Pisalo se je leto 2010, ko smo v Sloveniji dobili prve klone Groupona in v letu 2012 smo končno dobili iQpon – mobilno aplikacijo za kupone pri nas! Zadeva mi je fenomenalna, ker sem sam že pred več kot štirimi leti razmišljal o nečem podobnem, vendar takrat še ni bilo pametnih telefonov in posledično tudi mobilnih aplikacij, kot je iQpon. Moje razmišljanje je šlo v smer “oglasne deske” za kupone, ki bi bili na voljo in jih ne bi bilo potrebno vnaprej plačevati, oz. rezervirati..

Kaj je v bistvu iQpon in kako deluje? Zadeva je preprosta za uporabnika – najprej si dolpotegnete aplikacijo (ki je brezplačna)

  • v nastavitvah nastavite državo za katero želite uporabljati iQpon (trenutno Slovenija, Hrvaška, prihaja Srbija)
  • če želite videti iQpon dneva, se morate registrirati
  • začnete brskati ponudbe in uporabljati kupone, ki so vam na voljo
  • če greste preko meje, prav tako lahko uporabljate iQpon!

Kaj pa nakup kupona? Kaj pa plačevanje kuponov preko mobilne aplikacije? Prvi dve vprašanji, ki sta se mi zastavili in sem kaj kmalu našel odgovor.

Nič od tega ni potrebno. Namreč iQpon je orodje, oz. komunikacijski kanal, preko katerega “prodajalci” ponujajo svoje popuste in nikomur ni potrebno nakazovati denarja in potem iskati termin, kdaj bi komu ustrezalo, da ga unovči. Preprosto – poiščeš kupon po različnih kategorijah in greš v trgovino, kjer prodajalcu pokažeš kupon v aplikaciji in dobiš popust.

Primer: Big Bang ponuja 20 eurov cenejši iPad preko iQpona – vse kar je potrebno je to, da grem s svojim mobilnim telefonom in aplikacijo v Big Bang in pokažem ta kupon! In dobim popust.

Namreč iQpon ne zaračunava števila prodanih kuponov, kot ostali “groupon kloni”, ampak ima mesečno najemnino, v kateri lahko stranke spreminjajo in optimizirajo svojo ponudbo popustov kakor si jo sami želijo in kadar si same to želijo. Torej so dobili kanal, preko katerega lahko zelo ugodno ponujajo svoje storitve in jih odvisno od same strategije, tudi uspešno prodajajo.

Priznam, iQpon mi je zelo všeč iz preprostega razloga – ker rešuje en moj velik problem, ki sem ga imel s skupinskim nakupovanjem do sedaj – nikoli nisem mogel uskladiti željenega termina s ponudbo. V primeru iQpona mi to sploh ni potrebno – namreč preverim, če je kakšna ponudba v željenih dneh in jo izkoristim brez predhodnega nakazovanja denarja in planiranja!

p.s.: ničesar nimam z iQponom, vendar se mi zdi ideja briljantna in vem, da bo uspela! Sam bi dodal še geolokacijske kupone (ki se uporabniku prikažejo, ko je v nekem območju in so definitivno zanimivi), prav tako pa je še par bugov v sami aplikaciji, ki jo je potrebno do konca spolirati!

iQpon TV Ad from iqpon slovenia on Vimeo.