Radio Terminal je eden izmed mnogih internetnih radijev, ki jih ni mogoče poslušati preko radijskih frekvenc, ampak izkoriščajo  internet in najboljši možni kanal za doseg svojih poslušalcev. Njihov stream lahko poslušate preko iTunesov, Windows Media Playerja, ali Winampa. Za projektom stojita Tomaž Pezdirc, dolgoletni DJ in poznavalec glasbe, ki tudi izbira glasbo, ki se rola na tem internetnem radiu in Žiga Klančar, ki je vse skupaj udejanil. Odzivi poslušalcev so odlični in super je, ko lahko vidiš kater komad se trenutno rola – za nas nepoznavalce glasbe je to precej pomemben podatek, da vsaj vemo, kaj nam je kdaj všeč.

Stvar, ki je mene zanimala pri tem projektu pa so avtorske pravice pri streamu glasbe preko interneta. Namreč vem, da je to precej sivo področje in posledično je bilo moje prvo vprašanje, če je ta glasba, ki se vrti na Radiu Terminal v bistvu piratiziranje. Odgovor, ki sem ga dobil je bil zame zelo presenetljiv, predvsem pa zanimiv. Namreč Tomaž se je o tem pozanimal pri SAZAS-u, kjer je dobil precej nenavaden odgovor. Radio Terminal še ni vpisan v razvid medijev in kot takšen nima problemov z avtorskimi pravicami!?!

Glasba, ki jo rolajo je glasba, ki jo dobijo od založb in glasba, ki jo sami posedujejo. Ni to glasba, ki bi jo dolpotegnili iz neta v obliki MP3-jev in jo tako vrteli.

Ker se Tomaž zelo dobra zaveda avtorskih pravic, je njegov naslednji korak to, da ustanovi društvo in Radio Terminal vpiše v razvid medijev in potem plačuje nadomestilo za avtorske pravice SAZASu, ki potem denar da.. hmm, komu že? Ampak to je drugo vprašanje.

Vprašanje, ki je na mestu je predvsem to, da niti SAZAS ne pozna popolnoma rešitve za internetne radio postaje, kako se bo reševalo to sivo področje, ki ni jasno definirano!?!

Radio Terminal lahko:

 

4 Responses to Radio Terminal – internetni radio

 1. Jizah DaFunk pravi:

  No, tole ne bo čist držal in Sazas dobro ve zakaj se tle gre…

  Medij, ki ni vpisan v razvid medijev ni medij, torej je moja spletna stran. Ker je to moja spletna stran in ne medij, Sazas z njim nima nič, ker kot medij ne obstaja, ko bo radio vpisan v razvid medijev bo obstajal kot medij in bo moral hočeš-nočeš sodelovat s SAZASom, pa ne samo z njim tudi z IPF-jev in ostalimi kolektivkami.

  Dotlej je pa to piratsko kradenje glasbe, ker od izvajalce oz. založnikov nimajo dovoljenj za tovrstno lansiranje glasbe… Na vsakem cdju ti piše natačno navodilo “prepovedano presnemavanje in “nepooblaščeno predvajanje”,…. To, kar počnejo tovrstni radiji je zaenkrat še “nepooblaščeno predvajanje” in v tem primeru ga lahko toži založnik ali avtor (morda celo izvajalec – ki ga ščiti) ipf, glasbe. Ko bo pa vpisan v razvid medijev, se bo moral pa ukvarjat z nebulozami kot so 25% slovenske glasbe, očitno bo kmalu to 25% po časovnih intervalih, kar bo pa kastriralo. Vsekakor je ta stran, ki oddaja ta radio v prekršku. Založbe ji nikakor niso dale nobenih potrdil za pooblaščeno predvajanje, niti ji niso dale komadov na uporabo, torej je to povsem nelegalni streaming tujih vsebin…

  Naprej pa sploh ne bi šel…

 2. Jizah DaFunk pravi:

  … sori za full slovničnih napak. Na hitro sem napisal vse skupaj in zdej prebral in se križam. Skratka, najhuje pri vseh teh radijih in tudi pri tem (ki je meni veliko ljubših od njegovih sorodnikov) je, da v osnovi, ko so šli v izdelavo tega “radia” (zato, ker to trenutno še ni) niso niti kontaktiral založnikov o tem… In tle so si pr men nabral full minus točk, čeprav sta oba protagonista men precej ljuba osebka :)

 3. abcd pravi:

  Vpis v razvid medijev ne določa, da je nekaj obravnavano po zakonu o medijih. Ne se obešat na to bajko, ker nima veze s svetom. Ministrstvo za kulturo te bo kaznovalo, če nisi v razvidu in se jim zdi, da bi moral bit, ampak so tako leni, da ne bodo iskali okoli…to počnejo samo za tiste, ki jih povprašajo, potem pa se ne oglasijo več (potem dejansko pogledajo “a obstaja, dobro…pošlji jim grozilno pismo z opisom kazni kot hiša, ja uno…”).

  Če predvajaš glasbo, tudi če si fizična oseba, boš dobil lahko račun od “zaščitnikov avtorskih pravic”, pa četudi si študent ali vzdrževani dijak. Avtorske pravice se ne začnejo pri fizični osebi BTW. Ampak prvo leto te pustijo na miru, moraš si narediti najprej poslušalstvo, da obstaja neka osnova po kateri ti lahko računajo. :)

 4. Jizah DaFunk pravi:

  Pa še par faktov

  a.) Nič ni sivega na tem področju. Radio, ki je registriran more met te in te pogodbe, s katerimi se vpiše v razvid medijev, torej more met urejenih ene par papirjev (nič zelo drastičnega) in vse je jasno razdelano. Vse je v zakonih, ki jih pa Sazas večkrat sebi v prid hoče prikazat in pri tem se še najmanj zbunijo slovenski glasbeniki, ki bi se moral najbolj. Torej zakon opredeljuje tudi to področje in se celo kr redno spreminja, ker je internet pač hitro spreminjajoč in opredeljuje tudi glasbeni stream.

  b.) Mislim, da je Tomaž govoril z Matjažem zgolj na “naši tiskovki”, ni uradno vprašal nič, ker če bi, bi dobil precej bolj jasen odgovor kot ga je ustno in korektno tam podal MZ

  c.) Radio ima probleme z avtorskimi pravicami in ne verjamem, da je Matjaž rekel, da jih nima. Avtorske pravice niso enako SAZAS. Avtorska pravica je pravica vpisana v zakonu, SAZAS samo v določenem delu posega v to… Z avtorskimi pravicami na filmskem platnu ali še huje pri umetniških slikah recimo nima čisto nič, čeprav bi rad povedal, da vsaj pri prvem delu nekaj ima.

  d.) In zadnje vprašanje pač ni vprašanje. Področje je jasno določeno.

  Bistvo. Ta članek je razen piarja za Radio Terminal, ki jim ga povsem privoščim in jim želim, da jima rata neki premaknit v tej radijski podrtiji, čist brezpredmeten, ker si zastavlja fiktivna vprašanja, ki so jasno opredeljena….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.