Vas zanima kje lahko natočite najcenejše gorivo v Sloveniji (bencin, dizel)? Goriva.si je spletni portal – primerjalnik cen goriv na različnih bencinskih servisih. Sicer razlike v cenah niso velike, vendar so – in marsikomu bo portal, ki ga je vzpostavilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prišlo prav.

Vendar pozor – cene naftnih derivatov (motorni bencin NMB 95 in dizelsko gorivo) se oblikujejo na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov (Uradni list RS, št. 13/18) in ostalih podzakonskih aktov, s katerimi so določene višine različnih dajatev in prispevkov. V skladu z uredbo se cene naftnih derivatov spreminjajo vsakih 14 dni. Izjema so bencinske črpalke ob avtocestah in hitrih cestah, kjer cene trgovci določajo sami.

In v slednjem pride primerjalnik cen goriv prav – kajti lahko preverite, kje boste točili cenejše gorivo, če se peljete po avtocesti na morje. Ker sem v elementu primerjav, sem želel narediti primerjavo cen goriva (95 oktanskega bencina) na poti proti morju:

Ti šment – tale portal ne deluje tako kot bi si jaz želel. Ali pa notri še ni vseh bencinskih servisov – tistih na avtocesti proti morju jaz ne najdem – in ravno ti so mi zanimivi, ker imajo različne cene. Upam, da je tole res zgolj v testni fazi, saj sicer so cene goriva itak na vseh bencinskih servisih enake.

Na spletni strani je pripisano – prikazane maloprodajne cene naftnih derivatov na spletni strani se zato v testni fazi lahko razlikujejo od maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisih. Upam, da ministrstvo ni plačalo nič za tale “projekt”, kajti zaenkrat je povsem neuporaben.

Zgolj ideja – zakaj ne naredijo kot je v Google Maps – vpišeš relacijo, ki jo boš prevozil in “aplikacija” (tako so to poimenovali na ministrstvu) ti samo poišče bencinske servise z najnižjimi cenami goriva. Mogoče pa bo to vzpodbudilo “najemnik”, da bodo znižali cene tam, kjer jih lahko. Vem ja, optimist!

Najcenejše gorivo v Sloveniji goriva.si cene naftnih derivatov na različnih bencinskih servisih
Najcenejše gorivo v Sloveniji goriva.si cene naftnih derivatov na različnih bencinskih servisih