Kava, coffee, caffe, cafe, qahhwa, bunn, besede, ki nam spremenijo jutro, poživijo dan in napolnijo telo z energijo. Napitek, ki se pripravi iz zrn kavovca izvira iz Etiopije, od koder se je širil naprej v Jemen in Egipt, v 15. stoletju pa je prišel v Turčijo. Šele okrog leta 1650 so Nizozemci pripeljali kavovec tudi v Evropo. In s tem so se začele odpirati prve kavarne po Evropi.

Obstaja cel kup različnih vrst kavovcev (Coffea arabica, Coffea robusta, Coffea benghalensis, Coffea canephora, Coffea congensis, Coffea excelsa, Coffea liberica, Coffea esliaca) ki pa se med seboj razlikujejo po aromi, moči in okusu. Seveda ima vsaka vrsta kavovca še veliko variacij, ki se med seboj močno razlikujejo.

Coffea arabica se razlikuje od kraja, kjer je vzgajana in zato obstajajo različne arome, ki ljubiteljem kave veliko pomenijo: Tanzania Peaberry, Hawaiian Kona, Ethiopian Yirgacheffe, Costa Rican Tarrazu, Colombian Milds, Jamaican Blue Mountain, Mocha, Sulawesi Toraja Kalossi.

Prav tako na okus kave vpliva tudi sama priprava. V zadnjem času se največ uporablja esspreso, včasih pa se je največ pila turška kava, ki je zahtevala daljšo proceduro in je resnično predstavljala obred.
Sestavina, ki se nahaja v kavi in poživi telo je kofein. In ravno zaradi kofeina je število kofetkarjev tako veliko. Seveda v sodobnem času obstajajo tudi brezkofeinske kave, vendar sam tega povsem ne razumem. Zakaj bi pil kavo, če ji odvzames najvažnejšo sestavino?

Ampak dovolj o kavi kot takšni. Veliko bolj mi je zanimivo njeno gibanje cen v samostojni Sloveniji. Jaz, ki sem malce starejši in ki sem v življenju spil samo par kav (ja, name je imela ravno nasproten učinek!) se še spomnim cen kave v gostilnah, ko smo bili v srednji šoli in je bil obisk bližnjega “kafiča” dnevno na sporedu. Ker je bilo to v Zagorju, je bila tudi cena temu primerna – 80 SIT (tolarjev) za kavo. In če naredim primerjavo z današnjo ceno v istem lokalu – 1 euro, potem dobimo pravi pokazatelj, kako so šle cene gor! Za tiste, ki ste pozabili – 1 euro = 239,64 SIT.

Seveda je potrebno upoštevati še vse ostale stvari, ki so del cene kave – ponavadi se uporablja kakšna cenejša sorta kave, kot je sicer napisano, kava se dvakrat skuha, itd.. Ampak to je že nekaj drugega. Pri kavi se odlično služi!

Eh ja, obujanje spominov nima nobenega smisla več, kajti cene so sedaj takšne kot so. Edino zanimivo se mi zdi, ko vidim statistične podatke, da so se plače bolj dvignile, kot so narasli stroški hrane in pijače!