V četrtek bo na Kongresnem trgu odkritje spomenika vsem žrtvam vojn. Odkril ga bo Borut Pahor. Na koncu bo sledila molitev za žrtve, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Na spomeniku bo zapisana prva kitica pesmi Otona Župančiča, posvečene narodnim herojem, ki jo je pesnik v rokopisu iz leta 1949 zapisal v obliki: Domovina je ena/ nam vsem dodeljena,/ in eno življenje,/ in ena smrt.

Hmm. Kje jaz vidim problem pri odkritju takšnega spomenika? S tem bo enačeno domobranstvo in partizanstvo v Sloveniji! Tako bo poveličevanje domobranstva dobilo novo dimenzijo in to, da nekdo predlaga, da sodijo na isti spomenik tisti, ki so se borili za in tisti, ki so se borili proti – nekaj je hudo narobe v glavah ljudi, predvsem pa je nekaj hudo narobe, da se to dogaja v Sloveniji. Očitno je Borutu Pahorju samo še za nabiranje predvolilnih glasov in všečnost vsem!

Mogoče lahko v naslednjih par letih pričakujemo tudi spomenik fašistom in belogardistom, ki so branili Ljubljano in Slovenijo pred komunisti.

Pfuj in pfej. In ne, ne morem biti tiho, ko se pri nas dogajajo takšne stvari. Če bom tiho, to zgolj pomeni, da jih sprejemam in da se ne da nič spremeniti!