Bliža se 20. let samostojne Slovenije in naša “predraga” Vlada se k temu očitno pospešeno pripravlja. Ena izmed aktivnosti, ki so jo storili je bila tudi “pomladitev” kultnega oglasa Slovenija, moja dežela. Ta oglas je bil v tistih časih več kot samo oglas, namreč povezoval je Slovenijo, kot tudi budil pripadnost vseh državljanov Slovenije.

Seveda ta pomladitev ni bila zastonj – 50.000 eurov je stalo to, kar so naredili v agenciji Studio Marketing JWT – restavrirali in osvežili TV oglas, prav tako pa na novo “nasneli” glasbo, ki jo sedaj izvajajo Matevž Šalehar – Hamo, Boštjan Andrejc-Buši, Omar Naber, Samuel Lukas, Nuša Derenda, Alenka Godec, Jadranka Juras, Nuška Drašček, Katrinas

Sedaj, 20 let pozneje, so drugi časi. Druge stvari so bolj pomembne in poskus “oživljanja” narodne zavesti s prenovljenim 20 let starim oglasom je vsaj zame osebno mimosunek (vendar kdo sem jaz, da bi sodil o tem). Ljudje se več ne poistovetimo s stvarmi v oglasu in tudi cena 50K ni tako majhna. In to, da je na koncu sedanji slogan – Slovenijo čutim, hmmm… nekako ne gre vse to skupaj.


Ne da se prebivalcev “fopati” s stvarmi, ki so bile zanimive pred 20 in več leti, oz. se da, vendar to samo v predvolilnem času in z zimzelenimi aferami – orožarska mi pride prva na pamet.

Naša Vlada verjetno točno ve kaj dela in je to del nekega večjega načrta – in jaz verjamem v Dedka Mraza. Če sklepam po komentarjih ne spletu, so se še enkrat ustrelili v svoje lastno koleno. Ampak tega smo že navajeni! Poskusite ponovno!

Samo ideja – če bi originalni oglas vrteli na TV, bi bilo navdušenje Slovencev veliko večje, kot pa bo, oz. je, navdušenje nad to prenovo kultnega oglasa. Določene stvari se pač ne da “pomladiti” in narodne zavesti, ki smo jo čutili leta 1986, se ne da preslikati v leto 2011!

10 Responses to Slovenija, moja dežela – prenovljen kultni oglas – ampak čemu?

 1. alcessa pravi:

  Potem pa še gredo eno od obeh žensk, ki sta v starem socialističnem oglasu imeli to čast, da predstavljata Slovenijo, izrezat …

  Slovenija, moška dežela?

 2. alcessa pravi:

  Moderacija ali izbrisan komentar? (preverjam, sori)

 3. had pravi:

  sorry.. odletelo v spam :( zadnje case mi akismet to pogosto pocne :(

  jeap.. drzi.. vse kar je starega ven, da se ne bi poistovetili z njimi.. le zakaj je bilo tega treba :(

 4. alcessa pravi:

  (tisto preverjanje lahko zbrišeš, tudi sama imam Akismet, zato vem, kako to gre :-)

  Vsaj ena stvar je zanimiva pri oglasu: ker ga v tem času nisem prepogosto videla, sem opazila, kako smo bili takrat čustveno razneženi ob njem, dandanes pa ga gledam kritično (tudi zaradi tega, ker sem bila takrat otrok, zdaj pa nisem več, vendar predvidevam, tako kot ti, da tudi tedanji odrasli dandanes ne morejo kar zaplavati v ugodju preteklih čustev, brez kritične distance. Vsaj malce)

 5. andraz pravi:

  skeri je to, da ta oglas vzbuja obcutke, kaj vse smo/so zafurali.

 6. gašper pravi:

  s tem aktualnim komadom bi morali spot opremit, pa bi bilo navdušenje Slovencev neizmerno, zagotovo bi bilo tudi bolj poceni, ane?

 7. DJ pravi:

  OMG, kaj je to za en komad @gasper. A je zihr… slovenski? :D Hidden agenda, ti recem. Mogoce so pa zato renovirali Moja dezela oglas, ker se bo potrebno ponovno odcepiti. Od na-Jugoslaviji-bazirane tretje republike v pravo slovensko cetrto republiko, ki bo vsa zgodovinska obdobja obravnavala enakopravno in predvsem ne v starem slogu “jugoslovansko=nase, avstroogrsko ipd. pa ne”). ;)

 8. Afnogunc pravi:

  Gradbeni delavec, ki dela v vsakem letnem času, dežju in soncu, vročini in mrazu, bo potreboval 7-8 LET, da bo prejel toliko denarja, kot so ga ti “umetniki” za en dan dela.

  Tako državo mora vzeti hudič!

  P.s: Ja seveda bodo rekli, da to zahteva mesece in mesece priprav, pa takle.

 9. Janez pravi:

  Studio Marketing JWT je očitno prišel v finančne težave ( http://www.finance.si/13233/J.-Repov%B9-zanika-te%BEave-Studia-Marketing-JWT ), pa ga je vlada malo podprla. Fantov, ki so dolga leta delali za Kučana, se ne pusti na cesti, ne?

 10. Tomaž pravi:

  @Janez, potegnil si članek iz Financ iz leta 2011 :)
  Je pa seveda res, da gre za državno agencijo, ki se je po osamosvojitvi sprivatizirala.. Npr. izdajali so prvi slovenski brezplačnik, ki je bil v bistvu samo Kučanov PR. Ampak to se takrat še nikomur ni zdelo sporno :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.