had blog roni kordis had blog roni kordis

Ob bok komentatorjem, ki pametujejo o nesreči na paralelnem krosu v Logatcu

Poročanja nekaterih medijev o včerajšnji nesreči na Paralelnem krosu, ki se je zgodila v Logatcu na Blagomix Racing Parku, ne bom komentiral. Mogoče bi se ravno ti, ki so sedaj najbolj “pametni” in ki najbolj senzacionalistično strežejo z informacijami, ki jih dobijo od gledalcev, tudi sami kdaj morali udeležiti kakšnega tekmovanja, da bi vsaj malce bolj razumeli kako vse skupaj poteka. Na “k….” mi gredo komentatorji, ki “serjejo” po spletnih mestih in pametujejo kako naj stvari potekajo in odločajo o tem kdo je kriv in kdo ne!

Iskreno sožalje svojcem!

Ker sem sam velikokrat v podobni situaciji kot pokojnica, lahko iz prve roke povem, da to počnem vedno na lastno odgovornost!


Na poligonu v Logatcu je potrebno, preden te varnostniki spustijo na stezo, imeti akreditacijo, oz. podpisati izjavo in imeti oblečen jopič. To, kam se bom postavil pa je seveda zgolj in samo moja odločitev in če želim narediti dobro fotografijo, se bom včasih postavil na takšen del, ki ni najbolj primeren in varen. In tega se zavedamo vsi, ki smo že kadarkoli stali ob progi. Vsi komentatorji, ki sedaj “zlivajo gnoj” na organizatorja, ali pa celo na voznika pa seveda nimajo nič proti, ko si ogledujejo fotografije, ki smo jih fotografi posneli na razdalji par centimetrov od drvečega vozila in za taisto fotografijo tudi tvegali.

Ampak če bi imeli vsi fotografije s 400mm objektivom in iz razdajle nekaj 10 metrov, potem bi se taisti komentatorji spet pritoževali. Namreč kruha in iger že dolgo časa ni dovolj. Sedaj je pomembo da teče kri in da so igre, saj od tega nekateri mediji precej dobro živijo!

In seveda poznavalci, ki verjetno še niso stopili ob progo kakšne dirke, sedaj pametujejo po forumih in ocenjujejo kaj je prav in kaj ni:

“Osebno mislim, da ni bilo dovolj poskrljeno za varnost. Za to pomanjkljivost bi moral organizator odgovarjati.”
“sorry, organizatorji bi morali predpisati točno določena mesta oz. prostore, po katerih se lahko gibljejo akreditirani novinarji. izven teh mest pač ne moreš iti in pika! te zadeve nikjer v EU (vsaj v starih članicah) NISO na lastno odgovornost!!”
“Za varnost ni bilo dovolj poskrbljeno: V tem primeru so krivi organizatorji, saj bi lahko bolje poskrbeli za novinarje in fotografe. To se ne sme zgoditi. Tragedija ki je nebi smelo biti.”
“Na nevarna mesta naj se da kamere, ne pa, da tam stojijo ljudje in zaradi enih kur-čevih slik tvegajo življenja.”
“In kdo je izbral to mesto, če je bilo PREDVIDENO za novinarje? TA JE ODGOVOREN ZA NJENO SMRT! Saj mesto očitno ni bilo zavarovano!!!”

Mogoče pa je sedaj čas, da se v Sloveniji začne resno razmišljati o pravem dirkališču, ki bi bil namenjen vsem takšnim prireditvam, ki bi imel izletne cone in ki bi lahko služil tudi kot poligon varne vožnje, ali pa samo za “divjanje”. Namesto da se ljudje izživljajo na cestah, se jim lahko da možnost, da to poskusijo na varovanem območju, kjer bodo v končni fazi lahko škodovali samo sebi in svojemu “plehu”.

 1. Zanimivo je, da se pritožujejo (in komentirajo) samo tisti, ki samo gledajo slike. Noben fotograf, snemalec, funkcionar, novinar ipd ne trdi, da je bilo kaj narobe. Nasprotno: kot ti prvi povemo, da je to tveganje naša osebna odločitev.

