Internet je prostor, kjer si lahko vsak človek da duška in dela karkoli hoče (takšno je vsaj očitno prepričanje večine uporabnikov interneta). Facebook pa je celotno interneto krajino še dodatno spremenil in naredil še več sranja, ki ga lahko uporabniki konzumirajo. Medijski portali dodajajo Facebook Like gumbke svojih novicam in pridemo do takšnih situacij:

 • ‘Moj malček se je poskušal ubiti’ – Postani prvi/a med svojimi prijatelji, ki mu/ji je to všeč.
 • S 55 metrov skočil v reko in umrl – 13 osebam je to všeč. Bodi prvi med svojimi prijatelji.
 • Umrl ekstremni kolesar Jure Robič – 3.189 osebam je to všeč. Bodi prvi med svojimi prijatelji.
 • In z zadnjim naslovom smo prišli do stvari, ki mi je v teh dneh, ko je odšel svojo pot Jure Robič, večkrat dvignila pritisk. Namreč na internetu se najdejo hijene, ki izkoristijo smrt nekoga, ki ga ne poznajo, o katerem niso vedele nič, ampak samo vidijo zaslužek, ki se bo ob tem pojavil. Vse skupaj se je začelo lansko leto, ko je umrl Tomaž Humar in so nekateri to izkoristili za promocijo svojih spletnih strani (projektov) – Tomaž Humar – RIP l Knjiga sožalja – 86,016 people like this


  In če ste opazili je v v zadnji Facebook skupini dodana še novost – Knjiga sožalja! Jeap, ni dovolj samo sranje po Facebooku, ampak je treba iti še korak dlje – narediti “posebno” spletno mesto, kjer ljudje puščajo svoje “izjave” ob smrti, zraven pa tudi svoje elektronske naslove. In baza preko 80K elektronskih naslovov v Sloveniji ni tako zanemarljiva in se zanjo da dobiti precej lep znesek denarja (seveda mora biti to napisano in se mora uporabnik s tem strinjati, ampak hej, saj smo v Sloveniji, kjer se nam “jebe” za to!).

  In sedaj smo prišli do zadnjega primera, ki se je zgodilo pred parimi dnevi. Ko je prišla v javnost novica, da je Jure Robič preminul, so se pojavile skupine na Facebooku z naslovom – JURE Robič R.I.P. – 44,521 people like this, R.I.P Jure Robič, Jure Robič R.I.P., Jure Robič – RIP / Žalna knjiga, Jure Robič RIP JURE Robič R.I.P. in ima 44,521 “lajkov”. Številka je precej impresivna in že na naslovni strani je fotografija, ki jo je ustvarjalec tega našel na spletu na naslovu – http://bicycledreamsmovie.com/cyclists.html – je.be.š avtorske pravice!

  To je šele začetek. Namreč taisti ustvarjalec je ugotovil, da lahko naredi še boljši projekt – Žalno knjigo za Jureta Robiča na spletu. Na Facebook strani je velik napis Vpis v žalno knjigo, ki vas “odpelje” na njegovo spletno stran (ki je v tem primeru ne bom omenjal). In tam taista oseba objavi še enkrat zgoraj omenjeno ukradeno fotografijo in od vsakega, ki se vpiše v “žalno knjigo” zahteva njegov elektronski naslov!

  Taisti fant je na forumu InternetMojster zapisal – In sicer z žalno knjigo imam to zamisel, da ko gre vse mimo, zadevo natisnem in dostavim družini g. Jureta., malce kasneje pa se fant spomni – Če se kdo javi za brezplačen tisk se priporočam.

  Itd.. Itd.. Žalne knjige, ki jih delajo “specialisti za socialna omrežja” si ne zaslužijo, da se kdorkoli vpiše v njih. Namen ni dober za nikogar drugega, kot samo za polnjenje lastnega žepa ustvarjalca žalne knjige. Prav tako se mi Facebook Lajki na novicah iz črne kronike, oz. pri smrti ne zdijo primerni iz pietete do pokojnega! Ljudje na Facebooku itak kliknejo na vsako sranje, ki se jim servira. In če se ne morejo spremeniti uporabniki, lahko tisti uporabniki, ki vsaj malce razmišljajo “prijavijo te skupine” in jih Facebook izbriše – na levi strani je vedno gumbek Report!

  To, da nekateri izkoriščajo smrt za svoje “namene”, pa se mi zdi pod častjo in po pravici povedano se mi “gravža”!