Pred časom sem pisal o uzurpaciji spletnega portala Planet Siol.net, ki se dogaja zadnje mesece. Takrat se je pod večino člankov, ki so bili uperjeni proti levici podpisal Aleksander Kolednik. Vendar se časi spreminjajo, saj so na Planetu Siol.net dobili novo moč, oz. očitno “pen to hire“, z imenom Jože Biščak, ki pokriva samo teme, ki so najbolj brane na tem portalu in so vedno znova na isto vižo – proti levici in zagovarjanje desnice. Tukaj ni več govora o novinarstvu, ampak je samo gašenje požara, oz. prilivanje olja na ogenj. Da ne omenjam zgodb o balonu, kjer je pod članke, ki jih je sestavil iz objav na Facebooku, dodal še fotografije umrlih in sicer z navedbo vira – Foto: Facebook:

Samo par naslovov, pod katere se je podpisal Jože Biščak
v zadnjem času:

 • Udba je Tanjo nagovarjala, naj očrni Rodeta
 • Ali je Peter Stelzer “talec” Delove hiše?
 • Lepe službe za prave levičarje
 • Pirc Musarjeva spet nad Janšo
 • “To je bebavo,” pravi Jerovšek o Türkovi razlagi veljavnosti ratifikacije fiskalnega pravila

Menim, da se iz naslovov precej dobro vidi, zakaj je Jože Biščak postal “novinar” na Planet Siol.net, kateremu sem se na žalost, zaradi njegove uredniške politike odpovedal z velikim veseljem. Namreč Planet Siol.net je postal samo trobilo trenutne oblasti – in ne, nič me ne moti, da obstaja Demokracija, Reporter in ostalo, kar se financira samo. V bistvu je edino prav, da obstajajo alternative. Ampak uredniška politika pri takšnem mediju, bi morala definitivno biti “brez politike”. Oz. bi morala biti nestrankarsko opredeljena.

Povsem razumem, da si vsaka oblast sama pripravi teren v medijih, ki jih kasneje izkorišča za svoj utečeni propagandni stroj. Razen prejšnja oblast, še pomnite, ki si tega ali ni znala ali pa ni želela, kar me je sicer precej čudilo, ampak sem nekako tudi to razumel. Nekateri so mislili, da so tako ljudski, da jih imajo vsi radi in sploh ne potrebujejo “pomoči” medijev. Ampak taisti ljudje so se precej motili. Drugi pa to zelo dobro obvladajo in vedo, katere vzvode je potrebno potegniti, da jim bo javnost malce bolj naklonjena.

In kar je še zanimivo pri tem. Namreč vseskozi se ponavlja problem, ki ga imajo pri Siolu (TV, internet in telefonija), da se namreč njihove ime zamenjuje s Planetom Siol.net – kar vedno znova opozarjajo tudi na Twitterju. In povsem verjamem, da večini uporabnikov ni jasna razlika med tema dvema področjema. Niti meni ni bila – ko so me včeraj opozorili na to, sem šele doumel to.

V tem konkretnem primeru, ko Planet Siol.net in njegova uredniška politika, ki je takšna kot je, “dela škodo SiOLu” (vsaj po odzivih uporabnikov Twitterja in Facebooka), kot ponudniku storitev, bi bilo bolj pametno, da bi izbrali kakšno drugo domeno za spletni portal, kot pa da se uporablja ista.

Namreč po mojih ugibanjih zaslužijo veliko več z vsemi storitvami, ki jih ponujajo, kot pa z oglaševalskim denarjem, ki ga dobijo na portalu Planet Siol.net. V bistvu bi bilo precej zanimivo videti te podatke in verjetno bi se bilo precej lažje odločiti za konkretno spremembo v tem primeru. In menim, da bi bila koristna! Ampak kdo sem jaz!

Za podkrepitev zgornje teorije je primeren tale tvit

19 Responses to Jože Biščak in Planet Siol.net – kar ni enako SiOL!

 1. uroš pravi:

  Tudi sam sem opazil, da je Siol (Telekom) postal čisto provladno trobilo…tako da na portalu (planet)siol prebiram samo rubiko avtomobilizem.

 2. (jm) pravi:

  > Ampak uredniška politika pri takšnem mediju, bi morala definitivno biti “brez politike”.

  Pri kakšnem mediju? In v čem se razlikuje od Reporterja, Politikisa, …. da tam toleriraš, tukaj pa ne?

  Pa da smo si na jasnem. Boli me qrac tako za siol kot tudi reporter, politikis in kar je še podobnih wana be medijev. In najboljše zdravilo proti temu je glasovanje z nogami oz. kliki, jih pač ignoriraš. Tako kot ignoriram tudi lady, story, našo ženo, cosmpolitan, mens health, … ne ignoriram pa recimo Življenje in tehnike, ki jim z veseljem plačujem tudi naročnino.

