Zastonj Apple produkti na Facebooku – verjamete v Dedka Mraza?

Ne, na Facebooku ne boste dobili zastonj Apple produktov, če boste sledili navodilom, ki jih danes objavlja cel kup Facebook strani, ki imajo precej zanimiva imena: Slovenija moja dežela, Vsi Slovenci in Slovenke na fejsbuku, Vsi za Slovenijo, Obožujem avtomobile, Obožujem zabavo. 

facebookspam

 

Produkti, ki naj bi jih podelili so seveda zelo zanimivi in predvsem privlačni:

 • 10 tisoč članov in podarim 1 iPod touch 64gb
 • POZOR!!! Do sedaj največ vredna Apple naprava ki jo podarjamo! Imamo 1 iMac. Vse kar morate storiti je, da sledite tem korakom
 • Čas za podelitev novih nagrad. Imamo 100 MacBook laptopov. Vse kar morate storiti je, da sledite tem korakom
 • Čas za podelitev novih nagrad. Imamo 2 iPhone 5 64gb. Vse kar morate storiti je, da sledite tem korakom
 • Si želiš popolnoma nov SAMSUNG GALAXY S3 ? Vse kar morate storiti je, da sledite tem korakom

In koraki so zelo podobni:

 • Všečkaj fotografijo
 • Deli fotografijo
 • V komentar napiši barvo bel/črn
 • Všečkaj našo stran: https://www.facebook.com/ZastonjAppleProdukt
 • Obišči našo uradno spletno stran:

facebook_spamerji

Številke so osupljive – 2,990 people like this, 621 people like this,…

Ampak naj vam povem. Nič ne bo od teh obljubljenih nagrad. Samo nekdo je izkoristil neumnost Facebook uporabnikov, ki dejansko verjamejo, da je karkoli v tem življenju tudi zastonj. Ni! Na žalost.

Preden lajkate in naredite vse, kar na Facebook strani zahtevajo od vas, preverite za kaj sploh gre:

 • kdo upravlja Facebook stran
 • ali imajo domene, ki so povezane s Facebook stranjo svoje lastnike navedene
 • pravila nagradnih iger na Facebooku so zelo jasno definirane in “lajkanje” ne sme biti pogoj!
 • ko naletite na takšne spemerje, na Facebook strani kliknite na Report page in izberete Spam in scam

facebook_scam

 

Če želite več informacij o takšnih primerih, pa priporočam sledeči zapis:

Smo Slovenci ovce? Primer Facebook in vinjete, iPadi, iPhoni, loto

Odgovor na zgornje vprašanje je da – seveda je to posploševanje, predvsem pa to velja za dogajanje na Facebooku zadnje dni. Namreč Facebook je poln “nagradnih iger”, ki ponujajo zastonj vinjete, iPade, iPhone, ali pa imajo celo povezavo z loterijsko mrzlico, ki je zajela Slovenija v zadnjem mesecu. Le te nagradne igre niso organizirane v skladu s Facebook pravili (aplikacije!) in so namenjene zgolj zbiranju podatkov – in glede na številne objave zadnje dni z rezultati takšnih nagradnih iger in s številom “lajkov” nekateri “spemerji” dobivajo velike količine podatkov, ki jih bodo lahko uporabili, ali pa prodali najboljšim ponudnikom!

In kaj me moti pri tem?
Najprej me moti, da Facebook “strani” nimajo napisanega lastnika, oz. katero podjetje bo podelilo nagrado – v tem primeru se boste kljub enormnemu “spamanju” svojih prijateljev, ki vas bodo hvaležno odstranili, obrisali pod nosom za nagrado, ki ste si jo “priborili”.

Potem me moti, da se bodo taisti podatki uporabljali za pošiljanje “spam” elektronske pošte, s katero se vi seveda ne strinjate, oz. niste nikjer privolili, da se vas obvešča o vseh možnih in nemožnih stvareh, ki jih ti veleumi sproducirajo!

Moti me, da ljudje res verjamejo, da bodo na Facebooku dobili cel kup zastonj stvari, ko bodo le to “šerali” naprej s svojimi prijatelji!

Zakaj hudiča pizdim nad tem, če se me ne tiče, oz. če sam ne sodelujem v takšnih stvareh? Preprosto, ker se mi zdi prav, da si tudi tisti, ki naivno sodelujejo v takšnih nagradnih igrah dobijo vpogled kako to poteka, predvsem pa da se neha s tem! In ja, vem da je bitka z mlini na veter in da se ne bo nič spremenilo, vendar če ne opozorim na to, bo mogoče vsaj kdo premislil, preden bo kliknil “lajk”, ali pa “šeral” to s svojimi prijatelji.

Ničesar ni zastonj, niti vinjete, iPadi, iPhoni – nagradne igre organizirajo podjetja in imajo svoje podatke na Facebook straneh – in podatke pobirajo preko aplikacije, tako kot se to mora! Nikar ne bodite ovce iz naslova in ne klikajte vsega na Facebooku!

 1. Katastrofa, veliko ljudi naseda in verjame. In vem kdo stoji za vsem tem. Lastnik teh vseh strani, ki so fejk ali tudi ne je Pero Ašanin iz Postojne. Res je veliko tega scama na FB pa noben ne ukrepa.

 2. za kaj se sploh gre:………….. gre se, da se pride, pa to …………

Komentarji so zaprti.