Tolar. Nekdanja nekdanja uradna denarna enota v Sloveniji. Tolarje smo dobili 8. oktobra 1991. Najprej so prišli v obtok boni, leto kasneje pa pravi bankovci, ki jih je zasnoval grafični oblikovalec Miljenko Licul. Verjetno se jih še spomnite: Primož Trubar, Janez Vajkard Valvazor, Jurij Vega, Rihard Jakopič, Jakob Gallus, Jože Plečnik, France Prešeren, Ivana Kobilca in Ivan Cankar so krasili apoene.

Leta 1991 sem bil star 17 let. Leto kasneje sem dobil “fičkota” in spomnim se, da sem lahko za “jurja” tankal precej bencina, poleg tega pa mi še ostalo denarja za pijačo ali dve. Cena goriva je bila namreč leta 1991 okoli 0,33 evra, kar je pomenilo okoli 78 tolarjev. Cena piva je bila okoli 0,25 evra, kar je bilo okoli 60 tolarjev. Kava v lokalu je bila okoli 0,20 evra, kar je bilo okoli 50 tolarjev.

Cene so bile precej nizke, vendar so bile tudi plače precej nižje, kot so sedaj, ko so vse cene hudičevo visoke – ja, takrat si se lahko za “jurja” – 4 evre imel dobro cel večer. 500 tolarjev za gorivo, 50 tolarjev za cigarete in ostali ti je še za 7 “pirov” v lokalu. Če to primerjam z današnjimi cenami … No, tega pač ne morem primerjati, ker gre za dva različna svetova, predvsem pa za dve povsem različni obdobji.

Kljub temu, da je nemogoče primerjati to dvoje, pa se sam večkrat zalotim, ko preračunavam še cene v evrih v tolarje in sem vedno znova zgrožen nad dejstvom, da je bilo včasih vse precej poceni.

Ko smo dobili evro, se je naš svet precej obrnil na glavo, predvsem pa smo se takrat začeli navajati na evro in njegove posebnosti. Tudi to, da so se cene ob prehodu na evro krepko dvignile in da smo tudi to takrat sprejeli povsem mirno. Kot vsako drugo stvar.

Ja, še vedno me vsake toliko časa prime nostalgija in se spomnim, kolk je bilo fajn, k sem dobil od starih straršev 5 “jurjev” in potem imel ta denar za več vikendov. V sedanjost z 20 evri v žepu niti ne upam iti ven, kajti ne bo dovolj niti za rundo šestih ljudi.