Včasih mora moški narediti, kar mora moški narediti. In tako sem se tudi jaz, pred 17 dnevi odločil, da poskusim s sadno zelenjavno dieto, ki bo trajala 21 dni. Kdor me pozna, se bo vprašal zakaj bi jaz potreboval dieto? Nimam težav s prekomernimi kilogrami in v svoji koži ze počutim precej dobro – leta 2007 sem v zapisu Hujšaj prasica – kako shujšati in katere diete delujejo zapisal:

Kako shujšati? Potrebna je odločitev, da storiš nekaj zase, da spremeniš svoj način življenja in posvetiš nekaj časa dnevno svojemu telesu. Definitivno se ne shujša v enem dnevu. V enem dnevu lahko iz telesa odstraniš samo tekočino in tako na tehtnici zabeležiš uspeh, vendar za raztapljanje maščob, ki so nastajale v telesu v dolgem časovnem intervalu, potrebuješ veliko več časa. Vendar se da! Z močjo lastne volje lahko spreminjaš marsikaj, tudi svoje telo.

In tokratna 21 dnevna sadno-zelenjavna dieta ni bila namenjena hujšanju, ampak dokazovanje samemu sebi, da lahko zdržim, če se za nekaj odločim.

Bolj testiranje lastne volje, oz. dokaz sebi, da lahko zdržim določeno časovno obdobje brez sladkarij, Coca Cole, Nutelle in vseh ostalih stvari, brez katerih si niti ne znam predstavljati življenja sicer. Glede na to, da se nikoli nisem ukvarjal s tem, katere vrste hrano moram jesti, katero ne smem in kaj se sme in kaj se ne sme mešati, je bila odločitev za sadno zelenjavno dieto preprosta. Ampak verjetno je za vsakega človeka prava izbira točno tista, za katero se odloči sam.

Katera je prava, pa mora odkriti vsak posameznik sam. Sam še vedno trdim, da je najboljša tista dieta pri kateri se ne odrečeš ničemur, vendar vsega uživaš manj. Ločevanje hrane, preštevanje kalorij in vse ostalo je samo balast s katerim si daš dodatno delo, ki pa lahko pomaga samo ob trdni volji in želji po rezultatu.

Kaj jem v tem času? V bistvu vse, kar je sadje in zelenjava – ne jem sladkorja, za kuhanje ne uporablja olja, poskušam piti čaj (vendar se pri tem pregrešim in spijem naravni sok!). V bistvu sem ugotovil, da je “vegansko” prehranjevanje precej drago in da če želiš jesti res kvalitetno in zdravo zelenjavo, moraš precej izbirati in iskati. Ker nimam rad, da je hrana enolična, je tudi kuhanje precej velik izziv, ampak definitivno sede to početje.

Ker sem v naslovu zapisal sadno zelenjavna dieta, verjetno vsak čaka podatek, koliko kilogramov sem v tem času shujšal? Številka je presenetljivo nizka in sem zadovoljen z njo – 4 kilograme sem izgubil v 17 dneh. Se pa počutim veliko boljše in imam veliko več energije – kar je sicer težko razumeti, ko sem dnevno spil tudi do 2 litra Coca Cole in s tem dobil energije za cel teden (no, sladkorja, ki ga je moralo telo prebaviti). Poleg tega pa se mi precej popravil okus – spet uživam v okušanju dobre hrane, ki jo večina sam skuham!

Vsem, ki hujšate in želite zmagati v boju s prekomernimi kilogrami pa želim veliko močne volje in kaj drugega kot bolj prijeten pogled na manjšo številko na tehtnici!