  • had pravi:

   v cem se razlikuje? da je pripet na “nase jasli”.. to je razlika..

   podobno kot lahko mirne duse pizdim cez rtv slo, pri popu pa je stvar malce drugacna..

   • (jm) pravi:

    Edina rešitev je privatizacija. Dokler so zadeve državne so politične in politika jih bo zlorabljala.

    V Sloveniji pa še kar vlada prepričanje, da bi politiki morlai biti takšni in onakšni, čisti, neomedeževani, naivni in nedolžni. Niso! Kolk let bo še potrebno da bomo to razumeli???

 3. gulid23 pravi:

  http://www.siol.net je bil približno 7let moja domača stran. Pred približno pol leta pa sem jih ukinil. Hvala lepa, za take vsebine.

 4. Luka pravi:

  Se spomnim Aleksandra Kolednika na rtvslo.si… ko so ljudje noreli, ker je pisal takšne politične članke, da je bilo joj. Sedaj pa izgleda, da so ga dali še malo na drug konec… Drugače ni nič narobe, če je časopis, tv hiša, spletno mesto politično, postane pa velik problem, ko je ta medij državni.

 5. Matjaz pravi:

  > v cem se razlikuje? da je pripet na “nase jasli”.. to je razlika..

  Hočeš reči da zato, ker je Telekom v državni lasti? Ampak saj ga ne financiramo država (davkoplačevalci), ampak on njo (se lahko sam krije). Ali zato, ker njim plačuješ naročnino za telefon/internet…? Tega pa ti ni treba, če nočeš. Verjamem, da enako dobro kot jaz veš tudi za konkurenčne ponudnike…

  Se pa strinjam s tabo, da si s tem mažejo brand SiOL. Podobno nepremišljeno, kot sem slišal prodajalko v naši lokalni Mercatorjevi trgovini stranki povedati, da je v Mercator Centrih (Hipermarketih) vse drugače, ampak, da so oni druga firma (Mercator Maloprodaja ali nekaj takega). Tako kot je zame kot potrošnika Mercator Mercator, tako je tudi SiOL SiOL.

  • had pravi:

   jeap. v drzavni lasti je. in kot tak bi moral biti objektiven in se ne bi smel spuscati na nivo, na katerem je sedaj pristal. unicuje se brand.

   podobno kot uzurpacija nacionalke vsake stiri leta.. :(

 6. Rokša pravi:

  Fantje, berite oziroma glejte raje dajmedol.com. Lastnik je isti, a vsebina ni politično obarvana :)

 7. Klada pravi:

  Po Assangevo: “Don’t shoot the messenger.”

 8. John pravi:

  Na ulici se govori, da še Tomaža Majerja nagovarjaju da se jim pridruži.

 9. Anonimno pravi:

  Hvala, ker opozarjaš na to. Sicer pa je upad klikanosti najboljše sporočilo. Poziv k bojkotu?

 10. Slikar pravi:

  Nažalost je tako, da je pri nas nek medij težko nevtralen. Siol res bolj na desno vleče te dni, ker imajo pač tak kader. Nič hudega, z prebiranjem različnih strani (dnevnik.si, finance.si,siol,itd.), si lahko normalno ustvariš svoje mnenje.

 11. Marko pravi:

  Hvala bogu, da sem našel ta članek na Googlu, ker sem se že spraševal, če sem edini, ki vidi kaj je s Siol Planetom…

  Članki so ekstremni, take tekste razumna oseba sposobna kritičnega razmišljanja ne more pohvalit, kaj šele, da daje na Tweeter…
  Še dobro da Zver ne razdvaja in združuje. Mogoče pa misli na Siol.net in Tweeter?

  Pa bučke, da Siol.Net ni SiOL…
  Registrant: TSmedia, d.o.o. Cigaletova 15 Ljubljana, SI 1000 SI
  Domain name: SIOL.NET
  : “Družba TSmedia je v 100% lasti Telekoma Slovenije.”
  Res je, tudi Telekom ni Mobitel.

 12. freakazoid87 pravi:

  ” in ne, nič me ne moti, da obstaja Demokracija, Reporter in ostalo, kar se financira samo”

  napaka… obstaja neka zadeva, ki se ji reče “financiranje pluralnosti tiskanih medijev” al nekaj takega. Vedno, ko se zamenja oblast se vedno zamenjajo mediji potrebni financiranja. In to so konkretne vsote črpane iz proračuna.

  napiš članek o tem pol pa razmisli v primerjavi z nekim človekom, ki prejema minimalca kateremu trgajo z plače financiranje teh bedarij.

  pa lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.