Prenovljena vlada, oz. spletno mesto www.vlada.si – si je Borut Pahor postavil spomenik??

Da ne bo pomote – vlada ni razpadla (čeprav si to marsikdo želi), niti nismo dobili novih ministrov (vsaj zaenkrat še ne). Vlada je dobila prenovljeno spletno stran http://www.vlada.si/, ki pa izgleda precej zanimivo. Namreč na treh fotografijah, ki takoj padejo v oči, je Borut Pahor (v vsej svoji lepoti), ki ima sicer svojo spletno stran – http://www.kpv.gov.si/ , vendar le ta še ni prenovljena. Nikar ne kliknite na arhiv novic, če niste oboževalec Boruta Pahorja – vlada, to sem jaz!

Sama spletna stran mi izgleda precej bolj resno, kot to, kar je bilo do sedaj. GIGO Design je naredil dizajn in ORG. TEND je vse skupaj preslikal na Typo3 CMS.

 • lahko bi naredili malce več na sami optimizaciji spletne strani
 • prevedli vtičnik AddThis ki nikakor ne paše v to prenovljeno spletno stran
 • pri angleški različici bi lahko prav tako vključili “thumbnaile” pri novicah
 • dve napaki sta pri CSS validaciji
 • več napak pri HTML validaciji
 • RSS ni validen??!
 • zakaj ne deluje vlada.si , ampak deluje samo www.vlada.si (IE, Chrome, v Firefoxu deluje!)
 • No, mogoče to še spremenijo in uredijo!? Sicer pa mi deluje vse skupaj precej bolj sveže in veliko bolj primerno – verjetno je bila cena glede na to, da je spletna stran postavljena na odprtokodni rešitvi, precej ugodna! In upam, da Typo3 nima preveč “lukenj”, ki bodo “hekerjem” uspeli spreminjati vsebino!

  Kakšna pa se tebi zdi prenovljena spletna stran vlade?

  1. @david: sem tole preizkusil :) pa men deluje v firefoxu.. v chromu pa res ne deluje :( tudi v IE ne deluje :(

   res je, dodajam na spisek – salabajzerji :)

   hvala!

  2. Dizajn so naredili zmagovalci natečaja za CGP državne uprave. V elaboratu je tudi dizajn spletnega mesta vlade (na strani 32.). To, da se dizajn kasneje povsem spremeni, že lahko razumem. Da pa se ne uporabi zmagovalni triglav, je pa že bolj hecno. So zmagovalni predlog zavrgli?

   To, da je zadeva postavljena na odprtokodni/brezplačni rešitvi, še ne zagotavlja nizke cene. Pri teh stvareh se prodaja tudi znanje. Zato se najdejo tudi takšni, ki za “postavitev” Facebook strani + “esej” o Facebooku in tem kako ga uporabljati zaračunajo kakšnih 4.500€.

  3. To so redke napake, ki se ne pojavijo pri izkušenih ljudeh oz. tistim, ki se s tem dlje časa ukvarjajo.
   Ni pa prvič, da sem to videl, podobno je s temlem: ali recimo http://hyundai.si/
   To je šalabajzrsko delo, saj ti vzame par minut da urediš, da prikazuje vsebino normalno z ali brez www.
   Pri državnih zadevah gre mislim da za drugi problem, ker tega ne urejajo PROF, kot so pri recimo JAPTI.
   Nekdo ima eno željo, mogoče ima tudi veze, postavi nadnormalno ceno na koncu pa ni ničemer podobno…

   Glede samega design me je negativno presenetilo. Nevem no, prvi vtis je čist mim (header). Kaj predstavlja? Zakaj so izbrali takšne barve, ki sploh niso v kontekstu in ne pašejo nikamor. Stran zgleda bolj prazna kot ne in mi še na misel ne pride da bi karkoli gledal na njej.
   Problem je recimo ko klikneš zgoraj na “logo”, ko točno vidiš kako ti link obarva še celi levi trak (mal mi je hecno), gumbek v headerju (pod “išči po strani”, na desni zraven polja za vpis za iskanje – naj bi bil kao OK al kaj), je mal čuden(narejen na beli podlagi na sami podlagi headerja pusti v robih bele pike). Zakaj je logo tako majhen, kje je zastava (ponos države), kje je triglav…
   Skratka mi ne potegne najbolj.

   Glede varnosti zna biti vpadljivo za kakšne “Typo 3” prof in ostale heckerje, ki natanko vedo kje in na kakšen način vdreti v takšne sisteme. Če ima projekt non-stop podporo in skrb nad stranjo potem ni kakšne večje panike, če pa je narejeno/postavljeno brez nadaljnega vzdrževanja (updating-a) pa ni ravno najbolj pametno.
   Bomo videli kako bo; bo pa katastrofa če bo prišlo do vdorov(ali spremembe vsebine), ker ima kar precej obiska ta stran.

  4. Typo3 je CMS of choice naše državne uprave…Že nekaj let. Je sicer zelo zajeban CMS (dejansko sem moral brat navodila za ga razumet, kar je za geeka frustra), ampak so pred leti šli mnogi na tečaje in se ne učijo drugega… Katero podjetje je že takrat Typo3 potiskalo skozi…pa neki ministri so bli…pa kolegi od kolegov…sej se ne spomnem več pa tud ni pomembno, vem da je bla ena druga vlada še takrat… :)

  5. Jaz sem prve zasledil, ki so se s tem ukvarjali Tri-Ex.si, malce kasneje če se ne motim pa še neko podjetje iz primorske.
   Mislim da smo takrat kar vsi iskali kateri Open Sources sistem bi bil najboljši in iz katerega se da največ dobiti… Osebna izkušnja je pokazala (in še mnenje parih prof.), da je najboljše tisto kar sam narediš in lahko prilagajaš svojim in hkrati potrebam naročnika :)

   Drugače pa, vsakdo uporablja sistem ki mu najbolj odgovarja in prav je tako. Čas in izkušnje pa pokažejo ali je sistem pravi ali ne ;)

  6. …mimogrede, glede teh raznih podpor s strani ministrstva in vlade, nikoli nisem mogel dojeti zakaj se investira toliko denarja za te Open Sources in zakaj niso pripravljeni podpreti kakšen lastni razvoj, ki bi imel tudi potencial v Evropskem svetu?

  7. Tudi linki do vsebin objavljenih na prejšni spletni strani, ki je bila prav tako na Typo3, ne delujejo več, ob tem pa dobiš sporočilo:

   “Se opravičujemo Žal stran ali dokument, ki ste jo zahtevali, ne obstaja.
   1. marca 2009 je bilo objavljeno popolnoma prenovljeno spletno mesto Vlade Republike Slovenije. To je najverjetneje razlog, da ste se znašli na tej strani. ”
   Nič narobe, ampak hotel sem odpreti članek z datumom 20.09.2010. :)

   Zginile so tudi “mobilne vsebine”.

  8. Mogoč bi jim kdo lahko razložil še kaj je to pisanje za splet? Pa povezave v vsebini. Nekatere so poimenovane “tukaj” in “več”, to pa je tui edina pot do celega članka, naslov ni aktiven! Premalo vizualne razmejitve med temami..A sm js ne najdem social media povezav? Ni glih interaktivna. Strategije verjetno niso glih meli..

  Komentarji so zaprti.