Mangrt fotografije - Mangart photos 8 Mangrt fotografije - Mangart photos 8

Slovenec sem in moram biti skromen!

Par zaključkov, ki so nastali na podlagi komentarjev na zapisa – Peter Kauzer in Primož Kozmus. Slovenec sem in moram biti skromen. Slovenec sem in ne smem izstopati iz povprečja. Slovenec sem in svoje mnenje lahko zadržim zase. Slovenec sem in sramovati se moram, če sem uspešen. Slovenec sem in če kdo izstopa, ga je treba takoj zatolči. Slovenec sem in vedno moram poslušati druge.

Spodnja komentarja sta vzrok zgornjim stavkom:

Avtor bloga očitno zelo ceni vrednote ki k nam curljajo preko Atantika… Slovenci nismo taki in prav je tako.

In ti Had si tud en tak attention whore s temi svojim bloganjem..

Ja, Slovenec sem in imam svoje mnenje, ki ga povem na glas. Ponosen sem, da živim v Sloveniji in da so ljudje okoli mene drugačni, kot pa bi si nekateri želeli, da smo Slovenci. Vesel sem, da v vsem nesmislu, ki je prisotno v Sloveniji, obstajajo ljudje, ki verjamejo, da se dajo stvari spreminjati, da se da narediti iz Slovenije nekaj več in da ni naša pasivna vdanost v usodo edina stvar, na katero bi lahko bili ponosni. Nismo več “bečki konjušari”, kot bi si marsikdo še vedno želel, da bi bili.

V končni fazi, če hočemo rasti naprej, potrebujemo tudi samozavest, predvsem pa zaupanje vase. In to sta dve stvari, ki se jih moramo naučiti. Dejstvo je, da se pri nas ni cenilo individualistov, ki so izstopali, vendar so se časi spremenili. In tudi mi smo se spremenili z njimi. In ja, samozavest je pomemben dejavnik, tako v športu, poslu, kot tudi v samem življenju. Da tega, da se Slovenci, ravno zaradi pomanjkanja samozavesti, ne znamo prodajati, niti ne omenjam.

Jebiga! Jaz sem pa ponosen, da sem Slovenec in da nisem skromen, ampak jemljem življenje natanko tako, kot ga sam želim. S tem, da se zavedam, da se moja svoboda konča tam, kjer se začne svoboda drugega!

Ntoko – Slovenec Sem

 1. Najbrž je ravno ta slovenska skromnost, prilagodljivost in preprostost, ki je po zahodjaški logiki nekaj najslabšega možnega, tista stvar, ki je celoten narod popeljala skozi stoletja tacanja po nas… Brez večjih posledic.
  Samo pravim :)

  1. Sure, to isto razlaga tudi Miha Mazzini v
   http://www.youtube.com/watch?v=Sui-I0rzcow

   Ampak the times they are a-changin’…
   Vprašanje je, ali bo prilagoditev na novo situacijo,
   ko ima slovenska družba svojo res publico in s tem enakopraven položaj z drugimi državotvornimi nacijami, dovolj hitra in uspešna.

   Zdi se mi, da svojo (da, državljani smo njeni lastniki) državo jemljemo preveč samoumevno oz, skoraj kot nekaj tujega (kar je glede na našo zgodovino celo razumljivo).
   Katalonci lahko le sanjajo o lastni državi, pa so 10-milijonski narod z bogato zgodovino.
   Tudi naši zahodni sosedje Furlani nimajo lastne države, še več, nimajo niti glavnega mesta regije, saj jim ga je iz geostrateških razlogov v prejšnjem stoletju speljal Trst.

   Mi državo po mnogih stoletjih spet imamo, kaj pa bomo iz nje naredili, je pa zgolj od nas odvisno.

   Ravnotako je z demokracijo. Samoumevna oz. nebodigatreba.
   Koliko je držav po svetu, kjer nimajo demokracije pa si je želijo (tudi mi smo bili med njimi še nedolgo nazaj), in tudi vedo, kaj bi z demokracijo počeli, če bi si jo izborili…
   Demokracija pač niso samo volitve, so tudi kandidature, združevanje istomislečih, ustanavljanje strank, podpora in sodelovanje znotraj strank…

 2. Hm, vse lepo in prav, ampak mene vedno zanimalo, kako je lahko nekdo ponosen na nekaj, česar si ni sam izbral ali ustvaril. (torej da je te in te nacionalnosti)

  Glede skromnosti pa ti dam kar prav.

