej zadevi, ga ima lahko tudi Marcel Å tefančič. Le čevlje sodi naj kopitar? A razni Grimsi, Turki in podobni so pa kopitarji, izvedenci za pravo in forenziko? Give me a break.

 11. Baje, da se je vedelo…ne vem, komunisti so bili o tem tiho kot riti, saj je bilo jasno, da zadeva še dzdaleč ni bila čista, ravno zato so bili ti poboji na SKRIVAJ in rov zazidan z več zaporednimi zidovi. Če pa je kdo od vas, vedel, kaj je za zidovi, še preden so raziskovalci prodrli do tja, me pa ta podatek močno čudi. Vedeli so točno le tisti, ki so bili zraven in morda tisti, ki so ukazali poboje. Le kako so informacije priromale do tistih, ki trdite, da smo baje ‘vedeli’? In sedaj naj bi ša naprej prikrivali zločin, češ ‘kaj bodo pa sosedje rekli’? Tipično hlapčevsko slovensko. No, saj tiste, ki so imeli pogum in niso uklanjali hrbtenice, je povečini likvidirala že partija…

 12. Kako niso vedeli? Pa saj so v prispevkih ljudje govorili, da so vedeli, da so vsi vedeli. In so bili tiho kot riti. Zakaj že? Da bi zavarovali svojo rit. Toliko jim je očitno bila zadeva pomembna. Potem se pa greste – partizani, revolucija. Ja, za revolucijo je treba imeti rit. Če nimaš niti toliko riti, da bi zinil, da je tam in tam pol tvoje familije v neki jami … Bog ti pomagaj.

 13. Ne vem, meni nihče tega ni povedal, ne partijska učiteljica v osnovni šoli, ne kasneje. Jaz nisem vedel. Nekaj domačinov je očitno zelo približno vedelo, za kaj se gre, pa jih je zločinski režim tako ustrahoval, da še danes ne upajo o tem spregovoriti, saj so vedeli kaj čaka tiste, ki bi razkrinkal resnico o komunistih. Jaz povsem razumem, da je bil nekdo raje tiho, kot se se še sam pridruži pomorjenim v kakšni jami, ali pa, če ima izredno srečo, konča na Golem otoku.

  Toliko o tem, kdo je ‘vedel’. Da se je to na splošno vedelo, je komunistična laž, ki jo je lansirala udbomafija, da bi se tako zmanjšala tež zločina. No, to, da se ob vsakem novem kamenčku, ki se odkruši z apolinične podobe boljševitične revolucije, pojavljajo takpni in drugačni apologeti, pa smo tako že vajeni.

  Ampak resnica prihaja na dan in pe tako dobro organiziran sistem laži se enkrat dokončno sesuje. Je le vprašanje časa. Tik-tak, tik-tak…

 14. @pero in @had – ej sploh ni dvomov, kdo je začel in kdo ne. In jasno je, kdo je vojno zmagal. Sam cenim partizane (do točke revolucije) in dejstvo tudi je, da so so se povojni poboji dogajali po celi evropi. Da so nacisti delali pizdarije, ko bi jim pekel za vekomaj bil premila kazen, itd…

  Ampak nikoli in nikdar ne bom sprejel teze, da so bili povojni poboji, pa naj si bodo v Sloveniji, Franciji ali Avstriji najboljša možna rešitev, ki smo jo kot človeštvo zmogli v tistih zmagovitih dneh.

  In ja, razumem, da je kdo pretrpel toliko gorja, da je lastnoročno v besu ubil 10 ali 30 izdajalcev naroda. In težko bi ga za to obsojal (pa čeprav bi v bistvu ubil nedolžne). Razumem tudi, da bi bilo sojenje nekaterim popolnoma brezvezno, ker so si zaslužili obravnavo kot stekli psi (pa se opravičujem psom).

  Ampak masovni poboji imajo drugačno ozadje. In izvajali so jih ljudje, ki si tega naziva ne zaslužijo.

 15. @stieber: … škoda je le, da resnico na dan vodijo politikanti iz politikantskih razlogov, in ne preučevanje (znanstvene) zgodovine. Tako se na tem ne bomo nič naučili, in se nam lahko ponovi.

  A ne, nam pa ne! Tudi Fricl se ni zgodil v bližini in tudi Srebrenica ne.

 16. @jm: vidis, s tem komentarjem pa se ze precej bolj strinjam.. res je, zgodovino pisejo zmagovalci.. in vsi se zavedamo/jo da ni bilo vse, kar se je dogajalo po vojni, tako kot bi moralo biti.. tudi jaz se strinjam s tem.. pa sem mocno na strani “rdecih partizanov”..

  ampak kaj pomeni pogrevanje “tople juhe” vsake par let? leta 1997 so postavili kapelico pred rovom.. in takrat so ocitno vedeli, da so notri trupla..

  slovenci in trenutna oblast, bi se morala ukvarjati z gospodarstvom in problemi, ki jih imamo ljudje v trenutni situaciji

 17. @had – no sedaj pa ponovi vajo, in preberi, kaj sem napisal na začetku. Da so najmodrejši tisti, ki so tiho takrat, ko je pač treba biti tiho. In se ukvarjajo z drugimi, morda medijsko manj zanimivimi, pa pomembnejšimi stvarmi.

 18. Stieber, a zdaj je pa najhuje, ker tebi tega ni povedala komunistična učiteljica, ko si imel deset let? Ne govoriva o tebi, ne govoriva o meni. Govoriva o, na primer, dvajsetih vaseh okoli te Hude jame. Vsi v teh vaseh so vedeli, kot smo zdaj izvedeli, sami so govorili, in so bili tiho. Če jim je to res toliko pomenilo, kot se zdaj zdi, potem ne bi bilo tiho in bi tvegali. Če pa gledaš samo na svojo rit, potem pa …

 19. žoga:saj tudi izbrisancem je ful pomenilo, pa so bili dvanajst let tiho kot miši

  had: drugo svetovno vojno je začela prva

Komentarji so zaprti.