Metrik, kako meriti vplivnost uporabnikov na Twitterju je kar nekaj – Peerindex, Klout, poleg tega pa obstajajo orodja kot so Tweetreach, Postrank, TweetStats, ki nam pomagajo razumeti, kaj se dogaja s posameznim tvitom, ki ga uporabnik objavi.

Ker so družbeni mediji vedno zanimivi tudi za politike, v predvolilnem času še posebej postanejo zanimivi, me je zanimalo koliko sledilcev imajo posamezni politiki na Twitterju. Namreč število sledilcev dokaj dobro prikaže domet politika, vendar pa ni to nikakršno merilo o kvaliteti tvitov. Javne osebnosti imajo pač veliko večje število sledilcev, kot pa navadni smrtniki.

Slovenski politiki po številu sledilcev (na današnji dan):

 1. Katarina Kresal – @katarinakresal – 4033 sledilcev
 2. Žiga Turk – @zzturk – 2140 sledilcev
 3. Janez Janša – @JJansaSDS – 1828 sledilcev
 4. Aleš Zalar – @AlesZalar – 1670 sledilcev
 5. Vlado Dimovski – @VladoDimovski – 1341 sledilcev
 6. Gregor Golobič – @ZaresGregor – 1278 sledilcev
 7. Samuel Žbogar – @Samuel_Zbogar – 1139 sledilcev
 8. Lojze Peterle – @lojzepeterle – 1058 sledilcev
 9. Zoran Janković – @ZoranDELA – 1046 sledilcev
 10. Pavel Gantar – @PGantar – 1025 sledilcev
 11. Zofija Mazej Kukovič – @zofijamazej – 483 sledilcev
 12. Romana Jordan Cizelj – @rjordancizelj – 190 sledilcev

Verjetno sem cel kup politikov pozabil dati na lestvico, zato je zaželjeno, da v komentarju dopišete koga sem pozabil, oz. samo njegovo Twitter uporabniško ime. In če se kdo sprašuje ali Katarina Kresal sodi na to lestvico ali ne, je odgovor DA!

V bistvu bi se jaz, ki nisem medijska osebnost in ki se ne pojavlja v javnosti, na tej lestvici zasedel drugo mesto – Roni Kordis – @had – 2780 sledilcev, kar pa niti ni tako slabo. In še vprašanje, ki je povsem na mestu – slediti, ali ne slediti politikom na Twitterju? No ja, nekateri od njih imajo celo kaj pametnega za povedati in se jih splača spremljati, drugi pač ne. Odločitev je seveda stvar posameznika!

p.s.: moj Peerindex je 52 in moj Klout je 67