Na spletnem mestu Metina lista, je danes objavljena razlaga podpisnice sporazuma ACTA, Helene Drnovšek ZorkoZakaj sem podpisala ACTA-o, ki je veleposlanica Slovenije v Tokiu in ji je bila to službena obveznost. Oz. kot je zapisala v samem uvodu

V četrtek, 26. januarja 2012 sem v skladu z navodilom in pooblastilom vlade Republike Slovenije podpisala pristop Slovenije k Trgovinskemu sporazumu za boj proti ponarejanju, na kratko ACTA.

Veleposlanica v nadaljevanju opravičuje svoje dejanje s sledečimi besedami:

Acto sem podpisala iz državljanske malomarnosti, zato, ker nisem bila dovolj pozorna. Čisto enostavno nisem povezala sporazuma, za katerega podpis me je pooblastila vlada, s tistim sporazumom, ki po mojem državljanskem prepričanju omejuje in jemlje svobodo delovanja na največjem in najpomembnejšem omrežju v zgodovini človeštva in tako omejuje predvsem prihodnost generacije naših otrok.

Meni osebno se zdi to razlaganje povsem nepotrebno, vendar vseeno prikaže, da se veleposlanica zaveda dejanja ki ga je storila in da ji to ni ravno v ponos. Predvsem pa se mi zdi človeško, da nekdo prikaže še drugo plat, oz. tisto plat, ki je sicer ne moremo videti, oz. se niti ne zavedamo da obstaja. In da poskuša prikazati celotno zgodbo, oz. da ni bila ona tista, ki se je odločila za podpis, je pa bila podpisnica, ker je bila tam – vendar ni imela možnosti, da ne podpiše!

In zakaj se mi zdi to nepotrebno? Ker je opravljala svojo dolžnost, ki ji je bila naložena. Si predstavljate kako bi jo pri nas “linčali”, če ne bi želela tega sporazuma podpisati? Pač nekdo se je odločil in ona je bila podpisnica in s tem je postala “sovražnica” nasprotnikov sporazuma ACTA. V bistvu ni prijeten občutek, ko te nekdo postavi pred zid!

Ko berem komentarje na spletu o tem njenem pismu, se ljudje sprašujejo ali je imela vročino, ko je to podpisovala, oz. kaj se ji je zgodilo, da je to sploh podpisala. Precej preprost odgovor – vsak od nas je že kdaj kaj podpisal, kar se mu ni zdelo smiselno, za voljo službe. Ampak verjetno niso bili to tako odmevni primeri, kot je sporazum ACTA, ki je Heleno Drnovšek Zorko v Sloveniji stigmatiziral.

Celotno njeno obrazložitev pa si lahko preberete na Zakaj sem podpisala ACTA-o