Gokart proga na Brnčičevi – Pro Karting Ljubljana

Pred leti so na Brnčičevi ulici v Ljubljani potekale drag race dirke, sedaj pa si lahko vsi ljubitelji “škripajočih” gum, bencinskih hlapov, predvsem pa kontrolirane hitrosti dajo duška na gokart progi Telemach Pro Karting, ki jo je postavil Vladimir Stankovič – odličen dirkač, ki je s svojo formulo na GHD Ilirska Bistrica presegel hitrost 250km/h.

Ko me je pred časom Iztok Franko (ki je tudi avtor fotografij) pred časom vabil na pijačo in je predlagal, da se dobiva na go-kart progi na Brnčičevi, sem se začudil, kajti nisem niti vedel, da obstaja zunanja proga za dirkanje z gokarti v Ljubljani. Sam sem nazadnje z Mobisuxovci vozil gokart leta 2005. Ker zadnja leta nisem ravno pretirano tekmovalen tip človeka, oz. sem to fazo preskočil, sem bil prepričan, da mi tukaj ne bo treba it na progo. Vendar, ko sem videl progo, dolgo 400 metrov, ki je v obrtni coni urejena odlično in ima dovolj izletnih točk tudi za moje mojstrsko obvladovanje volana, predvsem pa, ko so mi zagotovili, da bo samo še en dirkač – Anej Ferko, istočasno kot jaz na progi, je bilo vse skupaj lažje.

Za vsak slučaj, je Iztok namontiral še GoPro kamero na čelado, da se bom lahko sam sebi smejal, ko bom končal z vožnjo. Vladimir je razložil osnovne pojme, ki pridejo še kako prav, ko se boriš za sekunde na progi. In ko sem se pognal prvi krog po pisti, sem se začel zavedati, da ti majhni bolidi dosežejo hitrost do 100km/h, predvsem pa, da jih je nemogoče obrniti, ali se kakorkoli poškodovati. Zavore so hudičevo močne in zavirajo “instantno”. Tudi pospeški gokarta so z mojo težo več kot odlični. Edini problem, ki sem ga imel je bil ta, da sta me roki, po tretjem krogu že tako boleli, da sem s težavo obračal volan – samo zato, ker sem se tako krčevito oklepal volana, kar sploh ni potrebno. Vendar, ko si prvič na pisti, je to nekaj samo po sebi umevnega.

Moj najboljši krog je bil – 35.803, kar je štiri sekunde za časom Matjaža Hočevarja – 31.033 (10.8.2013). In kar se mi zdi super, je to, da na dirkališču uporabljajo sistem Kart Timer, ki online prikazuje rezultate, ki jih dosegaš na progi (moj profil). Spodaj je tudi video, ki prikazuje, kako sem se obrnil v enem krogu! Se zgodi!

Cena 10-minutne vožnje je 12,00€, kar se mi ne zdi veliko. In super je, ker je zraven velika terasa, kajti po desetih minutah vihtenja volana, človek postane zelo zelo žejen! Več informacij o dirkališči in foto galerija – karting-ljubljana.si

Hvala Iztok in Anej! In kmalu ponovimo!

pro_karting2

pro_karting3

pro_karting1