Pred časom sem pisal o uzurpaciji spletnega portala Planet Siol.net, ki se dogaja zadnje mesece. Takrat se je pod večino člankov, ki so bili uperjeni proti levici podpisal Aleksander Kolednik. Vendar se časi spreminjajo, saj so na Planetu Siol.net dobili novo moč, oz. očitno “pen to hire“, z imenom Jože Biščak, ki pokriva samo teme, ki so najbolj brane na tem portalu in so vedno znova na isto vižo – proti levici in zagovarjanje desnice. Tukaj ni več govora o novinarstvu, ampak je samo gašenje požara, oz. prilivanje olja na ogenj. Da ne omenjam zgodb o balonu, kjer je pod članke, ki jih je sestavil iz objav na Facebooku, dodal še fotografije umrlih in sicer z navedbo vira – Foto: Facebook:

Samo par naslovov, pod katere se je podpisal Jože Biščak
v zadnjem času:

  • Udba je Tanjo nagovarjala, naj očrni Rodeta
  • Ali je Peter Stelzer “talec” Delove hiše?
  • Lepe službe za prave levičarje
  • Pirc Musarjeva spet nad Janšo
  • “To je bebavo,” pravi Jerovšek o Türkovi razlagi veljavnosti ratifikacije fiskalnega pravila

Menim, da se iz naslovov precej dobro vidi, zakaj je Jože Biščak postal “novinar” na Planet Siol.net, kateremu sem se na žalost, zaradi njegove uredniške politike odpovedal z velikim veseljem. Namreč Planet Siol.net je postal samo trobilo trenutne oblasti – in ne, nič me ne moti, da obstaja Demokracija, Reporter in ostalo, kar se financira samo. V bistvu je edino prav, da obstajajo alternative. Ampak uredniška politika pri takšnem mediju, bi morala definitivno biti “brez politike”. Oz. bi morala biti nestrankarsko opredeljena.

Povsem razumem, da si vsaka oblast sama pripravi teren v medijih, ki jih kasneje izkorišča za svoj utečeni propagandni stroj. Razen prejšnja oblast, še pomnite, ki si tega ali ni znala ali pa ni želela, kar me je sicer precej čudilo, ampak sem nekako tudi to razumel. Nekateri so mislili, da so tako ljudski, da jih imajo vsi radi in sploh ne potrebujejo “pomoči” medijev. Ampak taisti ljudje so se precej motili. Drugi pa to zelo dobro obvladajo in vedo, katere vzvode je potrebno potegniti, da jim bo javnost malce bolj naklonjena.

In kar je še zanimivo pri tem. Namreč vseskozi se ponavlja problem, ki ga imajo pri Siolu (TV, internet in telefonija), da se namreč njihove ime zamenjuje s Planetom Siol.net – kar vedno znova opozarjajo tudi na Twitterju. In povsem verjamem, da večini uporabnikov ni jasna razlika med tema dvema področjema. Niti meni ni bila – ko so me včeraj opozorili na to, sem šele doumel to.

V tem konkretnem primeru, ko Planet Siol.net in njegova uredniška politika, ki je takšna kot je, “dela škodo SiOLu” (vsaj po odzivih uporabnikov Twitterja in Facebooka), kot ponudniku storitev, bi bilo bolj pametno, da bi izbrali kakšno drugo domeno za spletni portal, kot pa da se uporablja ista.

Namreč po mojih ugibanjih zaslužijo veliko več z vsemi storitvami, ki jih ponujajo, kot pa z oglaševalskim denarjem, ki ga dobijo na portalu Planet Siol.net. V bistvu bi bilo precej zanimivo videti te podatke in verjetno bi se bilo precej lažje odločiti za konkretno spremembo v tem primeru. In menim, da bi bila koristna! Ampak kdo sem jaz!

Za podkrepitev zgornje teorije je primeren tale tvit