 2. tocno to.. in najbolj smesno pri vsem je to, da taisti komentatorji zelijo taksne slikce iz prve vrste – sesut pleh, kri.. tako kot pri sportnikih, ki so postali gladiatorji..

  eh.. jezo sem dal ven :)

 3. Hmmm. Meni je reli tud z ene 50 metrov prenevaren. Jebiga, glede tega sem pač pusi. Se mi zdi edini šport, kjer je bolj nevarno biti gledalec kot v avtu. Ko vidiš tiste avtomobile kako jih nosi okoli ni nič čudnega, če kakega sem pa tja odnese med gledalce. Mimogrede, kdo je bila žrtev? Kaka fotografinja, jo poznamo (lahko na privat mejl, če veš)?

 4. @ivan: gospa je bila iz tunjic.. bolj se je gibala v teh krogih – rally in kros..

 5. Se podpišem pod ta post in komentarje. Te blesave izjave in komentarje pišejo “smrkavci”, ki niso še dorasli celotni zadevi ter kot si že povedal, samo gledajo slike in pametujejo.

 6. Avtor, had, si pridržuje pravico, da izbriše sovražne komentarje.

  Zakaj ne izbrišeš svojega? Na k…., serjejo,… ton in smisel…

  Roni ti si prolupal totalno!

 7. @tomaz: a to je zate sovrazen komentar?
  “Na “k….” mi gredo komentatorji, ki “serjejo” po spletnih mestih in pametujejo kako naj stvari potekajo in odločajo o tem kdo je kriv in kdo ne!”

  prolupal? kaj pa naj bi to pomenilo

 8. @Had

  Prolupal = Prolupao —- upam da zaradi svobodne ocene komentarja ne izbrišeš… ker je lahko sovražen…. Muzej voščenih lutk je odličen članek, ti pristaja! LPT

 9. Iskanje po Slovarju slovenskega knjižnega jezika
  Zadetkov ni bilo: ge=prolupal

  ocitno tudi to ne obstaja..

  le cevlje sodi naj kopitar?

 10. kater del ni jasen?

  Iskanje po Slovarju slovenskega knjižnega jezika
  Zadetkov ni bilo: ge=prolupal

  ocitno tudi to ne obstaja..

  le cevlje sodi naj kopitar?

 11. …. zaključujem dopisovanje… ne bom se kregal… ne dam ti zadoščenja. Uživaj še naprej!

 12. Seveda se to vse zdi ‘normalno’ samo slovenskim naprednim amaterskim fotografom (ki so včasih v vlogi kao profesionalnih fotografov). Če bi pomolili nos na kako resno dirko kje v tujini, bi videli, da organizator nikoga ne spusti fotografirat na območje, kjer je lahko povečana nevarnost ‘izleta’.

  Četudi fotografi skačejo na zunanji strani ovinkov ‘na lastno odgovornost’, je na koncu, v primeru slabega dogodka (kot je današnji) – škoda predvsem na strani organizatorjev, ker pokasirajo vso možno žolčno brozgo ‘zainteresirane javnosti’.

 13. Bi rekel, da se tale zapis nanaša predvsem na 24ur.com, kjer res vedno pametujejo. Bo potrebno počasi uvesti kakšno spletno policijo pri nas…

 14. @sir: verjetno imas v mislih dirke gp, f1 in podobno? kjer razen resnicno “posvecenih”, nihce ne dobi akreditacije..
  ze wrc dirke so nekaj povsem drugega.. da o ostalih, dirkah nizjih “rangov” niti ne govorim.. tudi zato prihaja do masakrov, ampak odgovoren ni organizator..

 15. Prestati sa ispravnim funkcionisanjem – pokvariti se.

  :)

  potem sem pa pokvarjen :)

 16. Osebno sem tako težek človek, da bi kar rekel, da je kriv organizator, v vsakem primeru. On je tista ‘firma’, ki ima od vsega tega dobiček. Podobno je bilo tudi na rallyju Dakar, kjer so bile (pre)pogoste žrtve tudi med domačini/publiko.

  In zakaj vse skupaj? To niso športi, to je eno navadno ‘kurčenje’.

 17. >To niso športi, to je eno navadno ‘kurčenje’

  [quote]
  Avtomobilisti se praviloma nimamo za ‘prave’ športnike in tudi drugi nas navadno ne obravnavajo tako.

  V avtomobilizmu je veliko bolj od vrhunske fizične pripravljenosti pomembna vrhunska psihična pripravljenost. In po tej strani so le redki športi primerljivi z avtomobilizmom. Sam sem najboljši dokaz: kadim kot Turek, le stežka se spravim h kakršnikoli fizični aktivnosti in na splošno sem precej len.
  [/quote]

Komentarji so zaprti.