  1. Preprosto:
   Si bil kdaj ponosen na svoje stare starše ali druge prednike?
   Morda na sestro ali brata?
   Morda na dosežke hčerke ali sina?
   Morda na podjetje, kjer si delal ali delaš (če nimaš ravno svoje firme)?

   Človek ni le racionalno bitje.
   In ponos je, kot si ugotovil, precej iracionalna zadeva.
   Je pa vsekakor konkurenčna prednost (in evolucijska).

   Verjetno ni prav veliko Britancev, ki ne bi začutili vsaj nekaj ponosa ob recimo: “Rule, Britannia! rule the waves: “Britons never will be slaves.”

   In Slovenci smo lahko upravičeno ponosni, da smo ravno na tem mestu, sredi Evrope, med romanskim, germanskim in madžarskim svetom uspeli ohraniti svoj jezik, ga s pomočjo številnih znanstvenikov in umetnikov nadgraditi v sodoben nacionalni jezik, zgraditi nacionalno identiteto in naposled še nacionalno in demokratično državo.

   In upravičeno smo lahko ponosni na svoj jezik, ki je za razliko od večine ostalih v celoti ohranil sklone in spregatve, pod vplivom ostalih evropskih živih in mrtvih jezikov pa se obrusil v obliko, ki jo trenutno ima. Gre vsekakor za enega izmed bolj preciznih, okretnih in besedno in glasovno ekonomičnih jezikov z visoko izrazno močjo.

   Odlično orodje za razmišljanje in komuniciranje torej.

   Primerjajmo (na desni dobeseden etimološki prevod):

   an.: I saw a house on the hill. – Jaz videl ena hiša na ta hrib.
   ne: Ich habe ein Haus auf dem Berg gesehen. – Jaz imam ena Hiša na tem Hrib videno.
   it.: Ho visto una casa a la collina. – Imam videno ena hiša na/pri/k ta hrib.
   sl.: Na hribu sem videl hišo.

   Pretirani individualizem je pravljica neoliberalizma, ki pa je rahlo passe.
   Je morda Zuckerberg sam ustanovil Facebook?
   Je morda Bill Gates sam ustanovil Microsoft?
   Ali pa Steve Jobs Apple?
   Niti slučajno, takšen uspeh skoraj vedno že na začetku zahteva tesno sodelovanje nekaj ljudi, potem pa seveda še bistveno več.

 3. Mazzini je super povedal, da pri nas izstopanje iz povprečja ni dovoljeno

 4. Mislim da je problem da pišeš tako senzacionalistično o povsem vsakdanjih zadevah, ne to da pišeš…

 5. No za tvojo opazko ni potrebno gledati tega kar si rekel, dovolj je ze pogled na dohodninsko lestvico. V sloveniji se ne splaca biti nadpopvprecen, optimalno je biti rahlo pod povprecjem.

  1. Tragedija je, da kakor izgleda, tudi Žiga Turk (menda liberalec) glede tega ne bo storil čisto nič.
   Da o Borutu Pahorju in njegovi silicijevi dolini šentflorjanski sploh ne govorim…

 6. Se strinjam z vsem zapisanim, ne razumem pa kakšna je povezava na Kozmusa in Kavzerja. Malo se že pretirava z vsem tem no. Čestitke vsem za nastope, življenje gre pa naprej. Sploh pa smo Slovenci preveđ obsedeni s tem, kakšni smo. WTF. Prevec je moraliziranja. Smo takšni kot smo, ne najboljši, ne najslabši. Gremo naprej.

 7. Jst te pa poznam od mladih let, pa mam poln k….. takih cinikov, ki v vsem, vsaki objavi iščejo samo napake, dejte enkrat nekaj pohvalit, no!!!

  1. preprosto, ker se moja svoboda konca, kjer se zacne svoboda drugega.. in fasade so dolocenih barv..

 8. Moj point ni bil, da moramo biti skromni in ne smemo izstopati, ampak da imamo različne vrednote in da so tekmovalnost, bogastvo in uspeh za vsako ceno (in samozavest, ki vse to omogoča) pač niso vrednote vseh ljudi in niso večvredne, samo zato ker prinašajo bogastvo in prestiž… Zato mislim, da te ne bi rabilo motit, če ne sprejemamo vrednot ki niso naše tradicionalne ampak se širijo k nam iz držav z višjim BDP-jem. Ja… Verjami, da nas nekaterih prav nič ne gane da se ne znamo prodajati… Tudi taki smo ki nam je res vseeno za denar, v kolikor ga imamo dovolj za normalno življenje. Samo to. Več nima smisla rečt.

Komentarji so zaprti.