Radio Terminal je eden izmed mnogih internetnih radijev, ki jih ni mogoče poslušati preko radijskih frekvenc, ampak izkoriščajo  internet in najboljši možni kanal za doseg svojih poslušalcev. Njihov stream lahko poslušate preko iTunesov, Windows Media Playerja, ali Winampa. Za projektom stojita Tomaž Pezdirc, dolgoletni DJ in poznavalec glasbe, ki tudi izbira glasbo, ki se rola na tem internetnem radiu in Žiga Klančar, ki je vse skupaj udejanil. Odzivi poslušalcev so odlični in super je, ko lahko vidiš kater komad se trenutno rola – za nas nepoznavalce glasbe je to precej pomemben podatek, da vsaj vemo, kaj nam je kdaj všeč.

Stvar, ki je mene zanimala pri tem projektu pa so avtorske pravice pri streamu glasbe preko interneta. Namreč vem, da je to precej sivo področje in posledično je bilo moje prvo vprašanje, če je ta glasba, ki se vrti na Radiu Terminal v bistvu piratiziranje. Odgovor, ki sem ga dobil je bil zame zelo presenetljiv, predvsem pa zanimiv. Namreč Tomaž se je o tem pozanimal pri SAZAS-u, kjer je dobil precej nenavaden odgovor. Radio Terminal še ni vpisan v razvid medijev in kot takšen nima problemov z avtorskimi pravicami!?!

Glasba, ki jo rolajo je glasba, ki jo dobijo od založb in glasba, ki jo sami posedujejo. Ni to glasba, ki bi jo dolpotegnili iz neta v obliki MP3-jev in jo tako vrteli.

Ker se Tomaž zelo dobra zaveda avtorskih pravic, je njegov naslednji korak to, da ustanovi društvo in Radio Terminal vpiše v razvid medijev in potem plačuje nadomestilo za avtorske pravice SAZASu, ki potem denar da.. hmm, komu že? Ampak to je drugo vprašanje.

Vprašanje, ki je na mestu je predvsem to, da niti SAZAS ne pozna popolnoma rešitve za internetne radio postaje, kako se bo reševalo to sivo področje, ki ni jasno definirano!?!

Radio Terminal lahko: