V četrtek bo na Kongresnem trgu odkritje spomenika vsem žrtvam vojn. Odkril ga bo Borut Pahor. Na koncu bo sledila molitev za žrtve, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Na spomeniku bo zapisana prva kitica pesmi Otona Župančiča, posvečene narodnim herojem, ki jo je pesnik v rokopisu iz leta 1949 zapisal v obliki: Domovina je ena/ nam vsem dodeljena,/ in eno življenje,/ in ena smrt.

Hmm. Kje jaz vidim problem pri odkritju takšnega spomenika? S tem bo enačeno domobranstvo in partizanstvo v Sloveniji! Tako bo poveličevanje domobranstva dobilo novo dimenzijo in to, da nekdo predlaga, da sodijo na isti spomenik tisti, ki so se borili za in tisti, ki so se borili proti – nekaj je hudo narobe v glavah ljudi, predvsem pa je nekaj hudo narobe, da se to dogaja v Sloveniji. Očitno je Borutu Pahorju samo še za nabiranje predvolilnih glasov in všečnost vsem!

Mogoče lahko v naslednjih par letih pričakujemo tudi spomenik fašistom in belogardistom, ki so branili Ljubljano in Slovenijo pred komunisti.

Pfuj in pfej. In ne, ne morem biti tiho, ko se pri nas dogajajo takšne stvari. Če bom tiho, to zgolj pomeni, da jih sprejemam in da se ne da nič spremeniti!

6 Responses to Borut Pahor bo odkril spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam

 1. mr_jaka pravi:

  Torej so nekateri padli borci manj vredni od drugih? Vsak se je boril za svoj prav, za rdečo zvezdo, proti rdeči zvezdi, vendar želim si verjeti, da so vsi želeli le dobro svojemu narodu (pa čeprav to pomeni, da so jih na tisoče v jame zmetali).

  • had pravi:

   hmm. prosim, se enkrat preberi. ti dejansko enacis fasiste in partizane? mislim, da si povedal vse..

  • General pravi:

   Hahah me ne kaj berem .. Edini Borci so bili tisti, ki so se borili proti okupatorju ne pa tisti, ki so prisegli okupatorju.

 2. Jure pravi:

  Roni…. Moje osebno mnenje je, da se te teme vezane na 2. svetovno vojno preveč dotaknejo….

  Spomenik NIKOGAR ne enači. Prosim pokaži kje je to navedeno?

  Namen tega spomenika je, da pripomore k temu, da enkrat za vselej ZAKLJUČIMO s pogrevanjem čustev glede zgodovine ter stopimo skupaj kot narod in se usmerimo naprej, v pomembne zadeve, kjer lahko s svojimi dejanji kaj spremenimo.

  • had pravi:

   kje je navedeno?

   povsem preprosto.. ko das na isti imenovalec (spomenik) domobrance in partizane in imas maso na “prireditvi”, potem ne gre za nic drugega kot za obracun s preteklostjo..

   zakaj to potrebujemo? da so nekateri vsecni vsem..

 3. Anonimno pravi:

  Ne glede na to ,gdo ga odkrije je skupen spomenik izdajalcem ,ki so prisegli okupatorju ,ter borcem za svobodo sramota za mesto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.