Kava, coffee, caffe, cafe, qahhwa, bunn, besede, ki nam spremenijo jutro, poživijo dan in napolnijo telo z energijo. Napitek, ki se pripravi iz zrn kavovca izvira iz Etiopije, od koder se je širil naprej v Jemen in Egipt, v 15. stoletju pa je prišel v Turčijo. Šele okrog leta 1650 so Nizozemci pripeljali kavovec tudi v Evropo. In s tem so se začele odpirati prve kavarne po Evropi.

Obstaja cel kup različnih vrst kavovcev (Coffea arabica, Coffea robusta, Coffea benghalensis, Coffea canephora, Coffea congensis, Coffea excelsa, Coffea liberica, Coffea esliaca) ki pa se med seboj razlikujejo po aromi, moči in okusu. Seveda ima vsaka vrsta kavovca še veliko variacij, ki se med seboj močno razlikujejo.

Coffea arabica se razlikuje od kraja, kjer je vzgajana in zato obstajajo različne arome, ki ljubiteljem kave veliko pomenijo: Tanzania Peaberry, Hawaiian Kona, Ethiopian Yirgacheffe, Costa Rican Tarrazu, Colombian Milds, Jamaican Blue Mountain, Mocha, Sulawesi Toraja Kalossi.

Prav tako na okus kave vpliva tudi sama priprava. V zadnjem času se največ uporablja esspreso, včasih pa se je največ pila turška kava, ki je zahtevala daljšo proceduro in je resnično predstavljala obred.
Sestavina, ki se nahaja v kavi in poživi telo je kofein. In ravno zaradi kofeina je število kofetkarjev tako veliko. Seveda v sodobnem času obstajajo tudi brezkofeinske kave, vendar sam tega povsem ne razumem. Zakaj bi pil kavo, če ji odvzames najvažnejšo sestavino?

Ampak dovolj o kavi kot takšni. Veliko bolj mi je zanimivo njeno gibanje cen v samostojni Sloveniji. Jaz, ki sem malce starejši in ki sem v življenju spil samo par kav (ja, name je imela ravno nasproten učinek!) se še spomnim cen kave v gostilnah, ko smo bili v srednji šoli in je bil obisk bližnjega “kafiča” dnevno na sporedu. Ker je bilo to v Zagorju, je bila tudi cena temu primerna – 80 SIT (tolarjev) za kavo. In če naredim primerjavo z današnjo ceno v istem lokalu – 1 euro, potem dobimo pravi pokazatelj, kako so šle cene gor! Za tiste, ki ste pozabili – 1 euro = 239,64 SIT.

Seveda je potrebno upoštevati še vse ostale stvari, ki so del cene kave – ponavadi se uporablja kakšna cenejša sorta kave, kot je sicer napisano, kava se dvakrat skuha, itd.. Ampak to je že nekaj drugega. Pri kavi se odlično služi!

Eh ja, obujanje spominov nima nobenega smisla več, kajti cene so sedaj takšne kot so. Edino zanimivo se mi zdi, ko vidim statistične podatke, da so se plače bolj dvignile, kot so narasli stroški hrane in pijače!

11 Responses to Kava in njene cene nekoč in danes

 1. Slovenec na Tajvanu pravi:

  1 Euro za kavo je poceni, celo za slovenske razmere. Sam ne pijem espressa, mora biti latte ali kapučino. In ko sem poslovno v srednji Evropi, je skodelica komot med 2-3 Euri.

 2. Slovenec na Tajvanu pravi:

  Btw, v Tajpeju se večinoma pije kava iz papirnatih lončkov s plastičnim pokrovom (ameriški način), povprečno stane srednje velik latte 1.4 Eura. Ni ravno senzacionalen okus, a se da preživet. V bolj fancy kafičih pa je komot 2 Eura ali več.

  • had pravi:

   jaz sem primerjal na isti lokaciji te cene :) je pa res, da ne vem ali je bil obakrat “kapučino” :)

   starbucks cene so pa itak nemogoce :(

 3. podplat pravi:

  Mene in ženo (kofetarko) je najbolj presenetilo, ko je bila na Mariastrasse v Munchnu kava par pfenigov dražja kot veliko pivo. Meni se je smejalo, saj je pri nas bilo in je še danes ravno obratno.

 4. Gorazd Šturm pravi:

  Cen za 1 kg kave v zrnju, ki jo kupujejo gostinci, se giblje okoli 20€. Iz nje se dobi med 150 in 200 skodelic kave. Vse naprej je matematika.
  Marsikateri gostinec proda tudi več kot 5 kg kave na dan ;)

  • had pravi:

   to sem imel v mislih :) da je kava najbolj fina stvar za gostinca.. in da se veliko denarja “izgubi”, oz. veliko kav ne dobi sploh racuna :)

   • Gorazd Šturm pravi:

    Najmanj dobička imajo s pivom :)
    V isto kategorijo kot kava, sodi tudi čaj in sadni sokovi, malo manj ostale brezalkoholne pijače.

 5. jan pravi:

  Noro kam gredo te cene:/

 6. kariera pravi:

  Najdražji kapučino sem pil na glavnem trgu v Firenzah, s pogledom na il’Duomo. Stal je 7€…:)

 7. Janč pravi:

  Zanimivo, da nihče ni omenil Petrolove kave iz avtomata za 1,50 na avtocesti.

  Mimogrede, v Italiji jo marsikje na avtocesti dobiš zastonj med 00:00 in 5:00.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.