Danes sem prvič, zaradi omembe Domena Saviča, kliknil na link do spletnega mesta Bigpicture.si. Podobnost s spletnim mestom – Boston – The Big Picture je zgolj in samo naključna. Namreč pri originalnem The Big Picture, so fotografije, ki jih objavljajo dejansko njihove, ali pa kupljene, pri Bigpicture.si pa so samo pobrane iz različnih spletnih mest – brez dodanega naslova originalne objave! In da ne bo pomote. Tudi to ni dovolj, če avtor fotografij tega ne dovoljuje.

Že leta 2006 se je pri nas veliko govorilo o tem – „Na netu je vse zastonj!“ – zgodba o avtorskih pravicah na spletu, kjer sem se z največjim veseljem boril proti vsem, ki so kradli avtorske fotografije in jih objavljali v svojih medijih. Kasneje sem še vedno opozarjal na to, vendar se mi ni dalo več tako rigorozno boriti z vsakim, ki “si je sposodil” fotografije, ki jih je našel na internetu, v dobri veri, da je na internetu itak vse zastonj. Pa temu ni tako:

Verjetno se bo avtor in lastnik Bigpicture.si začel opravičevati, da tega ni vedel in da to itak delajo vsi! In ja, če to delajo vsi, še ne pomeni, da je to dovoljeno. Ko je na enem mestu toliko ukradenih fotografij, ki so dejansko shranjene na strežnik in niso samo ustvarjene povezave do njih in je okoli vsake objave cel kup oglasov, je tole vse skupaj precej smešno.

No, štejem dneve, ko bo tale blog odšel v dev/null

bigpicture_si