Danes sem prvič, zaradi omembe Domena Saviča, kliknil na link do spletnega mesta Bigpicture.si. Podobnost s spletnim mestom – Boston – The Big Picture je zgolj in samo naključna. Namreč pri originalnem The Big Picture, so fotografije, ki jih objavljajo dejansko njihove, ali pa kupljene, pri Bigpicture.si pa so samo pobrane iz različnih spletnih mest – brez dodanega naslova originalne objave! In da ne bo pomote. Tudi to ni dovolj, če avtor fotografij tega ne dovoljuje.

Že leta 2006 se je pri nas veliko govorilo o tem – „Na netu je vse zastonj!“ – zgodba o avtorskih pravicah na spletu, kjer sem se z največjim veseljem boril proti vsem, ki so kradli avtorske fotografije in jih objavljali v svojih medijih. Kasneje sem še vedno opozarjal na to, vendar se mi ni dalo več tako rigorozno boriti z vsakim, ki “si je sposodil” fotografije, ki jih je našel na internetu, v dobri veri, da je na internetu itak vse zastonj. Pa temu ni tako:

Verjetno se bo avtor in lastnik Bigpicture.si začel opravičevati, da tega ni vedel in da to itak delajo vsi! In ja, če to delajo vsi, še ne pomeni, da je to dovoljeno. Ko je na enem mestu toliko ukradenih fotografij, ki so dejansko shranjene na strežnik in niso samo ustvarjene povezave do njih in je okoli vsake objave cel kup oglasov, je tole vse skupaj precej smešno.

No, štejem dneve, ko bo tale blog odšel v dev/null

bigpicture_si

12 Responses to Bigpicture.si – spletno mesto z ukradenimi fotografijami

 1. NuckinFuts pravi:

  Jaz pa poznam še eno stran z ukradenimi stvarmi: tvojo.
  Super dvojna merila imaš.

  • had pravi:

   zadnjic.. ce sem ti karkoli ukradel, potem greva na sodisce.. jaz sem zelo za.. ker imam dovolj obtozevanj, da sem ti ukradel – wait.. idejo..

   • NuckinFuts pravi:

    Seveda, ne dvomim, da bi bila že na sodišču, če bi bila situacija obratna. Vendar se ne grem tega, ker mi ni mar do tolikšne mere.
    Bi ti pa predlagal, da kot bloger in kvazi novinar malce skrbiš za zgled, ki ga daješ. Jebatga, ampak ker veš, da ti ne morem nič s tožbo, ali čim podobnim, se ne sekiraš niti toliko, da bi se opravičil, ampak se raje brezskrbno sprenevedaš, čeprav veš, da si naredil grd kiks. To pa ni odnos, katerega bi pričakoval od nekoga, ki se po spletu pojavlja za lastni kruh.

    Pa brez skrbi bodi, da dobiš še kakšen podoben komentar, ko boš pisal o pereči problematiki avtorskih pravic. Tako, da te malce spomnim kdaj si dregnil v napačno osje gnezdo.

    • had pravi:

     ce nekomu podtikas stvari, ukradel idejo, potem stoj za tem in greva na sodisce.. resnicno.. rade volje placam, ce se odkrije, da sem ti ukradel idejo!

     kaj jaz delam, je verjetno moja stvar in hvala, ker se trudis, da bi mi pomagal.. se zadnjic, ker se mi zdi vse skupaj resnicno pateticno – ne berem tvojega bloga, niti nisem prebral tvojega zapisa, dokler ga nisi ti linkal.. in preden se karkoli spravim pisati, ne preiscem celotnega interneta, da slucacajno ne bi ponovil kaksne crke, ki jo je nekdo drug ze zapisal..

     glede na to, da ti mene obtozujes kraje, lajanja in podobnih stvari, pa bom dejansko res premislil o vsem skupaj..

    • NuckinFuts pravi:

     Meh. Samo glej, da vnaprej pustiš moje stvari pri miru (tudi, če so SAMO ideje). Bodi v cvetju.

    • had pravi:

     sicer bo kaj?

    • NuckinFuts pravi:

     Kakšen “sicer?” To, da moje besede jemlješ za grožnje marsikaj pove o tebi. Očitno sem pač samo trapast, ko pričakujem od ljudi, da so razumni, moralni in odrasli.
     Zdaj pa zaključujem debato. Dal si mi vse potrebne odgovore, da sem lahko ocenil kakšen človek si. In lahko rečem, da nisem impresioniran. Prej nasprotno.
     Čau.

   • Anonimno pravi:

    Obnašaš se kot 5 let star otrok. Nekdo te konkretno opozori na tvoje neprimerno dejanje, ti pa kot vedno (si sploh kdaj napisal spodoben stavek?) v komentarjih goniš svojo patetiko. Jeap, beden si.

 2. Iztok pravi:

  Tole sem mal pregledal…ne vsega, seveda. Neletel sem na eno domačo fotografinjo, ki je v tekstu predstavljena. Tudi tuji fotografi so. Zgleda bolj kot promocija in ne karkoli drugega. Seveda pa bi mogla biti tudi taka promocija od avtorjev odobrena. Če ni, je to seveda vseeno kršitev.

 3. Klavdija pravi:

  ja, prodaja oglaševalskega prostora na račun tujih (nekupljenih torej brez pravic za uporabo) fotk. dej mi tvoj avto da se grem taxi službo z njim :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.