Snooze generacija

Kaj je prva stvar, ki jo naredite vsako jutro, še preden odprete oči? Na mobilnem telefonu, ko vam začne “utrujati” alarm, ki ste si ga nastavili za kakšno uro prezgodaj, iščete gumb “snooze”. Se motim? Gumb je vsako jutro na istem mestu in tudi vi natanko veste, da vam funkcija snooze podaljša jutranje prebujanje vsaj za pol ure. Namreč jutro, ko ne pritisneš snooze gumba vsaj 5x, ni pravo jutro in je izgubljeno!?!

Če primerjam snooze v sedanjosti in v preteklosti, ugotovim eno bistveno razliko. Namreč sam sem še iz tistih časov, ko so nas budile “oldschool” budilke, ki pa niso imele snooze opcije. Imele pa so hudičevo nadležno jutranje ropotanje in si niti ne bi predstavljal, da bi me taisti zvok budil vsake deset minut. V primerjavi z bujenjem, ki ga omogoča mobilnik, kjer sam izbereš glasbo, ali pa zvok bujenja, je to povsem druga pesem. Ampak nazaj k budilki. Če si želel tisto budilko “snuznt”, si moral dejanko spremenit uro bujenja in to je zahtevalo kar nekaj spretnosti – posledično si se že prebudil. Torej v tistih časih snooze še ni obstajal na ta način.

Kasneje, ko so prišle radijske budilke, saj veste, tiste z velikimi številkami, ki so vas zjutraj vedno znova zbudile z vašo omiljeno radijsko postajo, vendar je bila vedno preglasna, se je že začela pojavljati funkcija snooze. In uporabniška izkušnja je bila popolna – za vse tiste, ki jim jutranje vstajanje dela preglavice, je bila to najboljša pogruntavščina!

Snooze je dobil svojo pravo vrednost z mobilnimi telefoni, ki kar kličejo k temu, da še malce snuznete svoje življenje, oz. da si kupite še par minut “spanca” v postelji. Ker nam je ta snooze všeč in posledično ga vsi uporabljamo, smo postalo snooze narod. Vprašanje zate bralka/bralec. Kolikokrat do sedaj si si želel snuzniti svoje življenje – ko si bil v kakšni neprijetni situaciji, ko je bila pred teboj naloga, pa se nisi dovolj pripravil, ko si vedel, da se bliža deadline,… Ja, če bi v realnosti obstajal gumb snooze, bi bil hudičevo veliko uporabljen. Tako, kot je uporabljen snooze gumb na mobilnem telefonu, ko si z njim kupiš še par brezskrbnih minut…

Sam z jutranjim vstajanjem, oz. prebujanjem nimam problemov in tudi snooze funkcija mi je bolj ali manj nepoznana. Mi je pa bilo vedno fascinantno opazovati ljudi, ki s tem, da si nastavijo bujenje uro, ali več prezgodaj, kupujejo čas spanja, ali pa čas prebujanja. Ali je vredno? Očitno je! In definitivno bi tisti, ki si je izmislil snooze funkcionalnost moral dobiti Nobelovo nagrado! Se motim?

snooze

  1. Če vstaneš ob prvem alarmu, si sicer munjen par minut, potem pa precej dobro prebujen. Če snuzaš (celo večkrat), si pobit precej dlje časa.

    Oboje velja, če greš ob normalni uri spat, a ne bo pomote :)

  2. Snooze uporablja samo moška populacija. To je v resnici pretkana tehnika za pripravljen zajtrk in toplo kavico. Ženske vstajamo ob prvem alarmu in nam potem “ostaja” čas za pripravit jutranji obrok. Mene snooze funkcija spravlja ob zen stanje. ;)

  3. V življenju lahko na prste ene roke preštejete dogodke, za katere je potrebna budilka. Vse ostalo je slaba organizacija.

  4. Azumio SleepTime ti pa baje izračuna, kdaj naj te zbudi (v okviru želenega intervala), da boš najlažje vstal.

    Še nisem sprobal, ker nazadnje še niso imeli aplikacije za Androida, zdaj pa vidim, da jo imajo in je brezplačna.

  5. Tale snoozing mi je pa nekam znan … Zjutraj je vsakih pet minut pomembnih.

  6. Če imaš tako organizirano življenje, da se moraš zbujati ob določeni uri (pa ne recimo z namenom da greš v šolo ali faks), potem si pač zgrešil smisel življenja.

Komentarji so zaprti.