V Celju te dni poteka Evropska razstava psov – Euro dog show Celje in posledično je postalo Celje v teh dneh “pasja prestolnica”. Trume razstavljalcev, ki pridejo pokazati svoje pse in dokazati sodnikom, da so njihovi psi najlepši, najboljši in oh in sploh. In tudi precej veliko obiskovalcev, ki pridejo “firbcati”.

Če ste resnično velik ljubitelj psov, če vas ne moti vonj po psih v dvoranah, urinu, drekcih in če se vam da gledati pod noge, da ne stopite na kakšno “nagazno mino”, potem priporočam obisk razstave. Sicer rajši ne. Sam se sicer štejem za ljubitelja psov, vendar na tej razstavi sem zdržal vsega skupaj pol ure.

Celjsko razstavišče je precej velik prostor in ima veliko vrat. Vendar ko sem se sprehajal med halami, sem moral biti zelo pazljiv, da sem se umikal drekcem, bruhanju, plenicam!? in ostalemu, kar so pasjeljubci pustili za seboj. Vrata v hale so bila polulana, saj so psi na njih opravljali svojo potrebo. Vonj v dvoranah je bil neznosen in v zraku kosmiči dlak, ki so jih s česanjem spravljali v zrak pasji lastniki. Psi z “viklerji”, ki so jih sušili s feni in česali v nedogled, ki so morali dolgo časa biti pri miru, da so jih gospodarji “spravili” v takšno stanje, da bodo všeč sodnikom in predvsem gužva v halah, me je na hitro spravila v realnost. Podobnost med lastniki in psi je bila več kot očitna in na trenutke groteskna!

Psi niso na razstavi zaradi sebe, ampak zaradi gospodarjev, ki si želijo tantiem in ki si želijo da so njihovi psi najlepši in predvsem da zmagajo! V končni fazi imajo gospodarji od tega precej veliko finančno korist in se jim splača voziti pse na razstave po celi Evropi in pobirati zmage. Meni osebno pa se takšen način lastnikov psov ne zdi niti etičen, niti moralen. Ampak, kdo hudiča pa sem jaz, da bom pametoval!

No, mogoče sem samo jaz čuden in so zgoraj omenjene stvari nekaj povsem normalnega in nekaj, kar bi moral vzeti “zdravo za gotovo”. In kljub temu, da imajo ti gospodarji svoje pse radi (tudi Ferrarija ima lastnik rad), so se mi pogledi psov zdeli precej drugačni – prestrašeni in siti vsega tega sranja!

Še en dober blog zapis na to temo – pri Mački – Evropska razstava psov 2010

Klik na fotografijo za celotno galerijo Evropska razstava psov
euro dog show