Borut Pahor se je odločil, da bo zvezda Instagrama. Predsednik na Instagramu vsak dan objavi fotografijo in njegovi sledilci fotografije z veseljem lajkajo. Da številnih komentarjev niti ne omenjam. To mu daje ideje za vedno nove in nove fotografije in “kreativne” opise fotografij.  Razumem ga.  Ko se enkrat zgodi “snow ball” efekt, ga je potrebno “furat do konca” in verjetno

Večinoma je na fotografijah sam – kakopačne. Včasih odstopi prostor še komu drugemu. Svoji partnerici, svojemu mladiču (kot je poimenoval sina), ali pa predsednikom in znanim osebam, ki jih je imel moč spoznati. Včasih nastopa v rock bandu, včasih na traktorju orje njivo, včasih je žalosten, včasih mu kdo piše.

Kaj je namen njegovega udejstvovanja na Instagramu? Pojma nimam. Verjetno gre za “masterplan”, da bo, če ne bo več predsednik, lahko tržil objavo sponzorskih fotografij za precej visoke vsote denarja. Kajti Instagram fotografije imajo po podatkih strokovnjakov zelo velik engagement za blagovne znamke – večji, kot pa na Facebooku. In možno, da v tej smeri razmišlja tudi predsednik Pahor.

Šalo na stran. Vsak človek potrebuje kanal za ego tripanje. Verjetno, če ne bi njegovih fotografij nihče lajkal, potem bi bilo vse skupaj precej drugače. Ne bi bilo zanimivo, če ne bi dobil potrditve da je cenjen, priljubljen, da ga imajo ljudje radi, da radi opazujejo njegov vojerizem in da ima nekje veljavo. V bistvu.. Razumem ga. Lahko je ustvariti persono znotraj družbenega omrežja in jo furati – v tem primeru je zgolj vprašanje – je bila persona ustvarjena? Ali pa je to res del njega samega?

Sam se bolj nagibam k slednjemu in niti najmanj ne dvomim, da potrebuje precej pozornosti in da verjetno, zvečer preden se spravi v posteljo pregleduje fotografije in bere komentarje. In potem z nasmehom na licu zaspi. In zjutraj, ko se prebudi je njegova prva misel – kakšno fotografijo bomo danes objavili na Instagramu in dobili milijaužnt lajkov in komentarjev.

Po drugi strani pa imam raje narcisoidnega predsednika, ki potrebuje konstantno pozornost in bo naredil vse, da bo všeč ljudem – škoda edino, da je funkcijo predsednika povsem degradiral in nič čudnega, da so ga mediji v tujini sedaj opazili tudi v tej novi vlogi – vlogi instagram zvezde iz Slovenije. Marsikatera “znana” Slovenka pa je verjetno zaradi tega postala depresivna – ker ima predsednik več lajkov kot njene super duper fotografije, ki jih objavlja na Instagramu.

Kako je Borutu uspelo na Instagramu? Precej preprosto. Konstantno objavljanje fotografij in ciljna javnost, ki si želi vpogleda v njegovo življenje. Njegov socialni čut, predvsem pa razkrivanje samega sebe preko različnih vlog, ljudi in deloma tudi vpogleda v njegovo življenje. Mogoče bi se kakšen social media guru, ki med drugim prodaja tudi “Instagram”, lahko marsikaj naučil od njega.

Samoten, a ne osamljen. #skupaj #president #pahor #slovenia

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

Delfinček, obliž na poškodovano ramo. #pacug #president #pahor #summer #temptattoo #slovenia

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on