Pisalo se je leto 2008, ko smo davkoplačevalci končno dočakali pozitivno novico – na naše avtoceste so prišle vinjete! Nekateri, ki so zelo malo uporabljali avtoceste, so pizdili, da je takšno cestninjenje nepravično, drugi smo se veselili, saj smo na ta račun privarčevali v teh petih letih precej denarja. Kljub temu, da se je veliko govorilo da so vinjete samo začasna rešitev, temu ni bilo tako. Pet let po tem, še vedno uporabljamo vinjete, vendar je na naših avtocestah precej manj vozil, kot jih je bilo pred petimi leti – vsaj tako na oko, ko se vozi proti Ljubljani lahko to trdim.

Z uvedbo vinjet, so takratni ablastniki zatrdili, da bodo odstranili cestninske postaje na avtocestah do 1. januarja 2010. Ker je to precej “težek” posel in zahteva leta in leta priprav, se je vse skupaj začelo premikati šele v letu 2012. Takrat so odstranili prve cestninske postaje in omogočili promet, kot bi moral biti že od samega začetka. To, da je potrebno zmanjšati hitrost s 130 km/h na 60 km/h pred cestninskimi postajami, oz. ponekod na 40 km/h ni tako moteče, kot to, da cestninske postaje, ki niso več potrebne skrbijo za jutranje zastoje na avtocesti.

Piše se leto 2013 in na naših avtocestah, razen na Logu in sedaj v Kompolju (kjer dela potekajo že 14 dni) še vedno stojijo cestninske postaje, ki so “opomin” na neke druge čase in nič ne kaže, da se bo karkoli kmalu spremenilo. Ex minister Zvonk Černač, je še v času svojega mandata opozoril DARS, da se ne drži dogovora o odstranitvi cestninskih postaj. DARS je takrat pripravil za cestninsko postajo Log študijo kako bi se morali tega lotiti in to ne bi bilo ravno poceni, saj bi morali na novo urediti dodatni vključevalni pas za tovorna vozila v dolžini 350 metrov v obe smeri, pripraviti sredinski ločilni pas z jekleno varnostno ograjo, na zunanji strani vozišča bodo morali postaviti betonsko ograjo, na novo bo treba urediti odvodnjavanje, naklon, preplastitev površine… Imam občutek, kot da se ne bi zavedali odgovorni pri DARSU teh nalog že od leta 2008?

Mogoče se DARSu nikamor ne mudi s podiranjem cestninskih postaj, ker še vedno upajo, da se bo to spremenilo? In da bodo posledično pobrali več denarja iz naših žepov, kot ga poberejo sedaj z vinjetami? In 14 dni in več dolgo podiranje cestninskih postaj ni nekaj, na kar bi bil lahko kdorkoli ponosen . in zjutraj zaradi tega, ker se ljudje ne znajo pravilno vključevati v eno kolono, nastajajo zastoji pred cestninsko postajo.

Upam, da bodo vsaj nekje do leta 2015 uspeli odstraniti vse cestninske postaje na naših avtocestah – če bodo takrat to še vedno avtoceste – glede na luknje in stanje po tejle zimi, bo letošnja pomlad precej delovna na avtocestah. “Flikali” bodo vse, kar se bo “zaflikat” dalo, saj sicer marsikatera nosečka tvega prezgodnji porod, če se pelje po naših avtocestah!